Σαββατοκύριακo
20-21  Ιούλιος 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5053RSS FEED
ΛΟΓΩ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣΚίνδυνος για τον πληθυσμό των ελεφάντων της Αφρικής
23/08/2014

Όλο και λιγότεροι είναι οι ελέφαντες της Αφρικής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολοράντο Στέιτ, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι κάθε χρόνο γεννιούνται λιγότεροι ελέφαντες από όσοι πεθαίνουν λόγω λαθροθηρίας.

Στην μελέτη εκτιμάται πως από το 2010 περίπου 35.000 ελέφαντες σκοτώνονται κατά μέσο όρο ανά την ήπειρο. Ο Τζωρτζ Γουίτεμαϊερ, επικεφαλής της μελέτης, προειδοποιεί πως με αυτούς τους ρυθμούς τα ζώα θα εξαφανιστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια.

Το παράνομο εμπόριο χαυλιοδόντων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ένα κιλό ελεφαντοστού αξίζει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Η αυξημένη ζήτηση αποδίδεται κυρίως στις αγορές της Ασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 2010 μέχρι το 2013 ο πληθυσμός των ελεφάντων μειωνόταν κατά 2 τοις εκατό ετησίως, αν και κάθε περιοχή επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο.

«Υπάρχουν ακόμα υγιείς πληθυσμοί σε σημεία της Αφρικής, για παράδειγμα στην Μποτσουάνα. Ωστόσο σε άλλα μέρη τα επίπεδα λαθροθηρίας είναι εξαιρετικά υψηλά, κατά κύριο λόγο στην Κεντρική Αφρική», δήλωσε ο Γουίτεμαϊερ.