Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΤα βιβλία Τέχνης της Μ. Ματάλα
15/12/2017

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ARTHINA» είναι ένας ανοιχτός πολυπολιτισμικός τόπος, που δίδει σε ανθρώπους της τέχνης, που δουλεύουν και ζουν ανάμεσα μας, αλλά και σε κάθε προβληματισμένο και σκεπτόμενο άνθρωπο, βήμα έκφρασης, προσφέροντας παράλληλα σε όλους νέες αισθητικές εμπειρίες.

 

      Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού, με ιδιαίτερη επιτυχία, την 4η Δεκεμβρίου 2017, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου “Artville” Ιάσονος 5, Γλυφάδα, έγινε η παρουσίαση Βιβλίων Τέχνης (Livres d’Art) της Μαρίας Ματάλα Εικαστικού, μέλους του Ε.Ε.Τ.Ε. και Γενικού Γραμματέα του Πολιτιστικού Οργανισμού «ARTHINA». Την έκθεση χαρακτικών της Ματάλα επιμελήθηκε ο διευθυντής του πολυχώρου Κώστας Αγγελάκης.

 

      Για τα εκτεθέντα έργα μίλησαν μίλησαν:  Ο Μιχαήλ Αγγελάκης, ο οποίος τόνισε στην παρουσίασή του την ευαισθησία της καλλιτέχνιδος και ανέλυσε την εικαστική δουλειά ανά βιβλίο τέχνης. «Οι δύο όψεις του Έρωτα» και η «Η Απολλώνια και Διονυσιακή Έκσταση». Χαρακτηριστικά είπε: Μπορούμε να παρατηρήσουμε την ισορροπία του μαύρου και του άσπρου, την ενεργητικότητα του φόντου, την στυλιζαρισμένη απόδοση των θεμάτων και την επιμονή στο καθαυτό ουσιώδες του θέματος, αποφεύγοντας με επιμονή έστω και υποψίας τρίτης διάστασης. Αυτά όπως τόνισε, για μένα είναι αρετές που αναδεικνύουν τον επιπεδογραφικό χαρακτήρα της ξυλογραφίας.

 

      Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ζάχος, μεταξύ άλλων ανέφερε, πως τα βιβλία τέχνης είναι αρχικά τα χειροποίητα εκκλησιαστικά βιβλία, αργότερα βιβλία χειρόγραφα βασιλιάδων της Γαλλίας, με ζωγραφικά αφιερώματα. Πολλοί γνωστοί Γάλλοι ζωγράφοι έκαναν βιβλία τέχνης στις αρχές του εικοστού αιώνα. Υπάρχουν βιβλία καλλιτεχνών μοναδικά και χειροποίητα με ακουαρέλες ή με λάδι. Υπάρχουν και βιβλία τέχνης με περιορισμένη αρίθμηση, όπως της Μαρίας Ματάλα, που περιέχουν πρωτότυπα χαρακτικά έργα τέχνης.

Τα βιβλία τέχνης μπορούν να έχουν ό,τι σχήμα θέλει ο καλλιτέχνης, από κουτιά με έργα μέσα, βιβλία με δεσίματα περίτεχνα ή και ακορντεόν που έχουν έργο σε κάθε σελίδα και έτσι γίνονται καλλιτεχνικά αντικείμενα. 

 

      Η εικαστικός και πολύπειρος δασκάλα τέχνης Ρένα Ανούση -  Ηλία, μίλησε για την δημιουργία των έργων αυτών, και έπλεξε το εγκώμιο της Ματάλα, λέγοντας πως εργάστηκε με μεγάλο ζήλο όλο το καλοκαίρι γι αυτά τα βιβλία τέχνης.

 

      Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Agnès Spiquel τόνισε την παλιά επιθυμία της Μαρίας να κάνει βιβλίο, την εργατικότητα και τις ιδέες της, και πρόσθεσε πως περιμένει και άλλα έργα της.

      Η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν, αυθόρμητα ζήτησε να μιλήσει για την φιλία της με την Μαρία, είπε για την τεχνική της πως είναι εντελώς δική της, προσωπική, απαλλαγμένη από ρεύματα και άλλες επιρροές.

 

      Ο συλλέκτης Γιώργος Ριζόπουλος, τόνισε την μοναδικότητα των βιβλίων τέχνης στην Ελλάδα. Γνώστης των τεχνών στην Γαλλία, είπε πως δεν περίμενε πως στην Ελλάδα θα γινόταν τέτοια δουλειά. Τόνισε δε πως το θέμα των χορών είναι αρκετά δύσκολο, και πως χρειάζεται προσοχή να μη ξεφύγει ο καλλιτέχνης από την θεματική του, πράγμα που τον εξέπληξε θετικά στην δουλειά της Ματάλα.

 

      Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους: Η Σοφία Βούλτεψη, Αντιπεριφεριάρχης Αττικής, η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, ο συλλέκτης, Γιώργος Ριζόπουλος, η Καθηγήτρια Γαλλικών Πανεπιστημίων Agnès Spiquel, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η Μάρσα Μακρή, σκηνοθέτης, Η Ελένη Δόγκα, η Ένη Πραστάκου, η Ιφιγένεια Αμοργιανού, συγγραφέας, ο Ιωάννης Μούρτζος, ο Δημήτρης Φλεβάρης, ο Βέρνερ Χέρμανν,  η ιστορικός Θέλγη Καταχανάκη, ο ποιητής Κώστας Καλαπανίδας, μέλη των Lions, η ομάδα του εργαστηρίου χαρακτικής που οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στον Δήμο Νίκαιας

 

      Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση για την τέχνη με κρασί και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και την πεποίθηση πως ο χρόνος ξεκινά ελπιδοφόρα και την υπόσχεση του Συλλόγου για ενδιαφέρουσες συγκεντρώσεις για ανταλλαγή ιδεών σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.