Σαββατοκύριακo
23-24  Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5179RSS FEED
Μερικά στοιχεία που κάποιοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους…
25/08/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στη Γερμανία η συζήτηση έχει ξεκινήσει από καιρό – αποτέλεσε μάλιστα και αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. 

Τώρα, την επαναφέρουν και οι Βρυξέλλες, με τον Ούγγρο Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάζλο Άντορ, να δηλώνει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» πως στην Κομισιόν θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών, καθώς έτσι η Γερμανία θα μπορέσει να βοηθήσει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Θα είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία ζημιώνουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Προς αυτό, μια αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής είναι απαραίτητη, κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας σε επικριτικό τόνο ότι «η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας εδώ και πάνω από δέκα χρόνια στη Γερμανία, ενώ «θα ήταν προτιμητέο οι μισθοί να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα». 

Ο ίδιος ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, έχει πει ότι οι μισθοί στη Γερμανία έχουν περιθώριο να αυξηθούν έως και κατά 3%, κυρίως λόγω της μηδενικής σε πολλές περιοχές ανεργίας.

Ως γνωστόν, η Γερμανία έχει εδώ και χρόνια περιορίσει το μισθολογικό κόστος, με βασικό επιχείρημα (αλλά και αποτέλεσμα) την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της. 

Αυτό έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των γερμανικών νοικοκυριών, τα γερμανικά προϊόντα όμως έγιναν ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάσμα ανταγωνιστικότητας μέσα στην ίδια την ΕΕ, όπως επισημαίνουν εδώ και καιρό πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, περισσότεροι από 800.000 συνταξιούχοι στην Γερμανία συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς η σύνταξή τους δεν επαρκεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. 

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι 137.000 συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται είναι άνω των 74 ετών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα έπειτα από σχετική ερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), τον Ιούνιο του 2013 εργάζονταν σε θέσεις μερικής απασχόλησης 829.173 συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, κατά 270.000 περισσότεροι από ό,τι τον Ιούνιο του 2003 και κατά 36.000 περισσότεροι από τον Ιούνιο του 2012. 

Οι σοσιαλδημοκράτες είχαν θέσει ως όρο για τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση την ψήφιση για πρώτη φορά νόμου για τον κατώτερο μισθό, κάτι που έγινε στις 3 Ιουλίου.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου 2015 και χάρη σ’ αυτόν το κατώτατο ωρομίσθιο ορίζεται στα 8,5 ευρώ.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος.

Η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυξήσεις.

Η οικονομία της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,2% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

Και επομένως, οι Γερμανοί εργοδότες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, «θα είναι δύσκολες». 

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 21,6% από το 2013 σημειώθηκε στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στην Γερμανία. 

Τον περασμένο Απρίλιο ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 300.000, μεταξύ των οποίων και 43.513 Έλληνες.

Αλλά η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 7,8%, σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ ξεπερνά το 22%.

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, που οφείλεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Φρανκ Βάιζε, στο λειτουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο «διευκολύνει τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και αποτελεί σταθερή βάση για την καριέρα τους».

Τον Ιούλιο, η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου και τον Ιούνιο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα, κάτι που προοιωνίζεται θετική πορεία για την ιδιωτική κατανάλωση που αναμένεται να αποτελέσει το μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας της εφέτος.

Ο αριθμός των ανέργων, εποχιακά προσαρμοσμένος, μειώθηκε κατά 12.000 σε 2,898 εκατομμύρια τον Ιούλιο. 

Για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τα νέα θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αλλά η ΕΕ πιέζει για περισσότερη αλληλεγγύη.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των Γερμανών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις εγχώριες συζητήσεις μας…