Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Ο Τσίπρας δικαίωσε ξανά τον Βενιζέλο!
25/09/2017

Του Γιώργου Κουκουβιτάκη

 

ΤΣΙΠΡΑΣ 14- 9- 2014 στην 79η ΔΕΘ: Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος. Δεν βελτιώνεται, καταργείται…

ΤΣΙΠΡΑΣ λίγους μήνες αργότερα 29/4/2015 ως Πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου «Αν στο Α’ εξάμηνο πιάσουμε τους στόχους που θέσαμε ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί το 2015, αλλιώς θα καταργηθεί το 2016»

ΤΣΙΠΡΑΣ, στην 82η ΔΕΘ : «Υπάρχουν κάποιοι φόροι που είναι πιο άδικοι από τον ΕΝΦΙΑ…Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση τον προηγούμενο Νοέμβριο μιας αναδιάρθρωσης στο χώρο του ΕΝΦΙΑ, …μια πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ»

Η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΕΝΦΙΑ συναγωνίζεται την αντίστοιχη συμπεριφορά του στο PSI : Διεκδικεί με αξιώσεις την κορυφαία θέση στις μεγαλύτερες πολιτικές απάτες της μεταπολίτευσης.

Από τη νομική γνωμάτευση για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου και την παρότρυνση να μην πληρωθεί, τη συμβουλή να αποσταλεί εξώδικο από τους υπόχρεους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή –δημοσίευσαν μάλιστα και σχέδιο εξωδίκου στην Αυγή- έφθασαν στην αξιοποίηση του ΕΝΦΙΑ στην εκλογική τους στρατηγική…(Παρέλαβαν έξι δόσεις, τις έκαναν πέντε, έτσι σύμφωνα με τον Γιώργο Προκοπάκη επειδή ενδιαφέρονται για εκλογές το 2018 και θέλουν να αξιοποιήσουν το πλεόνασμα του 2017, αυξάνουν σε βάρος του 2018, το πλεόνασμα του 2017 κατά 0,24%)

Και προκαλεί ακόμη περισσότερο σήμερα ο κ. Τσίπρας που ισχυρίζεται ότι έκαναν πιο δίκαιη την κατανομή του ΕΝΦΙΑ, όταν δεν πράττουν το παραμικρό προκειμένου να τον συνδέσουν με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. Με αποτέλεσμα μια βίλα στη Μύκονο να χρεώνεται 2,7 ευρώ το τετραγωνικό και ετοιμόρροπα διαμερίσματα στην Κυψέλη με 3,5 ευρώ… Και σαν να μην έφθανε αυτό έχεις τον κ. Αλεξιάδη που ως υπουργός διαχειρίστηκε τον ΕΝΦΙΑ να προκαλεί τους πολίτες με την αλαζονεία του: «Ακόμα θα μιλάμε για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Αυτά είναι περσινά ξινά σταφύλια !»

Βέβαια αν τους ενδιέφερε να κάνουν δικαιότερο τον ΕΝΦΙΑ θα μπορούσαν να εργαστούν προκειμένου να εκλογικευτούν ορισμένες κραυγαλέες αδικίες : ο ΕΝΦΙΑ να είχε προϋπολογιστεί με πραγματικές και όχι πλασματικές αξίες ακινήτων, η ιδιοκατοίκηση που προήλθε από κληρονομιά και είναι αναντίστοιχη με το εισόδημα του σημερινού ιδιοκτήτη όφειλε να συνοδεύεται με χαμηλότερο συντελεστή, το ίδιο και όσα ακίνητα δεν νοικιάζονται και γενικώς δεν είναι εμπορεύσιμα. Να είχαν εξαιρεθεί τα νεόδμητα προς πώληση που παραμένουν για χρόνια αδιάθετα. Και βέβαια να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος – φυσικά χωρίς κλιμάκωση των συντελεστών υπολογισμού - που οδηγεί σε καθοδική πορεία τις πωλήσεις ακινήτων και παρατείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων.

Δαιμονοποιήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος όταν εισήγαγε προσωρινά για ένα χρόνο το φόρο στα ακίνητα ύψους 1,6 δις Ευρώ (Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών - ΕΕΤΗΔΕ) και απαλλάχτηκαν οι αντίπαλοί του που αρχικά ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν σε υψηλούς τόνους, αλλά ως κυβέρνηση αργότερα υιοθέτησαν, επέκτειναν και σε μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, οικόπεδα, κλπ και τελικά το 2017 πληρώνουμε φόρο ακινήτων 3,15 δις Ευρώ !

Και το κυριότερο ο Ευ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε την εισαγωγή του φόρου στο πλαίσιο μια πλήρως επιτυχούς διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος. Γιατί σήμερα μπορούμε να δούμε καθαρά την μεγάλη εικόνα που έκρυβε η ομίχλη της αντιμνημονιακής εποχής : Γνωρίζουμε ότι στις 21 Ιουλίου 2011 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει ονομαστικό κούρεμα του δημόσιου χρέους κατά 21%, μεσολαβεί η σύγκρουση του Ευ. Βενιζέλου με την Τρόικα και η αποχώρησή της στις 30 Αυγούστου, η επιβολή του ειδικού τέλους τον Σεπτέμβριο 2011 και στις 26 Οκτωβρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανεβάζει το ύψος του κουρέματος στο 50%, για να οριστικοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2012 στο 53,5 % !

Αντίθετα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν μειώνουν κανένα φόρο από όσους υποσχέθηκαν, όχι μόνο εισπράττουν το διπλάσιο φόρο ακινήτων που θα …καταργούσαν, αλλά φορολογούν ότι βρίσκουν μπροστά τους και ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις επιβαρύνσεις που έφεραν οι προηγούμενοι… Αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές που σημαίνει ότι οι πολίτες σχεδόν για κάθε δραστηριότητά τους πληρώνουν περισσότερα χρήματα. Για τα είδη διατροφής, για να θερμανθούν, να μετακινηθούν, να πάρουν ένα καφέ ή μια μπύρα, να καπνίσουν, να μιλήσουν στο τηλέφωνο, για να έχουν Ιντερνέτ. Μπορεί να μην εξεγείρονται επειδή δεν ξέρουν ακριβώς το ποσόν όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ, είναι όμως τεράστιο.

Μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πληρώνουμε επιπλέον 2,39 δισ. Ευρώ. Έτσι σε ετήσια βάση, για μια τετραμελή οικογένεια της Δραπετσώνας συνιστά επιπλέον επιβάρυνση περίπου 950 Ευρώ, που όμως δεν το συνειδητοποιεί και συνεχίζει να διαμαρτύρεται επειδή πληρώνει 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ… Ενδεχομένως και να υμνεί τον Τσίπρα για τα 500 Ευρώ της 13ης σύνταξης του παππού στο χωριό, που ένα μέρος της αξιοποιήθηκε για να πληρωθούν οι επιπλέον 3-4 χιλιάδες Ευρώ έμμεσοι φόροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ !

Πάντως αποτελεί μεγάλη ειρωνεία ο κ. Τσίπρας που ως αντιπολίτευση ήταν ο μεγαλύτερος υβριστής του Ευ. Βενιζέλου, να δικαιώνει και να υιοθετεί σε χειρότερη έκδοση τις πολιτικές PSI και ΕΝΦΙΑ, εκείνες δηλαδή τις μνημονιακές αποφάσεις του Βενιζέλου, που πολέμησε περισσότερο !

Και οι πολιτικοί φίλοι του Ευ. Βενιζέλου, μακράν επαρκέστερου σύγχρονου πολιτικού της χώρας, να παρακολουθούν αμήχανοι την παράταξή τους να πιέζεται αμφίπλευρα από πολιτικές διεύρυνσης της Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρχει ούτε ένας από τους υποψήφιους διεκδικητές της ηγεσίας, ικανός να υπερασπίσει την τιμή και την ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης. Να περιφρουρήσει τον πολιτικό μας χώρο από ευτελείς, ανέντιμες, κυνικές, ξένες και αντίπαλες πολιτικές που ετοιμάζονται να τον διαμοιράσουν και να τον λεηλατήσουν. Άλλες ως Δεξιά και άλλες ως Αριστερά όπως διατυπώθηκε στο χθεσινό αφήγημα του κ. Τσίπρα, γιατί δεν τον εξυπηρετεί η συγκρότηση της Παράταξης του Προοδευτικού Κέντρου, που θα εκφράζει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς.

Με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετημένα σε ένα απλό γράφημα, ο πανεπιστημιακός @Vasilis Sarafidis αποτυπώνει παραστατικά την οικονομική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι εύκολα, σχεδόν αυτονόητα, πρόεκυψε το παρακάτω δικό μου σχόλιο :

Α. Την περίοδο 2006-2009 (Κυβέρνηση Ν.Δ) ενώ τα έσοδα του προϋπολογισμού παρέμειναν σταθερά, απογειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες (κυρίως με τους εκατοντάδες χιλιάδες διορισμούς). Έτσι για να αντιμετωπιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και με την χώρα αποκλεισμένη απο τα δάνεια των αγορών, ήταν μονόδρομος τα μνημόνια που ακολούθησαν.

Β. Την περίοδο 2010-2014 (Κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά-Βενιζέλου) αυξήθηκαν τα έσοδα (φόροι) ταυτόχρονα όμως σημειώθηκε και μια δειλή εκλογίκευση των κρατικών δαπανών. Το έλλειμμα μειώθηκε, εμφανίστηκε μια αναιμική έστω ανάκαμψη, τέθηκαν όμως οι βάσεις για την πλήρη αντιστροφή της οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Γ. Την περίοδο 2015-2016 (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) αντί να βελτιωθεί το μίγμα της οικονομικής πολιτικής με περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, αυξάνονται επιπλέον οι ήδη υπερβολικοί φόροι, ενώ ακόμη περισσότερο αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες για να προσφέρουν τελικά χειρότερες υπηρεσίες- σε νοσοκομεία, φάρμακα κλπ. Χάθηκαν δύο χρόνια που διέκοψαν βίαια τη πορεία προς την κανονικότητα και επιδείνωσαν τη θέση της χώρας. Ουσιαστικά η περίοδος 2015-2016 επαναλαμβάνει ως χειρότερη εκδοχή την οικονομική πολιτική 2006-2009, χωρίς την ευμάρεια της τότε εποχής !