Σαββατοκύριακo
14-15  Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3373RSS FEED
Εθνικές εκλογές και Κύπρος
Γράφει ο
Νίκος Ερρίκου Ιωάννου

 

Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει

Και το σύννεφο δεν βρέχει

Ξεγελάστηκε τα’ αστέρι

Βγήκε μέρα μεσημέρι.

 

Μετά από μακράν κυοφορίαν, επιτέλους η Χώρα οδεύει σε εκλογές, οι οποίες βαφτίζονται πρόωρες με επίκλησιν της καταστάσεως της οικονομίας.

Οι πάντες βέβαια γνωρίζουν ότι ο πραγματικός λόγος είναι η απώλεια της έξωθεν καλής μαρτυρίας για άσκηση εξουσίας από την απερχόμενη Κυβέρνηση. Παρά ταύτα δεν αποτελεί ψεύδος ότι πλείστα όσα προβλήματα θα δικαιολογούσαν ανανέωση εντολής σε δυνατή Κυβέρνηση.

Κορυφαία θέση ανάμεσα σ’ αυτά αποτελούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Κύπρος. Συνειδητά και σκοπίμως δεν λέω Κυπριακό πρόβλημα, διότι επέχει άλλην αξία και βαρύτητα η αναφορά στην Κύπρο ως χώρο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Ελληνισμού, ως κοιτίδας Ελληνικότητος αλλά και ως Πολιτειακού σχήματος (από το 1960) με ιδιαίτερη οντότητα.

Κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν προεβλήθη το «Κυπριακό πρόβλημα» ως μείζων Εθνικό πρόβλημα και αφορμή για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Η ανάμνηση είναι εν πολλοίς τραυματική διότι, πολλοί, όσο περισσότερο αναφέρονταν στο θέμα τόσο περισσότερη ζημιά έκαναν...

Σ’ αυτές τις εκλογές όμως, με πρόδηλες απειλητικές εξελίξεις, είναι σαν να έχει υπάρξει μία συμφωνία σιωπής. Αντί Εθνικής αφυπνίσεως, ενημερώσεως και συστρατεύσεως έγινε μία παντομίμα, παραμονή του Αγίου Πνεύματος που είχε θέση στο Τριώδιον, μάλλον.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιδεικνύει σοβαρότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με τις συμμαχίες που έχει συνάψει με Αίγυπτο και Ισραήλ. Η συμπληρωματική και παράλληλη στοίχιση μίας σοβαρής Ελληνικής Κυβερνήσεως σ’ αυτό το σχήμα μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην οικοδόμηση ενός Ειρηνικού κι Ευτυχισμένου Μέλλοντος στην περιοχή.

Η αφυπνισθείσα Ευρώπη και η αποφασισμένη Αμερική δικαιολογούν εύλογη αισιοδοξία.

Το καζάνι της Ανατολικής Μεσογείου βράζει. Οι κομπασμοί και οι προκλήσεις της γείτονος με τον παρεκτραπέντα σουλτάνο, οφείλουν να μας συνεγείρουν σε ετοιμότητα για το μέλλον, συνεκτιμώντας τις δικές μας δυνατότητες και όχι σε πανικόβλητους συμβιβασμούς και επηρεασμό από πρωταγωνιστές της ηττοπάθειας.

Ας πάρει και η Κύπρος την θέση της στο προεκλογικό τοπίο, με σαφείς, ειλικρινείς και καθαρές τοποθετήσεις εκ μέρους των πολιτικών γιατί όλοι ξέρουμε ότι διακυβεύονται πάρα πολλά και καλό είναι να βρέχει το σύννεφο και ο Ήλιος να βγαίνει τη μέρα....