Σαββατοκύριακo
11-12  Ιανουαρίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5228RSS FEED
ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑΗ Τουρκία κερδίζει από το Κατάρ πριν από την Ελλάδα
13/01/2011
Ο εμίρης του Κατάρ
Ειδικού Συνεργάτη


Πολύ πριν από την Ελλάδα, που μάλιστα υπέγραψε Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με το Κατάρ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (αλλά λίγο αργότερα ναυάγησε η καταριανή επένδυση του Αστακού) θα συνάψει σχέσεις οικονομικής συνεργασίας με τον πολύφερνο εμίρη η Τουρκία.  Η επίσκεψη Ερντογάν σε Κουβέιτ και Κατάρ περιλαμβάνει φυσικά πολύ πλουσιότερο… μενού από αυτό του Ερζερούμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε (και με λόγια και με πράξεις, δηλαδή αθρόες παραβιάσεις) ότι η πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αλλάζει, κατέπλευσε στα πλούσια κρατίδια συνοδευόμενος από τρεις υπουργούς,  500 επιχειρηματίες και 50 δημοσιογράφους με σκοπό τη σύναψη οικονομικών συμφωνιών.

Στις δυο χώρες στήθηκαν 246 στρογγυλές τράπεζες και έγιναν  περίπου 2000 συζητήσεις με λεία επενδύσεις ύψους 280δις δολαρίων! Όπως έγινε γνωστό το Κατάρ ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 2022 σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδυτικά προγράμματα ύψους 150δις δολαρίων. Επίσης, το Κουβέιτ προγραμματίζει επενδύσεις 130δις δολαρίων  για την περίοδο 2010-2014.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δίνουν μάχη για  να εξασφαλίσουν  την μερίδα του λέοντος από αυτές τις επενδύσεις. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) συνεργάζεται ήδη με την  Kuwait Energy Company στο Ιράκ στον τομέα εξαγωγής φυσικού αερίου. Αυτή η συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εξελίξεων στο  Αιγαίο!

Γιατί βάσει του περίφημου Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση , εν υπνώσει ,με την τρόικα η μεν Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από άλλον δανειστή, ενώ ο δανειστής μπορεί να μεταβιβάσει τα δικαιώματα του σε άλλους.

Δηλαδή εμείς δανειστήκαμε από τη Γερμανία, η οποία μπορεί να μεταβιβάσει τα δικαιώματά της για παράδειγμα στο Κουβέιτ και να βρεθούμε χρεωμένοι στο μικρό, αλλά πάμπλουτο αυτό κρατίδιο , το οποίο να ζητήσει να εκμεταλλευτεί  μαζί με τους εταίρους του, το φυσικό μας αέριο έναντι του χρέους…