Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3365RSS FEED
«ΠΕΡΙΑΝΔΡΙΤΙΔΑ»
Γράφει ο
Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς

 

        Με αφορμή πρόσφατες κραυγαλέες περιπτώσεις (που ενδεικτικά θα αναφέρουμε στο τέλος) διαιώνισης του συνδρόμου «Περιανδρίτιδας» (σύμφωνα με την ιστορία, ο τύραννος Περίανδρος έσφαξε χιλιάδες υπηκόους του γιατί  τον αμφισβητούσαν και ήσαν αξιότεροι του, και έκτοτε έμεινε το συσχετιζόμενο με τη σφαγή ρητό «κολούειν τα υπερέχοντα»-φόνευσε ότι υπερέχει. Πριν, συμβουλεύτηκε τον άλλο τύραννο, επίσης Περίανδρο, ο οποίος είχε ένα κτήμα με στάχυα, φώναξε τον υπασπιστή του, ο οποίος μυημένος στο «παιχνίδι» εξουσίας του αφεντικού του, έβγαλε το σπαθί και έκοψε όλα όσα ήσαν ψηλότερα από τα άλλα για να ισώσουν όλα! (Μήπως το είχε υπόψη του και ο Μαρξ;)  Και ο άλλος κατάλαβε το μήνυμα και τότε εξόντωσε τους αντιπάλους του!) είναι, νομίζω, χρήσιμο να την επαναφέρουμε στη μνήμη μας επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις του συνδρόμου αυτού που, βασικά, πηγάζει  από τη ζηλοφθονία (που καταλήγει σε ζηλοφονία) και την εμπάθεια λόγω της αναξιοκρατίας και του κοινωνικού αποκλεισμού και τους εξαιτίας τους συνεχείς διχασμούς, με τα γνωστά δραματικά ή/και τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Και δυστυχώς, στη χώρα μας καλλιεργήθηκε από αντι-δημοκρατικά κυκλώματα εξουσίας, με αποτέλεσμα η  πρόθεση «παρά», σαν νέα Λερναία Υδρα, να εγκλωβίσει τους θεσμούς και να καταστεί η ίδια «θεσμός», το βαθύ παρακράτος, που διαιωνίζεται καταστροφικά και τείνει να διαρρήξει ξανά τον κοινωνικό ιστό.

        Κι αντί οι ηγεσίες και ο λαός της χώρας να συνειδητοποιήσουν την αδήριτη ανάγκη να καλλιεργήσουν και εδραιώσουν ένα σύστημα αξιοκρατίας ώστε να κυβερνούν οι πραγματικά άξιοι, πέραν από νεποτισμούς, κομματικές, παρα- κομματικές και παρα-συντεχνιακές ραδιουργίες, τσουνάμι ρουσφετιών και διακρίσεων,  και να δημιουργήσουν αειφόρες και στέρεες υποδομές αξιοποίησης των άριστων σε όλους τους τομείς της εθνικής δραστηριότητας, συνεχίζουν ανενδοίαστα το σαθρό καθεστώς της αναξιοκρατίας και διαφθοράς προκειμένου να εξασφαλίσουν τα παράνομα και ανήθικα ατομικά και συντεχνιακά συμφέροντα τους, αδιαφορώντας για την ευημερία του λαού και την επίλυση εθνικών προβλημάτων. Και μιλάμε για την κοιτίδα της δημοκρατίας, μέλους της ΕΕ, του ΟΗΕ κ.λπ.

     Το δε αποτέλεσμα της αναξιοκρατικής τακτικής είναι - επιγραμματικά- ιδιαίτερα με την επικράτηση του κατά τον Μίκη «αριστερόστροφου φασισμού», η αποτυχία επίλυσης των εθνικών ζητημάτων (Κυπριακό, Σκοπιανό, τουρκικός νέο-ιμπεριαλισμός, Βόρειο-Ηπειρωτικό  κ.ά.) η αντι-δημοκρατική μυστική διπλωματία με εν δυνάμει «εχθρούς» της Ελλάδας, η πρόκληση «Μνημονίων», η απαράδεκτη κομματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στις Ενοπλες Δυνάμεις, η εγκληματική αδιαφάνεια,  η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και δημογραφική συρρίκνωση, η υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, η απουσία επενδύσεων, η αναγκαστική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων και η οδυνηρή αφαίμαξη εγκεφάλων, η φοβερή ψευδολογία και ανακολουθία λόγων και έργων, οι τραγωδίες Μάνδρας, Ματιού κ.ά., η αύξηση της τρομοκρατίας, εγκληματικότητας και ανασφάλειας, (η «Μονμάρτη» των Εξαρχείων και τα εγκλήματα σε φυλακές, η παράλογη αποφυλάκιση εγκληματιών, η  προκλητικότατη ανάδειξη αρχιτρομοκρατών σε «ήρωες»  κ.λπ.), η κατάργηση της αριστείας, των θρησκευτικών, η εξαχρείωση της επαρχίας, η τρομερή υποβάθμιση του λειτουργήματος των γιατρών και νοσηλευτών γενικά, η διάλυση δημόσιων νοσοκομείων, η σκόπιμη κατασκευή σκανδάλων και λασπολογίας (Novartis κ.ά.), ο σκανδαλώδης και συνωμοτικός ανταγωνισμός τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και άλλα πολιτικά και κοινωνικά ανοσιουργήματα.

     Τέλος, σαν κορωνίδα της ασυνάρτητης εξωτερικής πολιτικής, η επαίσχυντη και προδοτική «συμφωνία των Πρεσπών», που παραχωρεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα Σκόπια.  Και - ευτυχώς- προσωπικότητες διεθνούς κύρους (Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιλλινόϊ FrancisBoyle κ.ά.) υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να ακυρωθεί!

       Οσον αφορά τις προαναφερόμενες χαρακτηριστικές περιπτώσεις- ευτυχώς λιγότερες από παλιά (ίσως να προοδεύουμε!) - «Περιανδρίτιδας», πρόκειται για υποψήφιους σε δήμους, που λόγω ζηλοφθονίας και εμπάθειας προς τους συνυποψήφιούς τους, αλλά της ίδιας παράταξης, τους υπονόμευσαν ενώ, σημειωτέον, πλειοψήφησαν, με αποτέλεσμα να κερδίσει ο μειοψηφήσας στον πρώτο γύρο  κομματικός αντίπαλος!

     Επίσης σε γνωστό λογοτεχνικό σωματείο όπου άξιοι λογοτέχνες  υπέβαλαν τα έργα τους για να καταστούν μέλη, και η επιτροπή κρίσης, απαρτιζόμενη από άτομα, μερικά από τα οποία θεωρούνται μετριότητες, τους απέρριψαν. Σε μια περίπτωση, η υποψήφια, αξιόλογη ποιήτρια, είναι και Καθηγήτρια Πανεπιστημίου! «Κολούειν τα υπερέχοντα»! «Περιανδρίτιδα» σε όλο της το μεγαλείο!