Σαββατοκύριακo
23-24  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5179RSS FEED
ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ, ΑΝ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ…Απειλούν για ένα αδειανό πουκάμισο
11/02/2012
Με την Ελλάδα στο χείλος του χάους, οι δανειστές συνεχίζουν τις απειλές και τις προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, κάλεσε χθες την Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του Eurogroup, αν θέλει να λάβει τη νέα οικονομική βοήθεια, ζητώντας παράλληλα «ισχυρές, γενναίες και καθαρές έγγραφες δεσμεύσεις» από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, η οποία άρχιζε να χάνει τον έναν υπουργό της μετά τον άλλο, ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε τη σημασία ψήφισης της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή, προσθέτοντας πως μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 0,15% του ΑΕΠ, που προκύπτει για το τρέχον έτος.

Όπως είπε, η πολιτική συναίνεση είναι απαραίτητη, καθώς οι πολιτικοί υπεύθυνοι της χώρας θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα, «ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα».

Ανέφερε επίσης ότι, στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αξιολογήσεων, υπάρχουν κάποια περιθώρια ευελιξίας για την επικαιροποίηση του προγράμματος, ενώ χαρακτήρισε το νέο Μνημόνιο ένα ισορροπημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης για την παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από το Ταμείο Συνοχής.

Σε ό,τι αφορά την ιδέα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο κ. Αλταφάζ είπε ότι «το θέμα αυτό εξετάζεται» και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε δηλώσει βέβαιος ότι θα οριστικοποιηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καλώντας παράλληλα τη χώρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε εξάλλου πως ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλούσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου για τις «ανεξέλεγκτες συνέπειες» που θα έχει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, προειδοποιώντας πως «θα είναι επικίνδυνο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

Όσο για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, εκτιμούσε ότι οι νέες δεσμεύσεις της χώρας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα και πως με τα υφιστάμενα σχέδια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Εκτίμησε μάλιστα ότι με τα σημερινά σχέδια η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της στο 136% του ΑΕΠ το 2020.