Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
Η Επιστήμη της Διατροφής στον χώρο του αθλητισμού
27/02/2015

Γράφει η Κική Γούτα*


Η Επιστήμη της Διατροφής στο χώρο του αθλητισμού εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Η σημασία της σωστής διατροφής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην γενική απόδοση του αθλητή. H ποιοτική διατροφή είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να πετύχει ο αθλητής τη διάκριση του, αφού βελτιώνει σημαντικά την απόδοση του. Ο αθλητισμός και ειδικά ο πρωταθλητισμός,  αυξάνει τις ανάγκες σε ενέργεια καθώς και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης του αθλητή, ανεξάρτητα από την επιλογή του προπονητικού προγράμματος. 

Στις μέρες μας στο χώρο της διατροφής επικρατούν πολλοί μύθοι. Μαγικά προγράμματα και λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε μαγικές τροφές, αλλά υπάρχει σκληρή δουλειά, προγραμματισμός και οργάνωση ώστε να υπάρξει η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ο αθλητής κάτω από συνεχείς πιέσεις από προπονητές, παράγοντες, γονείς και φίλαθλο κοινό καλείται να έχει καλύτερες εμφανίσεις και επίτευξη μεγαλυτέρων ρεκόρ. Η σωστή διατροφή είναι η βάση για την πνευματική και σωματική ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού.  Η μεταβολική πλήρωση του αθλητή, δηλαδή τα θρεπτικά εφόδια που καταναλώνει, θα οδηγήσουν στην σωματική και πνευματική ετοιμότητα του.

Ο επαρκής εφοδιασμός του αθλητή με σωστής ποιότητας τροφή και με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία σε ημερήσια βάση είναι αναγκαία.

Στόχος μας είναι:

1. Η σωματική ανάπτυξη του αθλητή στη διάρκεια της αναπτυξιακής φάσης
2. Οι βιολογικές προσαρμογές που πραγματοποιούνται στη διάρκεια των προπονήσεων
3. Η δημιουργία αποθεμάτων σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
4. Η χρησιμοποίηση των παραπάνω αποθεμάτων για την μεγιστοποίηση της  αθλητικής απόδοσης  και
5. Η ταχύτερη δυνατή αναπλήρωση του οργανισμού μετά από μέγιστη αθλητική δραστηριότητα

Η αθλητική δραστηριότητα  μπορεί να φτάσει στο μέγιστο σημείο της μόνο όταν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παρέχονται στον οργανισμό σε ημερήσια βάση. Η ποσότητα τους θα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα και αναλογία ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι επιμέρους λειτουργίες του οργανισμού του αθλητή .

*Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΑΤΕΙ, Υπεύθυνη Καθηγήτρια Διαιτολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΙΕΚ ΞΥΝΗ Θεσσαλονίκης