Τρίτη
23 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4965RSS FEED
ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣUBS: Πιθανή η αυτοδυναμία της ΝΔ
25/06/2019

Στις επιπτώσεις για την οικονομία και το ελληνικό χρέος μετά τις κάλπες επικεντρώνεται η UBS σε νέα έκθεσή της όπου θεωρεί πιθανή την απόλυτη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στις γενικές εκλογές.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης όπως σημειώνει η UBS η οποία αναμένει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, ακόμη και αν περιοριστεί από τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις. Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση του υψηλού χρέους. Επομένως, η δημοσιονομική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης θα είναι καθοριστική. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει σαφήνεια στις επιχειρηματικές συνθήκες μέχρι και μετά τις προεδρικές εκλογές (που πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο του 2020).

Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η μεσοπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας θα εξαρτηθεί περισσότερο από την οικονομία. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν θέσει ισχυρά κίνητρα για τη δημοσιονομική συμμόρφωση της χώρας. Εάν υπάρξει σταθερή οικονομική ανάκαμψη, το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί γρήγορα. Ακόμη και σε περίπτωση μέτριας παγκόσμιας ύφεσης στις αρχές της δεκαετίας του 2020 (με την οικονομία της Ευρωζώνης να υποχωρεί κατά 2%), ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι αισθητά κάτω από τα σημερινά επίπεδα μέσα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, σε μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 2020 (με την οικονομία της Ευρωζώνης να μειώνεται κατά 6% -7%), αναμένεται ότι το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τη χώρα να αναμένεται να χρειαστεί ένα νέο μνημόνιο.

Συνολικά, η UBS αναμένει συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία κατά τη διάρκεια της θητείας της επόμενης κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα που θέτουν οι πιστωτές, ακόμη και αν οι δικαστικές αποφάσεις (π.χ σχετικά με την ανατροπή των συνταξιοδοτικών περικοπών του 2012-2015) θέσουν σημαντικούς κινδύνους (κοστίζουν έως και 9 δισ. ευρώ). το σύνολο των 15,7 δισ. ευρώ του cash buffer της Ελλάδας προέρχεται από τις εκταμιεύσεις του ESM  οι οποίες θα αξιοποιηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, ο ESM σκοπεύει να εκταμιεύσει τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων (κέρδη SMP και ANFA) αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω εξαμηνιαίων δόσεων ύψους 640 εκατ. ευρώ. Επίσης, πληρωμές τόκων ύψους 220 εκατ. ευρώ ετησίως πραγματοποιούνται σε εξαμηνιαία βάση και μόνιμα μετά το 2022. Έτσι, η UBS εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός κίνδυνος έως το 2022/2023 είναι τα οικονομικά σοκ παρά η δημοσιονομική κακοδιαχείριση.