Πέμπτη
22 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3685RSS FEED
Οι Αζέροι ως εργαλεία των Τούρκων
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Η Τουρκία ενεργοποίησε το μίσος των Αζέρων ενάντια στους Αρμένιους του Αρτσάχ και χρησιμοποιεί την κλασική της προπαγάνδα για να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι είναι οι Αρμένιοι που φταίνε για όλα, όπως το λέει και για τη γενοκτονία ενώ όλοι ξέρουμε την αλήθεια για την τουρκική βαρβαρότητα.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που οι Αρμένιοι του Αρτσάχ ονομάζουν του Αζέρους, Τούρκους. Είδαμε επίσης ότι οι Αζέροι υποστηρίζουν την Τουρκία όταν αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Έτσι η Τουρκία που απέτυχε να κάνει μια συμμαχία με την Αίγυπτο, που τα έκανε θάλασσα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, που δεν τα έβγαλε πέρα με την Ελλάδα, που πιέζει την Κύπρο, που δεν τα κατάφερε με την Λιβύη στο έδαφος, προσπαθεί τώρα να αλλάξει την επικαιρότητα μέσω της Αρμενίας χρησιμοποιώντας τους Αζέρους ως εργαλείο.

Όλοι ξέρουμε ότι το Αρτσάχ είναι ιστορικά αρμενική γη και ότι δεν έχει καμία σχέση με τους Αζέρους. Η πιο απλή απόδειξη είναι όλες οι εκκλησίες που υπάρχουν στο Αρτσάχ που ήθελαν να καταστρέψουν οι Αζέροι. Από την αρχή οι Αρμένιοι αντιστέκονται στις επιθέσεις των Αζέρων που θεωρούν ότι είναι τα μέρη τους λόγω της βάρβαρης απόφασης της Σοβιετικής Ένωσης μέσω του Στάλιν. Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το λάθος για να αποφύγει την ανακατασκευή του Αρτσάχ και γι’ αυτό βλέπουμε ότι είναι απαραίτητη  η αναθεμελίωση. https://lygeros.org/55070-gr/

Οι επιθέσεις των Τουρκο-Αζέρων

Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά μεταξύ των Τούρκων και των Αζέρων κάνουν ένα τεράστιο λάθος σε επίπεδο στρατηγικής. Διότι οι επιθέσεις των Τουρκο-Αζέρων έχουν πάντα τον ίδιο στόχο δηλαδή τον επεκτατισμό που αφορά μόνο το έδαφος χωρίς να σέβονται τον πολιτισμό. Είναι το ίδιο που κάνουν όταν μετατρέπουν μία εκκλησία σε τζαμί. Δεν θα κάνουν άλλο ναό αλλά θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο ναό για να σβήσουν την προηγούμενη ιστορία.

Και τώρα οι Αζέροι θέλουν να σβήσουν την ύπαρξη των Αρμενίων σε μία περιοχή που ήταν κατεχόμενη έως την απελευθέρωση που έγινε μετά τον πόλεμο. Είναι το ανάλογο που κάνουν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα όταν θέλουν να εξαφανίσουν κάθε ελληνικό στοιχείο. Η προσέγγιση των Αζέρων αφορά μόνο το έδαφος κι έχουν την νοοτροπία των Ναζί όσον αφορά στον ζωτικό του χώρο χωρίς να υπολογίζουν κανένα πολιτιστικό στοιχείο αφού δεν βασίζονται πάνω σε αυτή την έννοια που ανήκει στην ιστορία.

Λειτουργούν στο πλαίσιο μιας σοβιετικής γεωγραφίας σε συνδυασμό μιας τουρκικής νοοτροπίας. Και γι’ αυτό υπάρχει πεδίο δράσης της βαρβαρότητας. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας. Οι Αζέροι θέλουν να καταπατήσουν τους Αρμένιους όπως οι Τούρκοι θέλουν να καταπατήσουν τους Έλληνες χωρίς να σεβαστούν την ιστορία και τον πολιτισμό. https://lygeros.org/55071-gr/

Αζέρικες επιθέσεις και τουρκικά τεχνάσματα

Οι απεγνωσμένες κινήσεις της Τουρκίας για να είναι τα θέματά της στην επικαιρότητα μετά από τόσες διπλωματικές αποτυχίες, την ανάγκασαν να φτάσει στο σημείο να ενεργοποιήσει το Αζερμπαϊτζάν που είναι από τους σπάνιους συμμάχους της αυτήν την περίοδο. Αλλά και πάλι αυτή η προσπάθεια είναι μάταιη, γιατί οι Αρμένιοι του Αρτσάχ είναι μαχητές που έχουν μάθει να αντέχουν. Δεν τους γονάτισε η κατοχή ούτε ο πόλεμος και ζουν ελεύθεροι στα πάτρια εδάφη τους χάρη στη μαχητικότητά τους.

Δεν έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι πατριώτης και πάντα μάχονται διαχρονικά για την ελευθερία όλης της Αρμενοσύνης. Και όσους γνωρίσαμε πριν χρόνια τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και σε επετειακά έτη, είχαν το ίδιο ύφος και ήθος. Η Τουρκία κάνει λάθος που στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν διότι δεν είναι σύμμαχος που ξέρει να δίνει μάχες.

Αυτό όμως αποδεικνύει και πόσο χαμηλά έφτασε η τουρκική διπλωματία για να ποντάρει στους Αζέρους που δεν κατάφεραν να νικήσουν τον πόλεμο ενάντια στους Αρμένιους. Όσο για τη Διεθνή Κοινότητα δεν πρόκειται να την περιπαίξει με αυτόν τον τρόπο. https://lygeros.org/55072-gr/

Η καταπάτηση του Αρτσάχ

Έχει σημασία να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα προβλήματα που ζούμε στο Αρτσάχ έχουν ως πηγή του κακού την απόφαση των Μπολσεβίκων με τον Στάλιν να ενσωματώσουν αυτήν την περιοχή εντός του Αζερμπαϊτζάν, ενώ το 95% του πληθυσμού ήταν Αρμένιοι. Αυτό έγινε στις 4 Ιουλίου 1921.

Ήταν ένας τρόπος για τον Στάλιν να ελέγξει την όλη περιοχή και να μειώσει την αντικειμενική αξία της Αρμενίας. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτισμού.

Οι Αζέροι ήθελαν από πριν ν’ αρπάξουν την περιοχή. Η Συνθήκη του Γκολεστάν ( πόλη του Αρτσάχ ) του 1813 μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Αυτοκρατορίας της Περσίας ξεκαθάρισε πού θα ήταν το Αρτσάχ. Αλλά το 1868 ενσωματώθηκε στην κυβέρνηση της Ελισαβετπόλ.

Στη συνέχεια με τη διάσπαση το Αρτσάχ βρέθηκε απομονωμένο από την Αρμενία και ενσωματώθηκε ως αυτόνομη περιοχή ( область ) στο Αζερμπαϊτζάν. Η αλλαγή έγινε μόνο το 1988 όταν οι Αρμένιοι του Αρτσάχ αποφάσισαν να είναι σοβιετικό κράτος της περεστρόικας.

Μάλιστα το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε την επιστροφή του στον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, μάταια. Η ανεξαρτησία άρχισε το 1991. Και το Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε την αυτονομία του. Και έκανε το πογκρόμ ενάντια στους Αρμενίους, ακόμα και στο Bakou. https://lygeros.org/55075-gr/