Πέμπτη
21 Μαρτίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3105RSS FEED
Στο επίκεντρο το ζήτημα του χρέουςΣυμφωνία στις 24 Μαΐου θέλει το ΔΝΤ
16/05/2018

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζεται συμφωνία για το ελληνικό χρέος την επόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την πάγια θέση του Ταμείου σχετικά με το θέμα του χρέους.

«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι έχουν καλυφθεί σημαντικά οι διαφορές τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα.

«Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν τομέα όπου υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, συζητάμε για έναν μηχανισμό που να παρέχει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από αυτή που περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», εξήγησε.

Αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, είναι προφανές ότι ο νέος ένοικος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς θα τηρήσει την ίδια σκληρή γραμμή του προκατόχου του στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της.

Η χρονική συγκυρία της συνέντευξης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην FAZ δεν είναι φυσικά τυχαία: στο παρά πέντε της εκπνοής του τρίτου προγράμματος στήριξης και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το χρέος έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη αλλά και τους Γερμανούς βουλευτές, διαβεβαιώνοντας ότι η οκτάχρονη περιπέτεια της Ελλάδας οδεύει προς ένα αίσιο τέλος και πως η χώρα δεν θα χρειαστεί την περαιτέρω στήριξη των εταίρων. Την ίδια ώρα εκφράζει την επιθυμία να έχει η Ελλάδα την ίδια αντιμετώπιση που είχε μεταπολεμικά και η Γερμανία για τη διευθέτηση του δικού της χρέους.