Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ WI-FI ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣΊντερνετ στον... αέρα!
14/06/2014

Ένα πλάνο δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού δικτύου που θα παρέχει Wi-Fi στους επιβάτες των αεροπορικών γραμμών, κατά τη διάρκεια της πτήσης ανακοίνωσε η βρετανική Inmarsat.

Για το σκοπό αυτό η Inmarsat θα συνεργαστεί με παρόχους δικτύων 4G, ώστε να δημιουργηθούν τα κατάλληλα δίκτυα που θα επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων από το έδαφος στον αέρα και αντίστροφα. Το δίκτυο που προβλέπεται να καλύπτει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να είναι ολοκληρωμένο πριν από το τέλος του 2016.

Βασικό συστατικό του προγράμματος θα αποτελέσει ο δορυφόρος Europasat, ο οποίος θα αναλάβει να προσφέρει υποστήριξη από το επίπεδο του διαστήματος, διασφαλίζοντας ότι οι συνδέσεις θα παραμένουν συνεχείς, καθώς το εκάστοτε αεροσκάφος θα μετακινείται από το δίκτυο της μίας κεραίας στην άλλη.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία το υβριδικό δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την υποστήριξη μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις χρήσης από κυβερνητικές υπηρεσίες για ασφαλείς επικοινωνίες ή κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, που θα έχουν επιφέρει βλάβες στα επίγεια δίκτυα.

Η επιλογή χρήσης συνδυασμού δορυφόρων και της επίγειας υποδομής κεραιών έγινε τόσο για να αυξηθεί η χωρητικότητα δεδομένων των δικτύων και συγχρόνως να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση στις χρεώσεις προς τους επιβάτες-χρήστες.