Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ OXFAMΑκριβότερα τα τρόφιμα λόγω κλιματικής αλλαγής
27/09/2014

Ακόμη και στον διπλασιασμό των τιμών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες η κλιματική αλλαγή και της αύξησης της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες και τυφώνες.

Αυτό αναφέρει έκθεση της διεθνούς οργάνωσης κατά της φτώχειας Oxfam, η οποία προειδοποιεί πως η σύγχρονη έρευνα πάνω στην κλιματική αλλαγή κατά κανόνα δε λαμβάνει υπ’ όψιν της τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων κατά το ίδιο ποσοστό.

«Οι τιμές ούτως ή άλλως ενδέχεται να διπλασιαστούν ως το 2030, όμως οι προσομοιώσεις μας υποδεικνύουν πως ένα ή περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο ίδιο έτος μπορούν να δημιουργήσουν ξαφνικές, μεγάλες αυξήσεις παρομοίου επιπέδου με αυτές που προβλέπονται για δύο δεκαετίες σταδιακής αύξησης», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxfam η τιμή του καλαμποκιού ενδέχεται να ανέβει 177 τοις εκατό το 2030 σε σχέση με τις τιμές του 2010, το σιτάρι 120 τοις εκατό και το επεξεργασμένο ρύζι 107 τοις εκατό. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση μοντέλο προσομοίωσης που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Το μοντέλο αυτό επιπλέον εκτιμά πως το ένα τρίτο της αύξησης της τιμής των τροφίμων αναλογεί στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η αλλαγή στις συνθήκες βροχόπτωσης. Αντίθετα τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι υπεύθυνα για μεγαλύτερο ποσοστό της ανόδου των τιμών.