Τρίτη
16 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4958RSS FEED
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥΤο πρώτο σύστημα υποβρύχιων ανεμογεννητριών
07/11/2014

Τις πρώτες υποβρύχιες ανεμογεννήτριες σχεδιάζει η σκωτσέζικη εταιρεία MeyGen, σε μία κίνηση που αναμένεται να φέρει επανάσταση.

Την ώρα που οι ανεμογεννήτριες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας έχουν δεχτεί κριτική για το θόρυβο και τους κινδύνους που προκαλούν στην τοπική πανίδα, οδηγώντας την MeyGen να αναλάβει δράση.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν πως το έργο θα κοστίσει 65 εκατομμύρια ευρώ και η εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τις βόρειες ακτές της χώρας, ενώ περισσότερες ανεμογεννήτριες αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια.

Οι υποβρύχιες τουρμπίνες είναι λίγο μικρότερες σε μέγεθος σε σχέση με τις συνηθισμένες επίγειες ανεμογεννήτριες, όμως παράγουν παρόμοια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου ένα μεγαβάτ ετησίως, περιστρεφόμενες 12 με 14 φορές το λεπτό.

Οι γεννήτριες θα τοποθετηθούν σε ρηχά νερά και σε απόσταση 160 μέτρων μεταξύ τους, επομένως θα είναι δυνατό να εγκατασταθούν με τη χρήση γερανών.