Παρασκευή
15 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5171RSS FEED
Η γλώσσα
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης
Η γλώσσα μας αποτελεί όργανο πολλών λειτουργιών όπως γεύσης, απόλαυσης, συνεννόησης, σαρκασμού, ανάλογα με τη χρήση κάθε στιγμής.

Ανατομικά, η γλώσσα του ανθρώπου καλύπτεται από μικρά οργανίδια (θηλές) που περιέχουν και τις κάλυκες της γεύσης.

Τα φυσιολογικά κύτταρα της γλώσσας αποπίπτουν και δημιουργούνται νέα κύτταρα στη θέση τους.

Οι θηλές που βρίσκονται στο πίσω μέρος της γλώσσας, αποπίπτουν πιο αργά σε σύγκριση με εκείνες που πρόσθιου τμήματος της γλώσσας.

Επίσης, αυτές οι θηλές είναι μακρύτερες σε μέγεθος, εύρημα που τις καθιστά ευάλωτες σε μικροβιακές και μυκητιακές λοιμώξεις.

Στο στόμα μας μπορεί να αναπτυχθούν πάνω από 6 εκατομμύρια μικρόβια από τα 600 διάφορα είδη μικροβίων αναπτύσσονται βάσει των τροφικών συνηθειών, περιβάλλοντος, παχυσαρκίας.

Παράδειγμα οι κάτοικοι Νοτίου Αμερικής έχουν διαφορετικά μικρόβια από κατοίκους Βόρειας Αμερικής και Σουηδίας.

Επίσης, τα μικρόβια που εποικίζουν την στοματική κοιλότητα είναι διαφορετικά στις παχύσαρκες γυναίκες από τις λεπτόσωμες.

Εάν εμφανιστεί στη γλώσσα μας εξόγκωμα ή προπέτεια συμμετρική και στις δύο πλευρές της δεν είναι ύποπτο καρκίνου.

Αν οι αλλοιώσεις αυτές εντοπίζονται στη μία πλευρά είναι ύποπτο καρκίνου και πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Η εξέταση της γλώσσας πρέπει να γίνεται από τον γιατρό αλλά και από τον ίδιο των άρρωστο γιατί σε επισκόπηση της μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες όπως :

ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ ΓΛΩΣΣΗΣ

Εμφανίζεται στην επιφάνεια της γλώσσας, έχει λευκωπή χροιά και αποτελείται το επίχρισμα αυτό από μικρόβια, επιθήλια που αποπίπτουν, υπολείμματα τροφών.

Το λευκωτό αυτό επίχρισμα, εμφανίζεται σε : – εμπύρετες καταστάσεις – αφυδάτωση – σε καπνιστές – σε άτομα που φέρουν τεχνητές οδοντοστοιχίες – σε άτομα που αναπνέουν από το στόμα – σε άτομα με κακή υγιεινή στοματικής κοιλότητας – σε λοίμωξη από μύκητες.

Σε βαρειές φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως : - ειλεός – περιτονίτιδα – τυφοειδή πυρετό, το επίχρισμα της γλώσσας εμφανίζεται παχύ – ρυπαρό – καστανό – μέλαινας χροιάς και φέρει την προσωνυμία ΛΙΓΝΩΔΕΣ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ.

ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΞΗΡΑ ΓΛΩΣΣΑ
  •  Αφυδάτωση.
  •  Μετά από λήψη φαρμάκων (ατροπίνη).
  •  Σε καπνιστές.
  •  Σε Σακχαρώδη Διαβήτη Ι – ΙΙ.
  •  Στην αναιμία.
  •  Σύνδρομο Sjőngren.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ. Έτσι :

• ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ : Αναπτύσσει παχύ επίχρισμα το οποίο δεν κατανέμεται στην κορυφή και στα πλάγια, αλλά στην υπόλοιπη γλώσσα, συνοδεύεται από συνολική ερυθρότητα της γλώσσας.

• ΕΞΑΝΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΦΟΣ : Γλώσσα συνολικά εξέρυθρη, ξηρά, ατροφική «ΓΛΩΣΣΑ ΨΙΤΤΑΚΟΥ = ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ» ή ΟΣΤΡΑΚΙΑ ερυθρότητα συνολική της γλώσσας. Οι θηλές εμφανίζονται εξέρυθρες με οίδημα. Η συνολικη εικόνα της γλώσσας μοιάζει με «φράουλα» ή «βατόμουρο» και καλείται «μοροειδής γλώσσα – σαν μούρο γλώσσα».

• ΒΟΕΙΟΣ ΓΛΩΣΣΑ : εμφάνιση γλώσσας με ερυθρά χροιά, μοιάζει με βοδινό κρέας. Εμφανίζει ευαισθησία σε ερεθιστικές τροφές. Η Βοοειδής γλώσσα, εμφανίζεται σε ασθενείς που πάσχουν από : → πολλάγρα → στεατόρροια → έλλειψη ριβοφλαβίνης → γλυκαγόνωμα.

• ΟΣΧΕΟΕΙΔΗΣ – ΣΧΙΣΜΟΕΙΔΗΣ ΠΤΥΧΩΣΗ ΡΩΓΜΩΔΗΣ ΓΛΩΣΣΑ
Η γλώσσα αυτή εμφανίζει βαθειές ρωγμώδεις αυλακώσεις – πτυχώσεις. Μακροσκοπικά η γλώσσα προσομοιάζει με όσχεο. Η οσχεοειδής γλώσσα εμφανίζεται σε ποσοστό 5%, σε υγιή πληθυσμό (στατιστική ΗΠΑ) ενώ παγκοσμίως το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%. Παρά του «πομπώδη αρσενικό τίτλο της» η οσχεοειδής γλώσσα εμφανίζεται σε μικρό υπέρτερο ποσοστό στους άνδρες, συγκριτικά με τις γυναίκες. Η συχνότητα της τείνει να αυξάνεται με την ηλικία. Η οσχεοειδής γλώσσα κληρονομείται. Επιπλοκές της οσχεοειδής γλώσσας είναι η επινέμηση των ρωγμών-αυλακώσεων από μικρόβια οπότε προκαλείται δυσοσμία στόματος.

Σύνδρομο Miescher-Melkersson-Rosenthal συνοδεύεται από οίδημα χειλέων

 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Ονομάζεται έτσι διότι εμφανίζει εικόνα γεωγραφικού χάρτου (εξέρυθρα σχήματα που αφαρίζονται σαφώς από περίγραμμα κιτρινοκόκκινης χροιάς). Τα σχήματα αυτά δημιουργούνται από την ταχεία απόπτωση και αναγέννηση του επιθηλίου της γλώσσας. Η εναλλαγή αναγέννησης-απόπτωσης των κυττάρων είναι τόσο ταχεία ώστε εντός μιάς ή δύο ημερών μεταβάλλεται η αρχική εικόνα, εμφάνιση της γλώσσας. Η γεωργραφική γλώσσα που ονομάζεται επίσης ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΤΙΔΑ, είναι ιδιοπαθής σε παιδιά, σε ενήλικές μπορεί να εμφανιστεί μετά από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά. Η γεωγραφική γλώσσα δεν συνοδεύεται από πόνο. Μερικές φορές τα άτομα που έχουν γεωγραφική γλώσσα εμφανίζουν ενόχληση όταν καταναλώνουν καυτερές τροφές, φαγητά.

• Η ΟΞΕΙΑ ΓΛΩΣΣΑ είναι το μοναδικό αιχμηρό ΕΡΓΑΛΕΙΟ που αυξάνει την ικανότητά του με τη συνεχή χρήση.

• Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ – Η ΜΑΚΡΥΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗΚΟΥΣ 9,5cm ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟ.