Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
Τεχνητή ρύθμιση της ατμόσφαιρας (air conditioning)
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Πρόκειται για τη διεργασία η οποία μεταβάλλει τον αέρα της ατμόσφαιρας και την υγρασία.

Γενικότερα το A/C αναφέρεται σε κάθε μορφή τεχνολογίας που προκαλεί ψύξη – θέρμανση – αερισμό ατμόσφαιρας ή αποστείρωση και καθορίζει την σύσταση της ατμόσφαιρας.

Η ψύξη επιτυγχάνεται με ψυκτικό κύκλο – αλλά και με εξαέρωση.

Η κλασσική μονάδα του A/C αποτελείται από 2 μέρη ένα στο εσωτερικό του σπιτικού δεύτερο στον περιβάλλοντα χώρο ενώ ένας ανεμιστήρας – κυκλοφορητής αέρα – συμπιεστή – όπως και βαλβίδες ρύθμισης υγρών και θερμοκρασίας, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία κατασκευής του.

Τα A.C. συστήματα μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη και διασπορά μικροοργανισμών όπως :  

-Legionella pneumophila υπεύθυνη για Legionnaire’s disease ή θερμοφιλικό ακτινομύκητα, κυρίως στα κακώς συντηρημένα AC.

Καθαριότητα μονάδος (Chlorine treatment).

Το AC πρέπει να προκαλέσει ξήρανση επιδερμίδας – αφυδάτωση. Επίσης ενεργοποιεί αλλεργικού υποστρώματος νοσήματα όπως είναι αλλεργία, ασθματικές καταστάσεις.

Χρήση για τη λειτουργία AC Freon-12 (εμπορικό όνομα). AC Freon-12 : Γενικά χλώρο-φλουνροάνθρακες Haloalkane (ουσία) κατασκευή Εργ. Dupont η οποία διασπώμενη επηρεάζει το όζον της ατμόσφαιρας.

Το 1994 αντικαταστάθηκε από την ουσία R-134α που επιδρά λιγότερο στο όζον της ατμόσφαιρας.

Η διάδοση των AC είναι σημαντική σε όλες τις χώρες. 88% ΗΠΑ το έτος 2011 χρησιμοποιούν AC. Μάλτα αναλογία A/C 55% στα νοικοκυριά. Στην Ινδία η αναλογία έως 40%.

Η δημιουργία ευχάριστου και δημιουργικού περιβάλλοντος εργασίας παραμένει επιθυμητός στόχος για την απόδοση και ευχάριστη διάρκεια της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού ιδιωτικών, δημοσίων επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή του A/C επέτρεψε τη δημιουργία ουρανοξυστών και τεράστιων πολυώροφων κτιρίων στα οποία το φως εξασφαλίζεται με ανοικτές επιφάνειες υαλοπινάκων αλλά η ατμόσφαιρα ή εσωτερική διατηρείται στη φυσιολογική της κατάσταση από τα A/C.

(πρέπει να σημειωθεί ότι η ταχύτητα ανέμων όπως και η σύσταση της ατμόσφαιρας μεταβάλλεται στα μεγάλα ύψη π.χ. ευκολότερα παθαίνουν εγκαύματα σώματος οι ορειβάτες ή οι χιονοδρόμοι από τους ανθρώπους της παραλίας).

ΙΣΤΟΡΙΑ A/C

Το έτος 1902, 17 Ιουλίου ο Willis Carrier στο Buffalo της Ν. Υόρκης και μετά από φοίτηση στο Cornell University και εργασιακή απασχόληση στη λιθογραφική και εκδοτική εταιρεία στο Μπρούκλιν, Ν. Υόρκης, σχεδιάζει το πρώτο A/C.

Το έτος 1906 ο  Stuart W. Grauner στη Νότια Carolina βρίσκει τρόπο να ρυθμίζει και την υγρασία στο A/C και ονομάζει αυτό με το σημερινό του όνομα (ρυθμιστή αέρα).

Η ιδέα δημιουργίας ευχάριστης ατμόσφαιρας στους χώρους διαμονής του ανθρώπου είναι πολύ παλιά και αποτελεί την ιστορία του A/C.

Το 2ο αιώνα ο Κινέζος Ding Huan της δυναστείας του Xan δημιουργεί ένα κυκλικό ανεμιστήρα πάνω σε 7 τροχούς (τροχήλατο) που λειτουργούσε χειροκίνητα.

Το έτος 960 – 1279 χαρακτηρίζεται από «ευρεία» χρήση τέτοιων μηχανημάτων.

Τον 17ο αιώνα ο Cornelli Prebbel προσθέτει άλατα στο κυκλοφορούμενο νερό στις παραπάνω συσκευές.

Το 1820 χρησιμοποιείται ο πάγος και η εξάτμιση υγροποιημένων υγρών (αμμωνία) στο νοσοκομείο Apalachicola της Φλώρινας.

Γενικά πάντως η ιδέα «αλλαγής» της ατμόσφαιρας αρχίζει από την Αρχαία Αίγυπτο που κουρτίνες εμποτιζόμενες με νερό «προσπαθούν» να αλλάξουν την ατμόσφαιρα.

Στην αρχαία Ρώμη διοχέτευαν νερό σε ειδικούς αγωγούς ενσωματωμένους στους τοίχους των σπιτιών.

Στην αρχαία Περσία η χρήση δεξαμενών και κυκλοφορητών αέρα εμφανίζεται πολύ συχνά.