Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5181RSS FEED
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ«Όλος ο κόσμος μια πλατεία»
17/10/2011
Διαστάσεις παγκόσμιας εξέγερσης παίρνει η αντίδραση κατά των μέτρων λιτότητας και της πολιτικής ανικανότητας.

Η «παγκόσμια αγανάκτηση», που έδωσε διαδικτυακά το ραντεβού της, το απόγευμα του προηγούμενου Σαββάτου, στις κεντρικές πλατείες 951 πόλεων 82 πόλεων σε όλον τον πλανήτη, στέλνει ήδη μηνύματα ανησυχίας προς πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα, την ώρα που οι ηγέτες αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Στη Ρώμη η συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» στιγματίστηκε από σοβαρά επεισόδια, καθώς και εκεί έκαναν την εμφάνισή τους κουκουλοφόροι, με αποτέλεσμα στα επεισόδια που ξέσπασαν να τραυματιστούν τουλάχιστον 70 άτομα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και στα πρότυπα των διαδηλώσεων και καταλήψεων της Ουόλ Στρητ, παγκόσμιου οικονομικού κέντρου, φοιτητές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στο Μιλάνο γράφοντας με κόκκινη μπογιά συνθήματα όπως «Δώστε μας λεφτά», ενώ ομάδα νεαρών επιτέθηκε και στο κτήριο της UniCredit πετώντας αυγά.

Την ίδια ώρα, στη Ρώμη, αγανακτισμένοι πολίτες παρέμεναν για τρίτη ημέρα σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της κεντρικής τράπεζας.

Το Κίνημα των Αγανακτισμένων έχει ήδη μετεξελιχθεί σε κίνημα Occupy Together και κίνημα United for Global Change.

 «Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα της παγκόσμιας διαμαρτυρίας με σύνθημα «15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ».

Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία ως την Αλάσκα, από την Γουόλ Στριτ στο Σίτι του Λονδίνου και από την Ιαπωνία ως την Τανζανία, τη Μανίλα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη Χαβάη οι διαδηλώσεις συγκλόνισαν κράτη και κυβερνήσεις.

Με την βοήθεια του διαδικτύου, οι «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), συνάντησαν τους Ισπανούς «Indignados» και  τους Βρετανούς «Occupy London Stock Exchange» δηλώνουν ότι δίνουν μια ειρηνική μάχη και υποστηρίζουν ότι  «δεν είμαστε αγαθά στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών, οι οποίοι δεν μας αντιπροσωπεύουν... Θα διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, θα μιλάμε και θα οργανωθούμε μέχρι να μας ακούσουν».