Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΑΠΟ ΤΟΝ FDAΌχι στα αντηλιακά σε βρέφη κάτω των 6 μηνών
11/08/2017

Κατά της χρήσης αντηλιακών προϊόντων στα βρέφη κάτω των έξι μηνών τάσσεται ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Η καλύτερη λύση είναι τα βρέφη κάτω των έξι μηνών να μην εκτίθενται στον ήλιο και ειδικότερα τις ώρες 10:00 - 14:00 που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη», εξηγεί η Χαρι Σεριλ Σακς, παιδίατρος του FDA.

Αν και τα αντηλιακά συστήνονται για χρήση σε παιδιά και ενήλικες, η ειδικός εξηγεί ότι «το βρεφικό δέρμα ειναι λιγότερο ώριμο από αυτό των ενηλίκων και τα βρέφη έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ως προς την αναλογία σώματος-βάρους, συγκριτικά με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Και οι δύο αυτές παράμετροι σημαίνουν ότι η έκθεση του βρέφους σε χημικές ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά προϊόντα μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών του αντηλιακού προϊόντος».

Κατά την Δρ Σακς «η καλύτερη προστασία είναι να κρατάτε το βρέφος στην σκιά, αν αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν υπάρχει φυσική σκιά, δημιουργήστε την με ομπρέλα ή άλλο μέσο. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το παιδί μακριά από τον ήλιο, τότε συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας για το πώς μπορείτε να το προστατεύσετε καλύτερα». 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει το ντύσιμο των βρεφών με λεπτά ρούχα που να καλύπτουν επαρκώς τα άνω και κάτω άκρα, συνοδεία καπέλου που να καλύπτει επαρκώς το πρόσωπο και τον αυχένα, προς αποφυγή εγκαυμάτων.