Τετάρτη
24 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
Διακόσια χρόνια από το 1821: Ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την Ελλάδα
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

 

Η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας μετά την πανδημία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα μας, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821.

Για την Ελληνική Οικονομία οι προοπτικές εμφανίζονται δύσκολες και περίπλοκες, αλλά δεν πρέπει να μας πτοούν.

Πολλά μπορούμε να διδαχθούμε από την Επανάσταση του 1821, που αποτέλεσε κομβικό σήμειο για να μετατραπεί η Ελλάδα από μια πλήρως κατεστραμμένη χώρα στο «οικονομικό θαύμα» του 19ου αιώνα! Η πλέον κατεστραμμένη περιοχή της Ευρώπης μετετράπη στην πλέον δυναμική ανεπτυγμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μεταξύ 1833 και 1912!

Οι καταστροφές τις οποίες υπέστη η απελευθερωμένη Ελλάδα στη διάρκεια της Επανάστασης ήσαν πρωτοφανείς:

v Σχεδόν 133.000 Έλληνες ή το 15% του ελληνικού πληθυσμού εφονεύθησαν σε μάχες, πέθαναν από κακουχίες ή εσφάγησαν μεταξύ 1821 και 1928.

v Στην ίδια περίοδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών κατεγράφη στη Στερεά Ελλάδα: 30% του συνολικού πληθυσμού!

v Οι ξένοι κατακτητές κατέστρεψαν πλήρως τις κατοικίες των Ελλήνων, οι δενδρώδεις καλλιέργειες, το ζωϊκό κεφάλαιο κλπ.

Και όμως! Οι Έλληνες κατάφεραν όχι μόνο να κερδίσουν την Εθνική Ανεξαρτησία τους, αλλά και να δώσουν ισχυρή ώθησε για την ολόπλευρη ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

 

                  

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ «ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ»

             

 

-    Για ποιο λόγο οι Έλληνες πέτυχαν την υλοποίηση των Εθνικών Οραμάτων και Οικονομικών Στόχων;

Απλούστατα γιατί στηρίχθηκαν στις δικές τους δυνάμεις και στην Ελληνική Επιχειρηματικότητα...

Συνοπτικά επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

 

v Η Ελληνική Επιχειρηματική Τάξη γεννήθηκε και αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα ως αποτέλεσμα των πολέμων των ΑυτοκρατοριώνΑυστρίας, Ρωσίας και Γαλλίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι πόλεμοι αυτοί επέβαλαν Συνθήκες που επέτρεψαν την ταχεία ανάπτυξη Ελλήνων εμπόρων, εφοπλιστών, ναυτικών κλπ.

v Η αναδυόμενη Ελληνική Επιχειρηματική Τάξη – με επαναστατικό πυρήνα τη Φιλική Εταιρεία – οργάνωσε, χρηματοδότησε και στήριξε με μεγάλες θυσίες την Επανάσταση του 1821.

v Από το 1833 ξεκίνησε η «Επανάσταση της Επιχειρηματικότητας» με την οργάνωση θεσμών για Δημόσια Τάξη, λειτουργία της Αγοράς, στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης για βιοτεχνίες και βιομηχανίες, Εμποροδικείων, Αγορανομίας κλπ. Έτσι, μέσω της δυναμικής ανάπτυξης επιχειρήσεων η κατεστραμμένη από τον αδυσώπητο εθνικο-απελευθερωτικό πόλεμο Ελλάδα μετασχηματισθήκε στην πιο σύγχρονη οικονομία στα Βαλκάνια και στη  Μέση Ανατολή.

v Η «εξωστρέφεια» ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής Οικονομίας, με την Εμπορική Ναυτιλία και τον Παροικιακό Ελληνισμό να αποτελούν τις κύριες πηγές άντλησης συναλλάγματος και επενδύσεων στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

v Οι τεράστιες χορηγίες των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτέλεσαν σχεδόν τον αποκλειστικό πυλώνα στήριξης της Παιδείας, Πρόνοιας, νοσοκομειακής περίθαλψης κλπ, κλπ.   

 

Τις ανωτέρω απόψεις υποστηρίξαμε στη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας μας με τίτλο «Ο ρόλος των επιχειρηματιών στην Επανάσταση του 1821 και στη γέννηση της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποίησε το «ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ» με τη «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ» την Πέμπτη 15 Απριλίου.

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ...

 

Αν και όλοι βγαίνουμε καταπονημένοι από την πανδημία, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι πολύ καλή σε πάρα πολλούς οικονομικούς, υγειονομικούς και άλλους δείκτες.

 

Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η τεράστια ανάγκη για την ουσιαστική βελτίωση των Τεχνολογικών και Ψηφιακών Επιδόσεων της Ελληνικής Οικονομίας.

Τα «εργαλεία» του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχουν τα μέσα για να ξεπεράσουμε χρόνιες τεχνολογικές και άλλες καθυστερήσεις για να βελτιώσουμε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής  Οικονομίας.

 

 

-Ο κ. Κίμων Στεριώτης είναι διδάκτωρ, Δημοσιογράφος – Οικονομολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατάκειου Ιδρύματος