Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Μεταναστευτικό: Οι άγριες νύχτες του ΣΥΡΙΖΑ που… έπεσε από τα σύννεφα!
17/02/2020
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στον ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν πάλι από τα σύννεφα. Αυτή τη φορά λόγω των επεισοδίων στη Μόρια. Έχουν πάλι ανέβει στα κάγκελα, παριστάνοντας ότι επί των ημερών τους στους καταυλισμούς επικρατούσε… παραδεισένια ηρεμία, χωρίς επεισόδια, με τις ΜΚΟ να απλώνουν παντού τα προστατευτικά φτερά τους, τους μετανάστες να καλοπερνάνε και με την αστυνομία να μοιράζει τριαντάφυλλα. Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως η εικόνα μόνο ειδυλλιακή δεν ήταν. Το αντίθετο:

Επικρατούσε καθημερινά χάος, οι αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών ήταν καθημερινές, τα μαχαιρώματα έπαιρναν και έδιναν, οι τραυματίες ξεψυχούσαν στα νοσοκομεία, τα σοκάκια στα νησιά πλημμύριζαν με αίμα, καταλαμβάνονταν τα λιμάνια και οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι κάτοικοι εξεγείρονταν, στη Μυτιλήνη η Πλατεία Σαπφούς τελούσε υπό διαρκή κατάληψη από μετανάστες που κατασκήνωναν εκεί – αφού προηγουμένως περνούσαν μέσα από πόλεις και χωριά τρομοκρατώντας τον κόσμο – απελπισμένοι μετανάστες σκαρφάλωναν στις κολώνες της ΔΕΗ απειλώντας να πυρποληθούν ή να κρεμαστούν από τα κασκόλ τους, υποδομές καταστρέφονταν, οι μετανάστες κατανάλωναν αλκοόλ και έβαζαν φωτιές εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να μπουν να τις σβήσουν, τα μικρά παιδιά στοιβάζονταν σε ακατάλληλους χώρους, το φαγητό ήταν άθλιο, όταν έβρεχε οι μετανάστες διαδήλωναν ζητώντας στεγνά ρούχα, μέσα στην παγωνιά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υποδομές καταστρέφονταν – ακόμη και τα ιατρεία – πυρπολούνταν στρέμματα ελαιώνων, οι ειδήσεις για «άγριες νύχτες» σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ήταν καθημερινές, αστυνομικοί τραυματίζονταν και στρατιώτες δέχονταν επιθέσεις, γινόταν ευρεία χρήση χημικών, μολότοφ και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, πλάι στη Μόρια έρρεαν τα λύματα δημιουργώντας υγειονομική βόμβα.

Και ναι, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ότι κάποιοι υποκινούν τα επεισόδια με φήμες, μηνύματα, διαδικτυακά καλέσματα και «αόρατα κέντρα» που τηλεφωνούν, ενώ μιλούσαν για «υποκινούμενες ενέργειες», σε μια από τις οποίες είχε αποδώσει και την κατάληψη των γραφείων της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο.

Σταχυολογώ μερικές από εκείνες τις επί ΣΥΡΙΖΑ… ειρηνικές μέρες και νύχτες στα νησιά και στην ενδοχώρα μετά το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας και τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα (χωρίς δηλαδή αναφορά στο καταστροφικό 2015, καθώς τότε έφεραν 1 εκ. ανθρώπους και τους διοχέτευσαν στην Ευρώπη, ακριβώς με αποτέλεσμα να μας κλείσουν τα βόρεια σύνορα)

Το 2016

-17 Μαρτίου 2016: Συμπλοκή σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης. Όπως έγινε γνωστό, δύο Αφγανοί συνεπλάκησαν με έναν Σύρο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου υπέστησαν ελαφρά τραύματα, πιθανότατα από χρήση μεταλλικών αιχμηρών αντικειμένων, ενώ μεταφέρθηκαν στις σκηνές των εθελοντών-γιατρών που βρίσκονται στην περιοχή.

-31 Μαρτίου 2016: Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της συμπλοκής που σημειώθηκε αργά χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων μεταναστών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τουλάχιστον δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

-1 Απριλίου 2016: Συγκρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χοτ σποτ της Χίου στο Χαλκειός, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. Επίσης, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του χοτ σποτ και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

-1 Απριλίου 2016: Μέσω του λιμανιού των Μεστών γίνεται η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Χίου αφού το λιμάνι της πόλης έχει κυριολεκτικά καταληφθεί από πολλές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από το χοτ σποτ.


-4 Απριλίου 2016: «Δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να είναι έρμαιο μιας ασχεδίαστης και αδιευκρίνιστης κατάστασης» δήλωσε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε δυνάμεις των ΜΑΤ και κατοίκους της περιοχής Ταμπάκικα στη Χίο, όταν διαμαρτυρήθηκαν και εμπόδισαν κλούβα της Αστυνομίας να μεταφέρει μετανάστες, σε παλιό βυρσοδεψείο της περιοχής και μια γυναίκα τραυματισμένη μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Χίου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ο κ. Βουρνούς υποστήριξε ότι το περιστατικό δημιουργήθηκε εξαιτίας της γενικότερης έλλειψης συντονισμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

-4 Απριλίου 2016: Αποκλεισμένη παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος της διασταύρωσης της Ειδομένης, από πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το μεσημέρι το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε κανένα όχημα. Το σημείο τού αποκλεισμού απέχει λίγα χιλιόμετρα από το τελωνείο των Ευζώνων.

 

-6 Απριλίου 2016: Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίσουν την κατάληψη μέρους της εισόδου του hot spot, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία και φωνάζοντας κατά διαστήματα, συνθήματα για την απελευθέρωση τους. Ας σημειωθεί ότι ένας από αυτούς σήμερα το μεσημέρι, ανέβηκε σε κολώνα της ΔΕΗ και απειλούσε να κρεμαστεί από αυτήν με το κασκόλ του.


-10 Απριλίου 2016: Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

 

-11 Απριλίου 2016: Σοκαρισμένοι από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, δηλώνουν πολλοί πρόσφυγες στην Ειδομένη.

 

-14 Απριλίου 2016: Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά, μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην Εγνατία για την απομάκρυνση των προσφύγων. Πέντε φαντάροι, οι οποίοι βρίσκονταν στη σκηνή του στρατού μέσα στη δομή, δέχτηκαν απειλές για τη ζωή τους και πέτρες από τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να βγουν έξω από το κέντρο. Στο μεταξύ, συμπλοκές μεταξύ προσφύγων σημειώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα στην Ειδομένη. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 30 άτομα συνεπλάκησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης και προκάλεσαν φθορές στη τζαμαρία του κυλικείου.

 

-31 Μαΐου 2016: Αιματηρή συμπλοκή, κατά την οποία τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, σημειώθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, ενώ, ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών καταγράφηκε κοντά σε ξενοδοχείο των Ευζώνων, όπου στήθηκε πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, με απολογισμό έναν τραυματία. Στο κεντρο της Νέας Καβάλας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, περίπου δέκα Ιρακινοί επιτέθηκαν με διάφορα αντικείμενα σε Σύρους, λόγω μεταξύ τους διαφορών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε, τραυματίστηκαν τέσσερις Σύροι πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κιλκίς.

-2 Ιουνίου 2016: Σοβαρά επεισόδια έγιναν απόψε στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Σάμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότερα από 30 άτομα και να γίνουν πολλές προσαγωγές. Τα επεισόδια ξεκίνησαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όταν συνεπλάκησαν, για άγνωστο λόγο, μεταξύ τους Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί. Οι συγκρούσεις ήταν βίαιες, ενώ κάποιοι από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια είχαν πάνω τους αιχμηρά αντικείμενα. Παράλληλα, ένα μέρος του κέντρου κράτησης καταστράφηκε, από τις φωτιές που έβαλαν μετανάστες.

Χρειάστηκε η επέμβαση σχεδόν όλης της αστυνομικής δύναμης της Σάμου για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία. Σημειώνεται, ότι ορισμένοι από όσους συμμετείχαν στα επεισόδια έχουν τραυματιστεί σοβαρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του νησιού. Στο μεταξύ, «άγρια νύχτα» ήταν η νύχτα που πέρασε, για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό του χοτ σποτ της Μόριας. Ένα μεγάλο μέρος του πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

   

-3 Ιουνίου 2016: Σε 15 ανέρχονται οι τραυματίες από τα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε στο hotspot της Σάμου, όπως ενημερώνει με tweet ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.

-8 Ιουλίου 2016: Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ των μεταναστών και αστυνομικών στο νησί της Λέρου. Το απόγευμα, συγκεκριμένα, σημειώθηκαν επεισόδια με ομάδα μεταναστών που φιλοξενούνται στις ειδικές εγκαταστάσεις οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά να φύγουν από την χώρα. Όπως έγινε γνωστό, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς της πρώτης υποδοχής στο χώρο των Λεπίδων με ξύλα και πέτρες, ενώ κατέστρεψαν το κοντέινερ που στεγάζει τα γραφεία της πρώτης υποδοχής στο χώρο των Λεπίδων.

-14 Ιουλίου 2016: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στον καταυλισμό - γκέτο μεταναστών και προσφύγων στο Ελληνικό. Τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε 100 περίπου άτομα και επαναλήφθηκαν σήμερα το απόγευμα με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά άτομα να καταλήξουν στο Ασκληπιείο της Βούλας με σοβαρά τραύματα ανάμεσα στους οποίους και ένας Αφγανός βαριά τραυματισμένος στο σώμα και στο κεφάλι από αιχμηρό όργανα, ο οποίος πριν από λίγο κατέληξε. Χαρακτηριστικό των πολλών τραυματιών ήταν τα ασθενοφόρα που πηγαινοέρχονταν από το Ελληνικό στο Ασκληπιείο.

-19 Ιουλίου 2016: Στη Μονάδα Αυξημένης φροντίδας του Νοσοκομείου Χίου νοσηλεύεται από το πρωί 16χρονος Αφγανός, τραυματισμένος στη θωρακική κοιλότητα με μαχαίρι.

-21 Ιουλίου 2016: Με κεντρικό σύνθημα ″open the borders″ (ανοίξτε τα σύνορα) εκατοντάδες αλληλέγγυοι, πρόσφυγες, μετανάστες και συμμετέχοντες στην κατασκήνωση ″No border Camp″, που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες στο ΑΠΘ, πραγματοποίησαν το βράδυ μαζική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους άτομα νεαρής ηλικίας από χώρες της Ευρώπης, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα βγήκαν από τους χώρους του πανεπιστημίου, όπου έχουν κατασκηνώσει και στη συνέχεια κρατώντας πανό, πλακάτ και σημαίες, κινήθηκαν προς την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, μέσω των οδών Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή και Βενιζέλου. Στο μεταξύ, τους βανδαλισμούς, τους οποίους προκάλεσαν το πρωί άτομα που συμμετέχουν στο No Border Camp, στα γραφεία του Europe Direct, στο μέγαρο του δήμου Θεσσαλονίκης, καταδίκασε η διοίκηση του δήμου. Σύμφωνα με την αποτίμηση που έγινε, καταστράφηκαν δύο τηλέφωνα, δύο υπολογιστές, έσπασε ένα παράθυρο, καταστράφηκαν φάκελοι εγγράφων, ενώ γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους. Με βάση την ενημέρωση που είχε η διοίκηση του δήμου, η επίθεση έγινε από 20 έως 30 αλλοδαπούς, που ήρθαν στο δημαρχείο ως μέρος μεγαλύτερης ομάδας, ενώ αποχώρησαν όταν κατάλαβαν πως έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία.

 

-1 Σεπτεμβρίου 2016: Συγκεντρώσεις και πορείες μεταναστών και προσφύγων σήμερα στη Μυτιλήνη και στη Χίο με κύριο αίτημα, τη μεταφορά τους στην Αθήνα και στη συνέχεια το πέρασμά τους στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στη Μυτιλήνη, οι πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαπφούς με πλακάτ, φωνάζοντας ρυθμικά «freedom - freedom». Στη συνέχεια κινήθηκαν στον παραλιακό κεντρικό δρόμο ενώ παρέμειναν στο κέντρο της πόλης περισσότερο από μία ώρα. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν επίσης, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκεί από τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ζητώντας να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους και να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν.

 

-10 Σεπτεμβρίου 2016: Μια φήμη για επτά νεκρούς μετανάστες, πέντε Πακιστανούς και δύο Μαροκινούς, σε φορτηγό αυτοκίνητο σε ένα πλοίο στο δρόμο από τη Μυτιλήνη σε κάποιο άλλο λιμάνι της Ελλάδας, έβγαλε όλη νύχτα στους δρόμους της Μυτιλήνης περίπου 200 Πακιστανούς μετανάστες. Παρά το ότι η πληροφορία περί νεκρών μεταναστών διαψεύδονταν από κάθε δυνατή πηγή και μεταφραστές συνεργάτες ΜΚΟ προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν, «αόρατα κέντρα» μέσω τηλεφωνημάτων καθοδηγούσαν τους εξεγερμένους στο να εγκαταλείψουν το χοτ σποτ και να κατευθυνθούν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

 

-12 Σεπτεμβρίου 2016: Νεκρός είναι ένας 34χρονος Σύριος με τέσσερις μαχαιριές στην καρδιά, μετά από συμπλοκή, που έγινε πριν λίγη ώρα, στο Μαχαιράδο Ζακύνθου.

 

-15 Σεπτεμβρίου 2016: Άλλη μια σύγκρουση σημειώθηκε, χθες το βράδυ, στο χοτ σποτ της Μόριας ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παραμονής χιλιάδων ανθρώπων σε μια δομή που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Η σύγκρουση εξελίχθηκε στη 1 μετά μεσάνυχτα και ξέσπασε όταν ομάδα Αφγανών επιτέθηκε σε βορειοαφρικανούς με ξύλα και πέτρες. Οι βορειοαφρικανοί αντεπιτέθηκαν και η σύρραξη γενικεύτηκε. Στο μεταξύ επεισόδια, χρήση χημικών, συλλήψεις -ακόμα και ενός δημοσιογράφου- περιλάμβανε το χθεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας πολιτών της Χίου με θέμα τις επιπτώσεις στη ζωή του νησιού από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

-18 Σεπτεμβρίου 2016: Επεισόδια πριν από λίγο στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια της υποστολής της σημαίας από άγημα του Στρατού, ανάμεσα σε μεγάλη ομάδα πολιτών μέσα στην οποία είχαν παρεισφρήσει ακροδεξιοί και ολιγάριθμη ομάδα αντεξουσιαστών, κυρίως φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα συνεπικουρούμενοι από μικρή ομάδα μεταναστών. Όλα ξεκίνησαν πριν μια εβδομάδα, όταν η καθιερωμένη κάθε Κυριακή με τη δύση του ηλίου υποστολή της σημαίας στο χώρο του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης παρουσία στρατιωτικού αγήματος ματαιώθηκε αφού στον ίδιο χώρο διαδήλωναν εκατοντάδες μετανάστες ενάντια στον πολύμηνο αποκλεισμό τους στη Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποστολή ματαιώθηκε όταν η τοπική ηγεσία του Στρατεύματος ενημερώθηκε ότι το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης δεν εγγυόταν για την ασφάλεια του αγήματος λόγω της εν εξελίξει εκείνη την ώρα διαδήλωσης. Το γεγονός έγινε γνωστό μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που όλη την περασμένη εβδομάδα, ακόμα και σήμερα το πρωί, καλούσαν σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου προκειμένου η υποστολή να γίνει κανονικά και χωρίς προβλήματα ασφάλειας για το άγημα των στρατιωτών.


-19 Σεπτεμβρίου 2016: Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές αυτήν την ώρα στο hot spot της Μόριας. Από τις επτά περίπου το απόγευμα ξεκίνησαν οι φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.

 

-20 Σεπτεμβρίου 2016: Μια άγρια νύχτα από αυτές που καταγράφονται στην ιστορία ζει από αργά το απόγευμα η Λέσβος. Οι προαναγγελθείσες εδώ και καιρό εξεγέρσεις, οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες των προσφύγων και των μεταναστών, ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε ένα χώρο φτιαγμένο για τους μισούς από όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει και στο τέλος οι φωτιές έδωσαν ένα τέλος στο χοτ σποτ της Μόριας έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Το ξημέρωμα άγνωστο είναι πως θα βρει το χώρο αλλά και χιλιάδες ανθρώπους που ζούσαν σε αυτό κι ένας Θεός ξέρει πού θα περάσουν τη νύχτα. Όλη μέρα σήμερα μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές,. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλητοι.

Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

 

-27 Οκτωβρίου 2016: Κλεφτοπόλεμο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παίζουν από το πρωί στους δρόμους και τα σοκάκια της Μυτιλήνης, ομάδες περίπου 80 ανδρών ιρακινής και συριακής καταγωγής, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαμονής τους στο hot spot της Μόριας και για τις πολύμηνες, όπως υποστηρίζουν, καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει. Οι παραπάνω, κατά μικρές ομάδες, έφυγαν σήμερα από το hot spot της Μόριας και στο ύψος του Καρά Τεπέ, ενοποιήθηκαν σε μια ομάδα που πορεύονταν προς την πόλη της Μυτιλήνης.

-30 Οκτωβρίου 2016: Συμπλοκές με τραυματίες χθες το βράδυ στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου ανάμεσα σε Αφγανούς και Ιρακινούς Κουρδικής καταγωγής.

 

-10 Νοεμβρίου 2016: Επεισόδια σημειώθηκαν χθες σε καταυλισμούς της Χίου και της Σάμου από εξεγερμένους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά. Στη Χίο, στον καταυλισμό της Σούδας όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, περί τις 3 μετά το μεσημέρι όταν νεαροί έκλεισαν με κάδους απορριμμάτων τον δρόμο και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν τρεις οικίσκοι όπου λειτουργούσαν το ιατρείο του καταυλισμού, η αποθήκη παραϊατρικών υλικών αλλά και ο χώρος διανομής των φαγητών. Η τάξη αποκαταστάθηκε από την παρέμβαση διμοιριών των ΜΑΤ και ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Στη Σάμο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ και μετά από την έντονη βροχόπτωση, μετανάστες διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας στεγνά ρούχα καθώς, όπως υποστήριζαν, η βροχή παρέσυρε τις σκηνές και το νερό κατέστρεψε τα υπάρχοντά τους.

-17 Νοεμβρίου 2016: Άγρια ήταν η νύχτα που πέρασε, στη Χίο. Επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη Σούδα, μέσα στην τάφρο του κάστρου της πόλης, από μαινόμενους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες. Κάηκαν σκηνές, (σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ο καταυλισμός στη Σούδα καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του), έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων ενώ άγνωστος είναι ως τώρα ο αριθμός συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων.

-18 Νοεμβρίου 2016:   Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. Έπεσαν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας. Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ πουεπιχειρούσαν στην περιοχή.

-27 Νοεμβρίου 2016: Μεγάλη διαδήλωση μεταναστών και προσφύγων έγινε αργά σήμερα το απόγευμα στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Άτομα που κατέβηκαν στην πόλη κυρίως από τον καταυλισμό της Μόριας διαδήλωσαν επί ώρα ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο. Εν τω μεταξύ εκρηκτικό κλίμα τείνει να δημιουργηθεί για μια ακόμα φορά ανάμεσα στους κατοίκους της Μόριας που διαπίστωσαν σήμερα Κυριακή το πρωί ότι άγνωστοι βανδάλισαν τάφους στο νεκροταφείο του χωριού. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου επιβεβαίωσε το γεγονός ενώ από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας Νίκο Τρακατέλλη υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων.

-1 Δεκεμβρίου 2016: Διαμαρτυρία έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στο πρώην βιομηχανικό κτήριο Φέσσα, πραγματοποιούν -από τις 3 μετά το μεσημέρι περίπου- δεκάδες άτομα, που φιλοξενούνται εκεί. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης, που έχουν γίνει δύσκολες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Κλειστή είναι η Συμμαχική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα μέσα στη δομή φιλοξενίας του πρώην εργοστασίου της "Softex" στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου -μεταξύ άλλων- προκλήθηκαν φθορές σε χημική τουαλέτα από φωτιά που έβαλαν οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα σημειώνονται στη Θεσσαλονίκη κάθετη πτώση θερμοκρασίας, αλλά και κατά τόπους χιονοπτώσεις.

-11 Δεκεμβρίου 2016: Με πυροβολισμούς στον αέρα με την κυνηγετική του καραμπίνα αντιμετώπισε αργά σήμερα το μεσημέρι, ομάδες αλληλοσυγκρουόμενων μεταναστών από την Αλγερία και το Αφγανιστάν, ιδιοκτήτης καφενείου στην ιχθυόσκαλα, λίγα μέτρα από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου.

-19 Δεκεμβρίου 2016: Μια φήμη για απελάσεις μεταναστών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, που κυκλοφόρησε στους καταυλισμούς στη Χίο, άγνωστο ακόμα από ποιους, σε συνδυασμό με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη Σούδα, ήταν συνθήκες ικανές να προκαλέσουν αναβρασμό μεταξύ όσων διαμένουν σε αυτούς. Ήδη, από νωρίς σήμερα το πρωί, δεκάδες άτομα ξεκίνησαν απεργία πείνας, με συνθήματα, όπως «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ενώ προειδοποιούν και με κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Χίου. Στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στο κάστρο της πόλης, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Ο καταυλισμός της Σούδας από το πρωί της Δευτέρας έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του Λιμενικού. Ενώ ένα αυτοσχέδιο πανώ στην είσοδο του καταυλισμού σημειώνει χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα, το Χαλέπι έχει».

 

Το 2017

-2 Φεβρουαρίου 2017:  Στο νοσοκομείο της Χίου μεταφέρθηκε, στη 1.45 τα ξημερώματα, από τον καταυλισμό της Σούδας, 25χρονος υπήκοος Σουδάν, τραυματισμένος με μαχαίρι στα πλευρά και το πόδι. Ο 25χρονος τραυματίσθηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής στον καταυλισμό με άλλον μετανάστη ο οποίος διέφυγε της σύλληψης.

-14 Απριλίου 2017: Με πτήση του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε αργά χθες το βράδυ σε νοσοκομείο της Αθήνας νεαρός πρόσφυγας Ιρακινής καταγωγής. Ο νεαρός είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Χίου όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα σε όλο του το σώμα, από τον καταυλισμό της Σούδας. Εκεί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Αστυνομίας είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από ομάδα Αφγανών. Οι δράστες πάντως παραμένουν ασύλληπτοι από την Αστυνομία, παρά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον καταυλισμό. Ας σημειωθεί, όπως έλεγε σήμερα το πρωί στέλεχος των διωκτικών αρχών μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ακόμα και αν οι δράστες εντοπιστούν και συλληφθούν το πιθανότερο είναι να αφεθούν ελεύθεροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση των φαινομένων βίας μέσα στην πόλη της Χίου. Κι αυτό γιατί τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου είναι υπερπλήρη, η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα δεν προβλέπεται ενώ η τοπική κοινωνία πεισματικά αρνείται τη δημιουργία ενός χώρου κράτησης όσων επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

-26 Απριλίου 2017: Περίπου 300 μετανάστες αφρικανικής καταγωγής, μαζί με ομάδες αλληλέγγυων από ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες, έχουν καταλάβει από τις 5.30 το απόγευμα τις τέσσερις πύλες εισόδου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αποτρέποντας έτσι την είσοδο των επιβατών στο πλοίο της γραμμής και την αναχώρησή τους για το λιμάνι του Πειραιά. Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την συγκέντρωση στις 4 Απριλίου, έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ. Τότε η κινητοποίηση αυτή με Αφρικανούς επίσης συμμετέχοντες και μόνο είχε καταγγελθεί ως «υποκινούμενη ενέργεια» από κάποιους που χρησιμοποιούν τους μετανάστες.


-5 Μαΐου 2017:   Νέα επεισόδια σημειώθηκαν, χθες Πέμπτη το βράδυ στη Χίο, μετά από αυτά της Τετάρτης, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Πιστοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ. Κατά την διάρκειά τους ένας Σύρος πρόσφυγας τραυματίστηκε με μαχαίρι. Αργότερα ακόμα ένας νεαρός Σύρος δέχθηκε επίθεση κοντά στο νοσοκομείο, ενώ χτυπήθηκε με μαχαίρι στην πλάτη. Το βράδυ ομάδα αραβόφωνων από τον καταυλισμό της Σούδας θέλησε με το λεωφορείο που μισθώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συνδέει τους δυο καταυλισμούς, να μετακινηθούν στη ΒΙΑΛ, προκειμένου να ενισχύσουν τους συμπατριώτες τους. Η αστυνομία αντιλήφθηκε την πρόθεσή τους και διέκοψε το δρομολόγιο. Όμως ομάδα 150 περίπου ατόμων, κινήθηκε με τα πόδια προς τη ΒΙΑΛ. Στην κεντρική πλατεία της πόλης αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν τη ίδια ώρα που μπλόκα στήθηκαν σε όλες τις εξόδους της Χίου. Κατά τα γεγονότα μέσα στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ υπήρξαν τέσσερις τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ, υπό τον φόβο της επέκτασης των επεισοδίων, οικογένειες, κυρίως Σύρων προσφύγων εγκατέλειψαν τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ και διανυκτέρευσαν στα γύρω χωράφια.   Στο μεταξύ, χθες Πέμπτη το απόγευμα πρόσφυγας επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί. Επίσης, την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα άλλος πρόσφυγας σκαρφάλωσε στα τείχη του κάστρου και απειλούσε πως θα πηδήξει στο κενό, όταν έμαθε πως απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου του από την πρωτοβάθμια επιτροπή.

-5 Μαΐου 2017: Άγρια συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε, αργά χθες το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη. Η περιοχή μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης», ενώ τα επεισόδια έληξαν με την επέμβαση ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

-5 Ιουλίου 2017: Ένταση επικράτησε γύρω στις 7 το απόγευμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στο πρώην εργοστάσιο της Softex, στα Διαβατά. Στις 4 το απόγευμα υπήρξε και πάλι ένταση στον ίδιο χώρο, που είχε ως αποτέλεσμα δύο άντρες να μεταφερθούν ελαφρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

-10 Ιουλίου 2017: Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι όταν δυνάμεις της Αστυνομίας επέδωσαν σε μετανάστη από την Αϊτή που διέμενε στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου στη Μόρια, απορριπτική απόφαση του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει σε δεύτερο βαθμό. Στην προσπάθεια σύλληψης του μετανάστη από την Αϊτή Αφρικανοί κυρίως μετανάστες άρχισαν να πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και απέσπασαν από τα χέρια τους τον μετανάστη. Τότε μέσα στο ΚΥΤ μπήκαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη. Φωτιές ξέσπασαν σε διάφορα σημεία του Κέντρου, ενώ ομάδες μεταναστών δεν επέτρεπαν την είσοδο και την ανάπτυξη αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο απολογισμός της σημερινών επεισοδίων ήταν πέντε ολοσχερώς καμένα από τη φωτιά κοντέινερ, δυο με σημαντικές ζημιές από τη φωτιά και ένα με ζημιές από πέτρες. Επίσης κάηκαν δυο σκηνές που χρησιμοποιούντο ως αποθήκες ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε μια μεγάλη τέντα διαστάσεων 400 τετραγωνικών μέτρων που λειτουργούσε ως χώρος αναψυχής όσων διέμεναν στον καταυλισμό. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως οικογένειες με παιδιά εγκατέλειψαν για λόγους ασφάλειας τον καταυλισμό και προσέφυγαν στα γύρω κτήματα.

-18 Ιουλίου 2017: Σοβαρές συγκρούσεις, για μια ακόμα φορά, βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, στη Μόρια, ανάμεσα σε πολυάριθμες ομάδες διαμαρτυρόμενων μεταναστών -κυρίως Αφρικανών- και ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας. Παράλληλα -και προφανώς για αντιπερισπασμό- στη βόρεια πλευρά του Κέντρου, σε ελαιοκτήματα στον εξωτερικό χώρο, μπήκαν φωτιές, οι οποίες πήραν γρήγορα διαστάσεις. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν το μεσημέρι, κάηκαν τέσσερα στρέμματα ελαιοκτημάτων γύρω από τον καταυλισμό, τέντες και άλλες υποδομές μέσα στον καταυλισμό, μαζί με άγνωστο αριθμό κάδων απορριμμάτων, ενώ υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων που βρίσκονταν έξω από το κέντρο.


-29 Αυγούστου 2017: Διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη απαγόρευση μετακίνησής τους από τη Λέσβο, διαδήλωσαν στους δρόμους της Μυτιλήνης, Αφγανοί μετανάστες που διαμένουν σε καταυλισμούς του νησιού. Φορώντας μπλούζες που ανέγραφαν την ημερομηνία αφίξεώς τους στο νησί και το διάστημα της παραμονής τους και με σύνθημα «το Αφγανιστάν δεν είναι ασφαλής χώρα, οι απελάσεις πρέπει να σταματήσουν» ζήτησαν την έγκριση της αίτησης ασύλου.

   

-20 Οκτωβρίου 2017: «Καζάνι που βράζει» είναι για μια ακόμα φορά ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Σήμερα, ένας ακόμα Ιρακινός 55 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής). Όμως το γεγονός, έδωσε την αφορμή για μια ακόμα έκρηξη βίας μεταξύ των κοινοτήτων, που κάθε άλλο παρά ειρηνικά συνυπάρχουν στη Μόρια. Να σημειώσουμε ότι η βία είχε αρχίσει να εκδηλώνεται από χθες, με σποραδικές, βίαιες ενέργειες μεταξύ νέων, κυρίως, ανδρών. Ανήμποροι να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τις συγκρούσεις, κυρίως ανάμεσα σε Άραβες και Αφγανούς, ήταν οι αστυνομικοί, αφού η ύπαρξη μέσα στον καταυλισμό περισσότερων των 1.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 8 ετών, δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν, είτε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, είτε με χημικά. Σήμερα λοιπόν αρκέστηκαν στο να δημιουργήσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές ομάδες «μέχρι την επόμενη φορά», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες με πολλά παιδιά. Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική. Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου. Πολύ κακή είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό της Μόριας. Σκηνές παντού. Άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, μένουν ακόμα και χωρίς σκηνή, ακόμα και στην ύπαιθρο. Πολύ κακές είναι οι συνθήκες υγιεινής. Ενώ ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του καταυλισμού, δεν επιτρέπουν τόσο σε εργαζομένους να καθαρίσουν τη δομή, όσο και στα απορριμματοφόρα να προβούν σε αποκομιδή των σκουπιδιών. Και τα σκουπίδια σε έναν «οικισμό» 5.500 ανθρώπων είναι πολλά. Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν 7.192 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς, 5.476 ζουν στον καταυλισμό της Μόριας και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές στο νησί.

 

-20 Οκτωβρίου 2017: Με αίτημα ασφαλείς συνθήκες διαμονής αλλά και σύντομη εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, εκατοντάδες φιλοξενούμενοι στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο κυρίως Αφγανικής καταγωγής, κατέλαβαν απόψε το οδόστρωμα μπροστά στον καταυλισμό τους. Τα γυναικόπαιδα κοιμήθηκαν ήδη πάνω στην άσφαλτο ενώ άνδρες γύρω από φωτιές περιφρουρούν την κινητοποίησή τους. Από το πρωί σήμερα στη Μόρια η κατάσταση είναι εκρηκτική. Το μεσημέρι μάλιστα υπήρξαν και συγκρούσεις ανάμεσα σε διάφορες εθνοτικές ομάδες φιλοξενουμένων ενώ ένας 55χρονος που έπασχε από καρδιολογικό πρόβλημα έχασε τη ζωή του.

-23 Οκτωβρίου 2017: Στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης, παραμένουν και σήμερα, για τρίτο 24ωρο, περίπου 150 Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, που το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, μετά από σοβαρές συγκρούσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, εγκατέλειψαν τον καταυλισμό. Το πρώτο βράδυ κοιμήθηκαν στο δρόμο, στην είσοδο του ΚΥΤ, ενώ το πρωί του Σαββάτου πορεύτηκαν προς την πλατεία Σαπφούς, όπου εγκαταστάθηκαν. Αιτήματα τους, από τα οποία δεν υποχωρούν στο παραμικρό, η μεταφορά τους από τη Μόρια, την οποία χαρακτηρίζουν «φυλακή» και «κόλαση», η ασφαλής και σε συνθήκες υγιεινής διαμονή τους στη Λέσβο και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, ώστε να μετακινηθούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα κατ' αρχάς. Ας σημειωθεί, ότι στην πλατεία Σαπφούς δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής. Με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στο τμήμα της πλατείας πίσω από το κτίσμα που στεγάζει εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, να έχει δημιουργηθεί μια υγειονομική βόμβα, πρώτιστα για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τον χρησιμοποιούν.

-1 Νοεμβρίου 2017: Απεργία πείνας ξεκίνησαν από σήμερα πρόσφυγες από διάφορα camps και χώρους στέγασης στην Ελλάδα με αίτημα την επανένωση με τις οικογένειες τους. Οι πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα και υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

-20 Νοεμβρίου 2017: Επεισόδια σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, κυρίως στον χώρο φιλοξενίας των περίπου 350 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 12 τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες. Προκλήθηκαν υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και σε χώρο όπου στεγάζεται μια μη κυβερνητική οργάνωση, αλλά και σε οικίσκους διαμονής.

-21 Νοεμβρίου 2017: Την απαίτηση τους να απομακρυνθεί άμεσα από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν εκεί με σκηνές, εδώ και περίπου 20 μέρες, εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι ομάδα επιχειρηματιών εστίασης της προκυμαίας και της γύρω περιοχής. Οι επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου, που δεν επιτρέπει το στήσιμο σκηνών και τη διαμονή σε αυτές, σε δημόσιους χώρους.

-21 Νοεμβρίου 2017: Συνολικά επτά ανήλικοι πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, της Αστυνομίας στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, κατηγορούμενοι ότι ενέχονται στα επεισόδια στον καταυλισμό το βράδυ της περασμένης Κυριακής (ως το πρωί της Δευτέρας). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας προέβησαν σε βιαιοπραγίες κατά αστυνομικών και προξένησαν φθορές σε εγκαταστάσεις και σε εξοπλισμό Υπηρεσιών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σε βάρος των παραπάνω επτά σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση - για τα αδικήματα του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών, της απόπειρας πρόκλησης σωματικών βλαβών και της αντίστασης. Ας σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου λειτουργεί χώρος φιλοξενίας ανηλίκων, όπου διαμένουν σήμερα περί τα 350 άτομα!

-26 Νοεμβρίου 2017: Γέμισαν αίματα τα σοκάκια του χωριού Πάμφυλα της Λέσβου από τις άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες Αφγανών μεταναστών που όπως αποδείχτηκε διαμένουν σε σπίτια που έχουν νοικιάσει στο χωριό. Από τις συγκρούσεις έπεσε νεκρός ο «Χαμπίμπι», βαρύτατα χτυπημένος στο στήθος με μαχαίρι. Επρόκειτο για ένα γνώριμο στην Αστυνομία, Αφγανό μετανάστη, που είχε πρόσφατα αποφυλακισθεί αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης καταδικασμένος για παράνομη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής το καλοκαίρι του 2015, από τη βόρεια Λέσβο στη Μυτιλήνη σε συνεργασία με Έλληνα ο οποίος επίσης καταδικάστηκε. Ο «Χαμπίμπι» δεν εργαζόταν, φαίνεται όμως πως «νοίκιαζε» σε αγροτικές εργασίες ομοεθνείς συμπατριώτες του που είχαν εγκατασταθεί σε παλιά σπίτια στο χωριό, ακόμα και σε κελιά στην Εκκλησία του χωριού! Οι κάτοικοι λένε επίσης ότι στα σπίτια αυτά διέμεναν και Αφγανοί μετανάστες που είχαν πρόσφατα έρθει στο νησί και έβρισκαν στέγη αντί του γνωστού καταυλισμού της Μόριας που απέχει περί τα τέσσερα χιλιόμετρα από τα Πάμφυλα. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν περίπου στις 6:30 το απόγευμα. Αυτόπτης μάρτυρας μιλάει για περίπου 30 άτομα που χτυπιόνταν άγρια μεταξύ τους. Κάποιοι από αυτούς ήταν με το μέρος του θύματος και κάποιοι αντίθετοι σε αυτόν. Ο χώρος πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού γέμισε κυριολεκτικά αίματα. Το θύμα έφυγε τρέχοντας από το σημείο των συγκρούσεων και οι μαρτυρίες Ελλήνων περιοίκων συμφωνούν ότι ένας Αφγανός με το μαχαίρι στο χέρι άρχισε να τον κυνηγά. Όπως όλα δείχνουν, περίπου 300 μέτρα πιο πάνω σε ένα από τα σοκάκια του χωριού τον πρόλαβε και του κατάφερε πολλές μαχαιριές στο στήθος. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν, όλοι με μαχαιριές, άλλοι τρεις Αφγανοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου και μέχρι τώρα νοσηλεύονται. Θεωρείται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματίες που διέφυγαν στα γύρω κτήματα. Στα ελαιοκτήματα θεωρείται ότι διέφυγαν και πολλοί από τους Αφγανούς μετανάστες ιδιαίτερα όσοι έχουν διαφύγει από τη Μόρια.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 11 Αφγανοί όλοι μέσα από σπίτια στο χωριό, ενώ η επιχείρηση της Αστυνομίας συνεχίζεται. Στις 9:30 το βράδυ στην αυλή ενός από τα σπίτια που διέμεναν μετανάστες βρέθηκε πεταμένο ένα ματωμένο μαχαίρι το οποίο θεωρείται ότι είναι το όργανο του εγκλήματος. Επίσης βρέθηκαν πεταμένα και ματωμένα ρούχα πράγμα που σημαίνει ότι πιθανά ο δράστης του φόνου να άλλαξε ρούχα για να περνά απαρατήρητος στους δρόμους της πόλης όπου φαίνεται πως κατέφυγε.

-26 Νοεμβρίου 2017: Με ανακοίνωση της, η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τη συνεχιζόμενη από χθες κατάληψη των γραφείων της οργάνωσης στην πόλη της Μυτιλήνης από περίπου 30 Αφγανούς πρόσφυγες και ομάδα αλληλέγγυων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή «το μεσημέρι του Σαββάτου, ομάδες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του αντιεξουσιαστικού χώρου, οδήγησαν ολιγάριθμη ομάδων Αφγανών προσφύγων, που τις προηγούμενες ημέρες έκαναν απεργία πείνας στην πλ. Σαπφούς, να καταλάβουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη, όπου και παραμένουν ακόμα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ένας σημαντικός αριθμός από την συγκεκριμένη ομάδα των (κατά τη δήλωσή τους 35) προσφύγων, που βρίσκεται στα γραφεία, έχει ήδη πάρει άδεια αποχώρησης από την Λέσβο, ένας έχει ήδη άσυλο, δυο δεν έχουν κάνει ακόμα αίτημα ασύλου, άλλων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση του αιτήματος ασύλου. Στο σύνολό τους, δηλαδή, είναι άτομα τα οποία είτε μπορούν ήδη να φύγουν για την Αθήνα, είτε μπορούν να φύγουν το επόμενο διάστημα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της η συγκεκριμένη ομάδα δείχνει μια αδιάλλακτη στάση, απορρίπτοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε λύση της έχει κατά καιρούς προταθεί, η οποία θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση. Η αποχώρησή τους από το κάμπ της Μόριας οφείλεται σε διένεξη μελών της ομάδας με ομάδες άλλων εθνικοτήτων, ενώ τις προηγούμενες μέρες με τη βία απέρριψαν πρόταση για μεταφορά τους σε άλλη οργανωμένη δομή. Σε μια περίοδο που ήδη έχει αρχίσει η μαζική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τη Μόρια, κάτι που αναμένεται να γίνει με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες ημέρες, η συγκεκριμένη ολιγάριθμη ομάδα δείχνει μια ακατανόητη επιμονή στο να προκριθεί αυτή, σε σχέση με τους χιλιάδες άλλους ειρηνικούς πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν τις ίδιες δύσκολες συνθήκες στο κάμπ της Μόριας».

 

«Η ενέργεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ομάδας των αντιεξουσιαστών, να οδηγήσουν την συγκεκριμένη ομάδα των προσφύγων, προκειμένου να καταλάβουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστο τυχοδιωκτική» αναφέρει η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Και συνεχίζει: «Δεν βοηθάει ούτε την ίδια την ομάδα των προσφύγων, αφού δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υπόθεσή τους, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιεί στα μάτια της τοπικής κοινωνίας το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί μας. Επιπλέον διασπά και φέρνει σε δύσκολη θέση το τοπικό κίνημα αλληλεγγύης και εκ του αποτελέσματος το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει και να συσπειρώνει τις ακραίες ξενοφοβικές και ρατσιστές φωνές που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν πάλι να σηκώσουν κεφάλι στο νησί».

 

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου χειρίζεται την όλη υπόθεση με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η ακραία συμπεριφορά της ολιγάριθμης αυτής ομάδας των προσφύγων δεν εκφράζει και πολύ περισσότερο δεν καθρεφτίζει το σύνολο των χιλιάδων ειρηνικών προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο νησί μας. Οι τυχοδιωκτικές ενέργειες αυτών των λίγων που νομίζουν ότι μπορούν να έχουν πολιτικά οφέλη στις πλάτες των προσφύγων, με τίποτα δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην τοπική μας κοινωνία να συνεχίσει να δείχνει στην πράξη την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες».

-5 Δεκεμβρίου 2017: Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά από πολύωρη εγχείρηση, 28χρονος Σύρος, ο οποίος μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ χθες το βράδυ βαρύτατα τραυματισμένος με μαχαίρι στην κοιλιά. Ο τραυματισμός έγινε στη διάρκεια μιας ακόμα σύγκρουσης ανάμεσα σε εθνότητες μεταναστών και προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Ας σημειωθεί ότι επίσημα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, στον καταυλισμό της Μόριας διαμένουν 6430 άτομα, σε υποδομές που έχουν φτιαχτεί για 2330 άτομα. Συνολικά στη Λέσβο και συγκεκριμένα σε δομές στην περιοχή της Μυτιλήνης των 32.000 κατοίκων, διαμένουν 8.221 πρόσφυγες και μετανάστες.

-19 Δεκεμβρίου 2017: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται στον καταυλισμό Υποδοχής και Τακτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στην Μόρια με συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, Αφγανών και Ιρακινών μεταναστών. Άγνωστος είναι ο αριθμός των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Εντός του καταυλισμού έχουν εισέλθει όλες οι δυνάμεις της μονάδας Αποκατάστασης της Τάξης που επιχειρούν. Ωστόσο οι μετανάστες δεν επιτρέπουν στη Πυροσβεστική να εισέλθει στο καταυλισμό για να σβήσει τις φωτιές.

 

-20 Δεκεμβρίου 2017:  Ένα ακόμα «χρονικό προαναγγελθέντων επεισοδίων» εξελίχθηκε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, έως και νωρίς σήμερα το πρωί, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Από τις 10 περίπου, χθες το βράδυ, ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες ανδρών μεταναστών. Αφορμή των συγκρούσεων αποτέλεσε, για μια ακόμα φορά, η χρήση τουαλετών και μπάνιων. Κοινό μυστικό όμως είναι ότι οι συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα εθνικών διαφορών μεταξύ Αράβων από τη μια μεριά και Ιρακινών και Αφγανών από την άλλη. Οι δεύτεροι θεωρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη αντιμετώπιση των πρώτων από τις υπηρεσίες ασύλου. Στην εκδήλωση των συγκρούσεων σημαντικό ρόλο παίζει, σύμφωνα με αστυνομικές Αρχές, η ανεξέλεγκτη διάθεση αλκοόλ κακής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες μέσα στον καταυλισμό. Το αλκοόλ αυτό διατίθεται τόσο από Έλληνες ιδιοκτήτες κάποιων καντινών, γύρω από τον καταυλισμό, όσο και από τους ίδιους τους μετανάστες που το προμηθεύονται από τη Μυτιλήνη και το πουλάνε μέσα στον καταυλισμό. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ μπαίνει στον καταυλισμό ανενόχλητα και προπάντων χωρίς να ελεγχθούν οι κομιστές του από κανέναν. Στις ολονύκτιες συγκρούσεις συμμετείχαν και Αφρικανοί, στον τομέα των οποίων ξέσπασαν και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων αλλά και σε σωρούς απορριμμάτων, κυρίως με εύφλεκτα υλικά, που υπάρχουν παντού σε όλο τον καταυλισμό. Σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές κάηκαν και περίπου 10 σκηνές, στις οποίες διέμεναν άνδρες που συμμετείχαν στις συγκρούσεις. Τα επεισόδια έλαβαν τέλος κατά τις 4 το πρωί, ύστερα από συνεχείς επεμβάσεις ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Κατά τις επιχειρήσεις έγιναν προσαγωγές, από τις οποίες προέκυψαν δυο συλλήψεις. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 15 άτομα με τραύματα, δυο εκ των οποίων τραυματισμένοι με μαχαίρι. Ένας εξ αυτών εισήχθη και νοσηλεύεται στη χειρουργική κλινική, άσχημα μαχαιρωμένος στο στήθος. Δεκάδες, επίσης, τραυματισμένων, κυρίως από πέτρες στη διάρκεια πετροπόλεμων που μαίνονταν μέσα στον καταυλισμό, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν έξω από τον καταυλισμό. Όπως έγινε γνωστό, κατά τα επεισόδια καταστράφηκαν τοίχοι αντιστήριξης, καθώς και άλλες υποδομές του κέντρου, η ανακατασκευή των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των έργων για την τοποθέτηση των οικίσκων.

-21 Δεκεμβρίου 2017: Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, αντανακλά το σημερινό δελτίο συμβάντων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Σύμφωνα με αυτό, στον καταυλισμό και γύρω από αυτόν, συνελήφθη ένας 28χρονος αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σιδηρολοστοί. Επίσης, συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της ληστείας, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Σύμφωνα με την έρευνα, ο 26χρονος έκλεψε από 24χρονο, επίσης αλλοδαπό, τραυματίζοντάς τον με κατσαβίδι, ένα πορτοφόλι που περιείχε μικρό χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο. Τέλος, συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας από 16 έως 32 ετών, για απόπειρα ζωοκλοπής. Την ίδια ώρα, πεδίο αντιπαράθεσης έχει γίνει, από το πρωί σήμερα Πέμπτη, το χωριό Χαλκειός στη Χίο, όπου λειτουργεί ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ.

Το 2018

-11 Ιανουαρίου 2018: Σε 10 προσαγωγές εκ των οποίων οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε χθες το βράδυ η αστυνομία στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της ΒΙΑΛ στη Χίο, ύστερα από επεισόδια μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικών ομάδων προσφύγων και μεταναστών.

-14 Μαρτίου 2018: Επεισόδια αυτή την ώρα (8 μ.μ) στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από μετανάστες και πρόσφυγες που σύμφωνα με πληροφορίες διαμαρτύρονται για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας επενέβησαν μέσα στον καταυλισμό, ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου και λάμψης προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη. Επίσης από τις 19.30 επιχειρεί και η πυροσβεστική, αφού μέσα στον καταυλισμό υπάρχουν εστίες φωτιάς. Στο μεταξύ, δύο ακόμα νεαροί πρόσφυγες, ένας 20χρονος Σύριος και ένας 19χρονος Ιρακινός ανέβηκαν σήμερα σε πυλώνα της ΔΕΗ στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας απειλώντας να πέσουν στο κενό αν δεν τους επιτραπεί να αναχωρήσουν από τη Λέσβο, όπου όπως υποστηρίζουν έχουν εγκλωβιστεί επί μήνες. Ας σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι ένας 19χρονος Σύριος που είχε ανεβεί κι αυτός στον πυλώνα απειλώντας ότι θα πέσει κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα και έπεσε στο κενό. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με εγκαύματα αλλά σύμφωνα με τους γιατρούς είναι εκτός κινδύνου.

-15 Μαρτίου 2018: Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας (ΚΥΤ). Περίπου στις 7 το βράδυ ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ περίπου 150 προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται για τη συνέχιση του εγκλωβισμού τους στο νησί, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Σύντομα τα επεισόδια επεκτάθηκαν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι επιτέθηκαν και κατά δυνάμεων της Αστυνομίας που έσπευσαν προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη. Κατά τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.  Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου και λάμψης, ενώ παρενέβησαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές που οι διαμαρτυρόμενοι είχαν ανάψει σε κάδους απορριμμάτων και σε σκουπίδια. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένταση στο ΚΥΤ. Ήδη προχθές και χθες τρεις φιλοξενούμενοι απειλούσαν να αυτοκτονήσουν ανεβασμένοι σε πυλώνες της ΔΕΗ. Μάλιστα ο ένας από αυτούς κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο.

-10 Απριλίου 2018: Επεισόδια σημειώθηκαν, χθες -Δευτέρα του Πάσχα- το βράδυ, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας μεταξύ ομάδων Ιρακινών, που φιλοξενούνται εκεί. Οι συγκρούσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του νυχτερινού ιατρείου του καταυλισμού κοντά στη βόρεια πύλη του χώρου, όταν κάποιοι μπήκαν σε αυτό για να προστατευθούν, αλλά εντέλει δέχθηκαν επίθεση. Σημειώνεται ότι η κατάσταση λόγω των συνεχών και αυξανόμενων ροών στον καταυλισμό είναι εκρηκτική, καθώς η υποδομή του είναι για 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες και φιλοξενούνται περί τους 6.300.

-17 Απριλίου 2018: Επιμένοντας ότι ο νοσηλευόμενος στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Μυτιλήνης με σοβαρό χρόνιο καρδιακό πρόβλημα, είναι νεκρός επειδή αυτό τους είπαν «μεταφραστές που εργάζονται στη Μόρια», πολλές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και πολλά γυναικόπαιδα, δήλωσαν ότι καταλαμβάνουν σήμερα το βράδυ της πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης. Σημείωσαν δε, πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, αν δεν εξετασθεί άμεσα το αίτημα χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει. Στην πλατεία Σαπφούς όπου έστησαν ήδη σκηνές, έφθασαν το μεσημέρι συμμετέχοντας σε διαδήλωση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε από τον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, ενώ από εκείνη την ώρα πραγματοποιούν συνεχώς υπαίθριες μουσουλμανικές θρησκευτικές τελετές και διαδηλώνουν. Ας σημειωθεί τέλος ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας παραμένει δύσκολη αφού έχει ξεπεράσει τις 6.500 ο αριθμός των όσων διαμένουν μόνο σε αυτόν. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σήμερα στο νησί αγγίζει τις 9.000.


-19 Απριλίου 2018: Ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Σαπφούς σήμερα το μεσημέρι όταν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με στελέχη της δημοτικής αρχής και συνεργεία καθαριότητας ζήτησαν από τους Αφγανούς κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν για τρίτη μέρα στην πλατεία, να αποχωρήσουν προκειμένου να καθαρισθεί ο χώρος και στη συνέχεια να επιστρέψουν σε αυτήν. Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν αρχικά να αποχωρήσουν ενώ προθυμοποιήθηκαν να καθαρίσουν με τα ρούχα τους. Μάλιστα έβγαλαν τις μπλούζες τους και άρχισαν να σκουπίζουν την πλατεία με αυτές. Τελικά πείσθηκαν να αποχωρήσουν από τον κυρίως χώρο της πλατείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες υπό τα συνεχή συνθήματα των διαδηλωτών για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Στο μεταξύ, η ένταση έχει ανεβεί στην πλατεία αφού έγινε γνωστό ότι τελικά πέθανε ο Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο και εδώ και τέσσερις μέρες καταγγέλλεται πως είχε πεθάνει εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό. Ο Αφγανός πρόσφυγας νοσηλευόταν με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωναν ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγό του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν από 20 μέρες στη Λέσβο. Και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Με τη γνωστοποίηση του θανάτου του 40χρονου Αφγανού σήμερα, στα αιτήματα των διαδηλωτών για την άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει, τον απεγκλωβισμό τους από το νησί καθώς και την άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής στον καταυλισμό, προστέθηκε και αυτό της τιμωρίας των υπευθύνων για το θάνατο του συμπατριώτη τους.


-23 Απριλίου 2018: Συνελήφθησαν και οι 120 ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες που σήμερα το πρωί βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Οι αλλοδαποί αυτοί στην πλειοψηφία τους Αφγανοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες. Σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στην πλειοψηφία τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων. Από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων πολιτών και οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί. Στο μεταξύ, σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στον καταυλισμό της Μόριας επιβιβάστηκαν με τη βία σήμερα στις 05.30 διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αφγανοί, που από την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς της πόλης. Με επιχείρηση που κράτησε -το πολύ- 10 λεπτά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποσπούσαν έναν-έναν τους διαμαρτυρόμενους, τους οποίους οδηγούσαν στα λεωφορεία. Οι αλλοδαποί παρέμεναν αμυνόμενοι και αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την πλατεία έως την τελευταία στιγμή, σε μια σφιχτή ανθρώπινη αλυσίδα έχοντας στο κέντρο της γυναίκες και παιδιά. Της τελικής επιχείρησης της Αστυνομίας, είχε προηγηθεί η μετατροπή, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, σε πεδίο μάχης της πλατείας Σαπφούς και της Μυτιληνιάς προκυμαίας, καθώς και των σοκακιών του ιστορικού κέντρου της πόλης.

7 Μαΐου 2018: Αιματηρή συμπλοκή ξέσπασε τη νύχτα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Λαγκαδίκια, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στη συμπλοκή φαίνεται ότι πήραν μέρος 200 με 250 άτομα, ενώ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, τραυματίστηκαν συνολικά έξι άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Κατά την ίδια ενημέρωση, τραυματίστηκαν από αιχμηρό αντικείμενο. Πέντε αλλοδαποί προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν οι τέσσερις εξ αυτών. Πρόκειται για δύο Σύρους, έναν Παλαιστίνιο κι έναν Λίβυο.

-9 Μαρτίου 2018: Φθορές προκάλεσαν μέσα στο προαναχωρησιακό Κέντρο (ΠΡΟΚΕΚΑ) 15 μετανάστες στους οποίους επιδόθηκε χθες δεύτερη απορριπτική απόφαση σε αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρχικά αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους θαλάμους τους, ενώ στη συνέχεια προέβησαν σε καταστροφές σε χώρους του ΠΡΟΚΕΚΑ. Με επέμβαση δυνάμεων της Αστυνομίας αποκαταστάθηκε η τάξη, ενώ εναντίον των 15 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση, αντίσταση κατά της αρχής και διακεκριμένες φθορές.

22 Μαΐου 2018: Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα μεταξύ προσφύγων στο hot spot του Σκαραμαγκά, και μάλιστα κατά τη διάρκειά τους τραυματίστηκε ένας Κούρδος και συνελήφθη ένας Σύρος.

-26 Μαΐου 2018: Συμπλοκές χθες ανάμεσα σε Άραβες και Κούρδους αιτούντες άσυλο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο οδήγησαν στην όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στον καταυλισμό. Η φημολογία για τρεις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ως αποτέλεσμα της δράσης ισλαμιστών που μάλιστα δημοσιοποιείται και από ιστοσελίδες (επίσημες ή όχι) διαψεύδεται από τις Αρχές. Οδήγησε όμως στην άτακτη φυγή Κούρδων αιτούντων άσυλο. Στο ύψος του δημοτικού καταυλισμού του Καρά Τεπέ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με φραγμούς εμπόδισαν την είσοδό τους στην πόλη. Οι αλλοδαποί με τη σειρά τους απέκλεισαν την είσοδο στη Μυτιλήνη από τα βόρεια, ζητώντας την άμεση αναχώρησή τους από το νησί για λόγους ασφαλείας.

-29 Μαΐου 2018: Περίπου 900 Κούρδοι αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ύστερα από επεισόδια, την Παρασκευή, και τη διασπορά ψευδών φημών περί «δράσης Αράβων εξτρεμιστών με τέσσερις νεκρούς Κούρδους και δεκάδες τραυματίες». Οι Κούρδοι αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες και όχι μόνο στον καταυλισμό της Μόριας, αλλά και στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου οι συνθήκες διαμονής θεωρούνται υποδειγματικές. Αποτέλεσμα είναι να έχουν διασκορπιστεί σε μικρότερες δομές και κάποιοι από αυτούς να περιφέρονται στην πόλη της Μυτιλήνης και τη νύχτα να κοιμούνται σε πάρκα και περιαστικά άλση. Όπως έγινε γνωστό, 450 άτομα φιλοξενούνται σε πρόχειρο καταυλισμό στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, που διαχειρίζεται η οργάνωση «Αλληλεγγύη Λέσβο», 250 διαμένουν στον καταυλισμό της ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς και οι υπόλοιποι σε δομή της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Human for humanity» στην περιοχή της Λάρσου, στον κόλπο της Γέρας. Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα, στα οποία παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, που πρωταγωνίστησαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

-6 Ιουνίου 2018: Επεισόδια μεταξύ Αραβόφωνων και Αφρικανών αιτούντων άσυλο, έγιναν σήμερα το απόγευμα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν τέσσερις τραυματίες, ένας με κάταγμα στο πόδι και τρεις που είχαν δεχθεί πέτρες στο κεφάλι.

-27 Αυγούστου 2018: Διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μεταναστών στο ύψος του 39ου χλμ. Οι μετανάστες είχαν κλείσει την εθνική οδό στο ρεύμα προς Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης στο hot spot της Mαλακάσας.

-29 Σεπτεμβρίου 2018: Ένας άνδρας 31 ετών από την Συρία είναι ο νεκρός από την συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα, ενώ  8 τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας η αιματηρή συμπλοκή έγινε μεταξύ Αφγανών και Σύρων.

 

-8 Οκτωβρίου 2018: Άγνωστοι γκρέμισαν τη νύχτα της Κυριακής προς σήμερα Δευτέρα, υπερμεγέθη τσιμεντένιο σταυρό, που άγνωστοι επίσης είχαν τοποθετήσει στη βραχώδη ακτή Απελή, κάτω από το κάστρο της Μυτιλήνης. Ο σταυρός είχε τοποθετηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις πολιτών και ιδιαίτερα μελών της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», οι οποίοι χαρακτήριζαν την πράξη «προσβλητική για το σύμβολο του χριστιανισμού, σύμβολο αγάπης και θυσίας και όχι ρατσισμού και μισαλλοδοξίας». Ας σημειωθεί ότι το σημερινό γεγονός, από την ώρα που έγινε γνωστό, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από ομάδα Μυτιληνιών, κάποιοι εκ των οποίων ετοιμάζονται να ανακατασκευάσουν τον σταυρό. Η όλη κατάσταση πάντως, σύμφωνα με τις αρχές, μαζί με όλα όσα έχουν προηγηθεί ως αποτέλεσμα της παρουσίας μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στο νησί, συντείνει σοβαρά στη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων κοινωνικής συνοχής στη Λέσβο.

Το 2019

 

-5 Απριλίου 2019: Νέα επεισόδια σημειώνονται αυτή την στιγμή στα Διαβατά λόγω παραπλανητικής πληροφόρησης μέσω διαδικτυακού καλέσματος ότι άνοιξαν τα σύνορα. Οι πρόσφυγες έχουν ανάψει φωτιές προσπαθώντας να παραπλανήσουν τα ΜΑΤ που απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Την ίδια ώρα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλάβει τον σιδηροδρομικό σταθμό Λαρίσης, ενώ δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, ύστερα από λίγες ώρες ηρεμίας, ξέσπασε νέος γύρος σοβαρών επεισοδίων με τους πρόσφυγες να ανάβουν φωτιές και την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών.

-29 Ιουνίου 2019: Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες θρησκευτικές και εθνικές ομάδες κυρίως Αφγανών. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, στη Μόρια από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, συνελήφθησαν 13 αιτούντες άσυλο ηλικίας από 14 έως 32 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κατά περίπτωση για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Οι συλληφθέντες, ενεπλάκησαν σε μεταξύ τους επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων μάλιστα, με τη χρήση ξύλινων και μεταλλικών αιχμηρών αντικειμένων, τραυματίστηκαν επτά άτομα.