Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
Ο Λαφαζάνης υπέρ της γερμανικής και βρώμικης “Πτολεμαΐδα V”
07/04/2015

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της (πολυπόθητης) εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε διερευνήσει ποιος θα ήταν η ενεργειακός προσανατολισμός της κυβέρνησης: λιγνίτης ή ΑΠΕ;

Παρότι, τότε ακόμα δεν είχε δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνόντων, οι εναγκαλισμοί του υπουργού Ενέργειας με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αλλά και διαρροές από κομματικά στελέχη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έδιναν εμμέσως πλην σαφώς απάντηση υπέρ των βρώμικων ορυκτών καυσίμων.

Κατόπιν της επίσκεψης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Δυτική Μακεδονία κατέστη επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει την κατασκευή της Μονάδας 5 στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας.

Ο κ. Λαφαζάνης, όπως και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, έσπευσε να μας καθησυχάσει ότι “η νέα μονάδα θα είναι ‘αντιρρυπογόνα’ (λαφαζάνειος νεολογισμός) και ότι θα βοηθήσει την ενεργειακή προοπτική της χώρας”.
Αποκάλυψε δε, ότι πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε και τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της μονάδας.

Ο υπουργός δήλωσε από την Κοζάνη ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή της μονάδας και να αρχίσει η λειτουργία της.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα της νέας αυτής μονάδας, για να μειωθεί όσο γίνεται, διότι στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα έχει αξία και το κάθε Ευρώ. Σημειώνεται ότι η μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα έχει ισχύ 660 MW και συνολικό κόστος 1,4 δισ. Ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για “ενιαία και δημόσια” ΔΕΗ και τόνισε ότι μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ούτε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά θα παραμείνει δημόσιος.

—Τα γερμανικά Ευρώ

Υπενθυμίζεται την ώρα που οι κκ. Τσίπρας και Λαφαζάνης θα “σκίζουν τα Μνημόνια” το 50% της χρηματοδότησης της επένδυσης θα καλύπτει η γερμανική τράπεζα KfW που ενώ στη Γερμανία επενδύει στην καθαρή ενέργεια, τα συστήματα εξοικονόμησης και αποθήκευσης ενέργειας, την καινοτομία και τις ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας, στην Ελλάδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να επενδύσει στο λιγνίτη.

Επίσης, η KfW θα διαδραματίσει ρόλο χρηματοπιστωτικού συμβούλου.

—Η έκθεση του WWF Ελλάς

Πριν από λίγες μέρες, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Καθαρές εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V», με την οποία αποδεικνύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να καλύψουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα προσφέρει η «γιγάντια» και ακριβή Πτολεμαΐδα V, με λιγότερα μάλιστα χρήματα αφού θα έχουν σταθμισμένο κόστος ενέργειας έως και 47% χαμηλότερο.

Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις αποτελούνται από ένα σύστημα αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με αντλησιοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Τα συστήματα αυτά, που επιλύουν το πρόβλημα της έλλειψης συγχρονισμού μεταξύ ζήτησης και παραγωγής ενέργειας των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα προκύψουν από μετατροπή υφιστάμενων υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος εγκατάστασης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το WWF Ελλάς επισημαίνει δύο μύθους σχετικά με την εν λόγω λιγνιτική μονάδα.

Ο πρώτος λέει ότι η Πτολεμαΐδα V είναι αναντικατάστατη ως μονάδα βάσης. Το WWF απαντά ότι η ενεργειακή ανάλυση έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί υβριδικοί συνδυασμοί αιολικής – φωτοβολταϊκής ισχύος και αποθηκευτικής ικανότητας αντλησιοταμιευτικών σταθμών, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τη νηνεμία και τους περιορισμούς στην ηλιοφάνεια, μπορούν να καλύπτουν κάθε ώρα του χρόνου το φορτίο βάσης που καλείται να καλύψει η Πτολεμαΐδα V. Οι προτεινόμενες υβριδικές λύσεις προσφέρουν μια εξαιρετικά αξιόπιστη εναλλακτική.

Ο δεύτερος μύθος περί φθηνού λιγνίτη καταρρίπτεται από την οικονομική ανάλυση που έδειξε πως το σταθμισμένο κόστος ενέργειας – δηλαδή το συνολικό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας για όλη τη διάρκεια ζωής της Πτολεμαΐδας V ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας – για πολλούς υβριδικούς συνδυασμούς είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτό της Πτολεμαΐδας V. Μάλιστα, υπό ορισμένες συνθήκες, το σταθμισμένο κόστος ενέργειας των υβριδικών λύσεων μπορεί να είναι έως και 47% χαμηλότερο από αυτό της λιγνιτικής μονάδας.

Συμπερασματικά, επιβεβαιώνονται οι φόβοι και οι ενστάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των καθαρών ενεργειακών επιλογών από τη νέα κυβέρνηση.

Για να μη γελιόμαστε, κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από τον κ. Λαφαζάνη.


http://www.econews.gr/2015/03/24/lafazanis-ptolemaida5-121381/