Μέρες αγωνίας για την Αργεντινή14/07/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο χρόνος τελειώνει για την Αργεντινή, καθώς στις 30 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στη χώρα για να καταβάλει ποσό 1,3 δις δολαρίων στα δύο κερδοσκοπικά funds, που δεν δέχθηκαν να μπουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους (2005 και 2008).
Την περασμένη Παρασκευή οι μέσω Αμερικανού μεσολαβητή Ντάνιελ Πόλακ διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών κατέληξαν σε αποτυχία.
Ο Πόλακ, που είχε διοριστεί από το αμερικανικό δικαστήριο το οποίο ασχολείται με την υπόθεση, που είδε τους εκπροσώπους της χώρας και τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών κεφαλαίων σε χωριστές συναντήσεις, δήλωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία.
Ως γνωστόν, το αμερικανικό δικαστήριο έχει αποφανθεί πως η Αργεντινή (που ήλθε σε συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές της) δεν μπορεί να αποπληρώσει το θεσμικό χρέος της αν παραλλήλως δεν αποπληρώσει και τους κερδοσκόπους NML Capital και Aurelius Management.
Για την Αργεντινή τα περιθώρια διαλόγου στενεύουν και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Για μια χώρα που παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής ζει τον εφιάλτη της ύφεσης, του θηριώδους πληθωρισμού και της δραματικής μείωσης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, μια νέα χρεοκοπία θα αποτελούσε την ταφόπλακα.
Τους περασμένους μήνες, το Μπουένος Άιρες είχε καταβάλει προσπάθειες για ανάσχεση διαρροής καταθέσεων, επιβάλλοντας περιορισμούς στις αγορές με δολάρια, την ώρα που το πέσο υποτιμάτο κατά 14% σε σχέση με το δολάριο μέσα σε δυο μέρες.
Καμπανάκι χτύπησε όταν διαπιστώθηκε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν από τα 52 στα 29 δις δολάρια μέσα σε μόλις τρία χρόνια.
Στη δεκαετία του 1990, η ισοτιμία ήταν ένα πέσο προς ένα δολάριο, αλλά η στάση πληρωμών και η χρεοκοπία του 2001 άλλαξε δραματικά την κατάσταση, με την ισοτιμία να φθάνει ακόμη και στα 8 πέσος ανά δολάριο.
Το 2011, η κεντροαριστερή, περονίστρια πρόεδρος Κίρχνερ επέβαλε έλεγχο των ισοτιμιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας, του «μπλε δολαρίου», το οποίο σήμερα πλησίαζει τα 13 πέσος.
Σήμερα, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 28% και προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 30%, ενώ στις αρχές του χρόνου το πέσο υποτιμήθηκε, παρά την αρχική άρνηση της Κίρχνερ.
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια, οι αρχές της Αργεντινής χρησιμοποίησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα για να αποφύγουν την κατάρρευση του πέσο, αλλά τελικά αποφάσισαν ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό.
Και όλα αυτά την ώρα που η Αργεντινή χρειάζεται απεγνωσμένα ξένα κεφάλαια για να αξιοποιήσει τα τεράστια κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει στη Βάκα Μουέρτα, χάρη στα οποία εξασφαλίζει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες.
Αυτά, για να βλέπουμε πόσο ωραίες είναι οι στάσεις πληρωμών...