ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣτο ζενίθ οι τουρκικές απειλές26/03/2013
Τα εθνικά δεινά προ των οποίων βρέθηκε η Κύπρος πρόβαλαν απειλητικά με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Την Κυριακή, εν μέσω αγωνίας για την τύχη της μεγαλονήσου, η Άγκυρα «χτύπησε» και πάλι, επανερχόμενη στις αξιώσεις της, αλλά και στην αμφισβήτηση των κατοχυρωμένων από το Διεθνές Δίκαιο κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η ιδέα ότι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση σε Tαμείο Aλληλεγγύης ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή δανεισμού που θα μπορούσε να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής κρίσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - συνιδιοκτητών του νησιού- είναι μια επικίνδυνη έκφανση της φαντασίωσης ως του μόνου ιδιοκτήτη του νησιού και μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση στην περιοχή».
«Οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων έχουν εκφραστεί με τη δήλωση της 21ης Μαρτίου 2013 και η Τουρκία τις συμμερίζεται», προστίθεται στην ανακοίνωση, με δήλωση ότι η τουρκική πλευρά «είναι προσηλωμένη τόσο στην υπεράσπιση δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στη δική της υφαλοκρηπίδα, όσο και στη διατήρηση της στήριξης της τουρκοκυπριακής πλευράς».
«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει απευθύνει δύο εκκλήσεις στους ελληνοκύπριους στην ελληνοκυπριακή πλευρά για μια δίκαιη διανομή των φυσικών πόρων, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις οποίες ωστόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει μέχρι στιγμής ωστόσο ανταποκριθεί θετικά. Η οικονομική κρίση (που αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι «ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθούν οι φυσικοί πόροι του νησιού πριν από τον τελικό διακανονισμό μπορεί να προκύψει από μια συμφωνία μέσα στα πλαίσια της πρότασης που έκανε η τουρκοκυπριακή πλευρά το 2011 και το 2012, υπό τη αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Αθηνών, εξασφαλίζοντας έτσι τη σαφή συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διανομή των φυσικών πόρων» και συμπληρώνει:
«Οι δυο ιδρυτικοί λαοί του νησιού πρέπει από κοινού να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή των μητέρων πατρίδων να ιδρύσουν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί. Η τουρκική πλευρά περιμένει να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα πνεύμα κοινής ευμάρειας και ασφάλειας. Δεν θα θέλαμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε να οδηγήσει σε κάποια κρίση, πιστεύουμε ειλικρινά ότι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μια νέα αρχή για την ειρήνη και τη μόνιμη λύση».
«Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα γίνουν ποτέ μειοψηφία σε ένα ελληνοτουρκικό κράτος. Η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει αυτό. Ωστόσο, η Τουρκία θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των δύο λαών του νησιού. Οι προτιμήσεις αυτές μπορεί να οδηγούν στη δημιουργία μιας νέας συνεργασίας- οι παράμετροι της οποίας είναι πολύ καλά γνωστοί. Αλλά αν οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφερθούν μονομερώς σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους στο νότιο τμήμα του νησιού και αν δεν θέλουν μια συνεταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία λύσης δύο κρατών», αναφέρεται σαφώς.
«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο νησί. Το όραμα της Τουρκίας για το νησί και την ανατολική Μεσόγειο είναι ένα όραμα κοινής ευμάρειας σταθερότητας και ασφάλειας. Τα οικονομικά προβλήματα, όπως και οι πολιτικές συγκρούσεις μπορούν να ξεπεραστούν με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ειρήνης και συνεργασίας στο νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.