Πέμπτη
28 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3538RSS FEED
Η κυβέρνηση θα κριθεί στα μικρά και απλά προβλήματα των πολιτών
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Είναι γεγονός αναμφισβήτητο  ότι η κυβέρνηση, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της, «έχει κερδίσει τις εντυπώσεις».

       Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη. Η πολιτική αλλαγή που σηματοδότησαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, δεν συντελείται μόνο στο επίπεδο των εντυπώσεων.  Αποτυπώνεται και στη ραγδαία βελτίωση του οικονομικού κλίματος, καθώς και της διεθνούς εικόνας της χώρας.

       Είναι αλήθεια ότι με τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της χώρας,  η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη  να ασχολείται. 

       Αλλά τα μικρά και απλά προβλήματα των πολιτών, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να καθορίσουν το πολιτικό της μέλλον, δεν πρέπει και δεν νοείται να τα αγνοεί.

       Και τούτο διότι μια χώρα που θέλει να εκλαμβάνεται ως κανονική, είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει το παρόν,  αλλά ταυτόχρονα να προβληματίζεται και να προνοεί για το μέλλον.

       Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη γνωρίζει ότι έχει μπροστά της μικρές και μεγάλες προκλήσεις, αλλά και αστάθμητους παράγοντες που δεν αρκούν τα ωραία λόγια και οι καλές προθέσεις για να αντιμετωπιστούν.

       Γι’ αυτό και  δίνει μεγάλη βάση στα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και έχουν ιδιαίτερη αξία και άμεση απόδοση.

       Η αποστροφή του πρωθυπουργού στην εισαγωγική του ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησής του, ότι δεν θα συγκρουστεί με την αντιπολίτευση, αλλά με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας, έδωσε το στίγμα της πολιτικής την οποία θέλει να εφαρμόσει, όχι μόνο για να φανεί συνεπής ως προς τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά και για να αποδυναμώσει την αξιωματική αντιπολίτευση από επιχειρήματα.

       Πρόκειται για μέτρα σε πολλές περιπτώσεις γρήγορα υλοποιήσιμα τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη, καθώς πέραν των άλλων, ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στις προθέσεις της κυβέρνησης.

       Στα πλαίσια αυτά, κάποιες υποσχέσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση και για άλλες  έχουν ανακοινωθεί  νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως:

-       Η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ,   μεσοσταθμικά     κατά 22%, από το 2019.

-       Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων  από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

-       Η βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-       Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021.

-       Η διατήρηση, με μόνιμο μηχανισμό, της λεγόμενης «13ης σύνταξης».

-       Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

-       Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

-       Η μείωση φορολογητέου εισοδήματος ή έκπτωση φόρου  ίση με το 40%  της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

-       Η μείωση των συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 11% σε βάθος τετραετίας.

-       Η εκ νέου ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και η πρόσληψη 1500 αστυνομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια με μηδενική ανοχή στο έγκλημα και την παραβατικότητα.

-       Η διεύρυνση εγγράφων και υπηρεσιών που τα ΚΕΠ μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

       Με τα παραπάνω μέτρα και άλλα που θα ακολουθήσουν, η κυβέρνηση στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ατονήσει το ενδιαφέρον της για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας  των πολιτών.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.