Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4908RSS FEED
ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΣε κίνδυνο κοινά πτηνά όπως το σπουργίτι, ο κορυδαλλός και η πέρδικα
05/11/2014

421 εκατομμύρια λιγότερα είναι τα πτηνά που ζουν σήμερα στην Ευρώπη σε σχέση με 30 χρόνια πριν, όπως δείχνουν στοιχεία από 25 χώρες της ηπείρου. Μάλιστα, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί κοινά είδη όπως το σπουργίτι, ο κορυδαλλός και η πέρδικα, ενώ άλλα, πιο σπάνια είδη παρουσιάζουν άνοδο λόγω των μέτρων προστασίας.

Η τελευταία μελέτη «είναι μια προειδοποίηση για τα πτηνά στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι η διαχείριση του περιβάλλοντος είναι μη βιώσιμη για πολλά από τα πιο γνώριμα είδη» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρέγκορι της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ecology Letters, βασίστηκε σε δεδομένα που αφορούν 144 είδη ευρωπαϊκών πτηνών και συλλέχθηκαν σε 25 χώρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η συνολική αφθονία των πτηνών και η βιομάζα τους έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στα πιο κοινά είδη, ενώ πιο σπάνια είδη εμφάνισαν αύξηση της αφθονίας και της βιομάζας, πιθανώς λόγω της νομικής προστασίας που απολαμβάνουν.

Το 90% της μείωσης αντιστοιχεί σε γνώριμα είδη όπως ο κορυδαλλός, το σπουργίτι, το ψαρόνι και η πέρδικα.