Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5177RSS FEED
Κάθε πολιτικός σχηματισμός και μια γνώμηΔιαλέγουν (γερμανικά) στρατόπεδα τα κόμματα στην Ελλάδα
Την ώρα που οι Γερμανοί ακολουθούν την τακτική του «ξύλου και του καρότου» και μοιρασμένοι στα δύο, άλλοι τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και άλλοι κατά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εντελώς παραζαλισμένο, δίνει ουσιαστικά την εντύπωση ότι διαλέγει… γερμανικό στρατόπεδο.

Έτσι, όπως ακριβώς κάνουν οι Γερμανοί, που όμως έχουν τον λόγο τους (βλέπε εδώ), έτσι και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν κατορθώνουν να καταλήξουν σε μία κοινή εθνική γραμμή, αλλά το καθένα λέει το μακρύ του και το κοντό του.

Την σύγχυση επιτείνει με την στάση της η κυβέρνηση, που δεν εννοεί να εκθέσει την πραγματική κατάσταση, ώστε να υπάρξει η αναγκαία μίνιμουμ εθνική συνεννόηση.

Ως αποτέλεσμα, το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει στα ύψη, έχοντας από προχθές ξεπεράσει τα 1.000 μονάδες βάσης – στις 1.140 χθες.

Χθες, σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, ο Κλέμενς Φέουστ, σε συνέντευξή του στο «πρόθυμο» Ρόιτερ’ς – το μοναδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που δεν κάνει άλλη δουλειά από το να ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα – είπε ότι η περικοπή του χρέους είναι αναπόφευκτη.

Τα ίδια είπε και ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών του γερμανικού δημοσίου, που μάλιστα πρόσθεσε ότι τα μέλη του συνδέσμου ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Ένα κούρεμα δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Μπραντ σε συζήτησή του με δημοσιογράφους στη Φραγκφρούρτη.

Αντίθετα, σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Απριλίου 2011, η Deutsche Bank διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της – προφανώς εννοώντας, όμως, ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να το πράξει. Κάθε άλλο παρά τυχαία, η έκθεση αναφέρεται μόνο στο 2011, λέγοντας πως η χρονιά αυτή είναι καλυμμένη από το δάνειο του μηχανισμού και επομένως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να βγει στις αγορές.

Η ανάλυση βιώσιμου χρέους της τράπεζας δείχνει, ωστόσο, ότι απαιτείται «κούρεμα» των ομολόγων κατά 50% για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα. Η λύση που προτείνεται είναι ο συνδυασμός της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και ενός κουρέματος των υφισταμένων ομολόγων και ιδιωτικοποίησης στοιχείων ενεργητικού.

Κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους τάχθηκαν χθες και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Γιούργκεν Σταρκ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Νουτ Βέλινκ.

Πάντως, ο απόηχος από την συνέντευξη του Επιτρόπου Όλι Ρεν στο Dow Jones Newswires, όπου αποκάλυψε ότι εξετάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (και επομένως θα ληφθούν αποφάσεις στις αρχές του καλοκαιριού), δεν λέει να σβήσει.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε και χθες να διαψεύδει τα περί αναδιάρθρωσης σενάρια, ζητώντας να κατονομαστεί ο «Έλληνας υπουργός», που σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, φέρεται να δήλωσε πως «το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα αναδιαρθρώσουμε, αλλά πότε».

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάλι, πρόταξε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, ζητώντας αναθεώρηση των όρων του που την θεωρεί αναγκαία και εφικτή.

Αλλά και ο ΣΥΝ προτείνει αντί της «προδιαγεγραμμένης αναδιάρθρωσης» την «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εντός της ευρωζώνης, με διαγραφή μέρους του και όρους προστασίας και ενίσχυσης της εργασίας, των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των καταθέσεων».

Η Δημοκρατική Αριστερά πάλι εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη και ότι το ζητούμενο πλέον είναι με τι όρους και προϋποθέσεις θα συμβεί, καλώντας την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να σταματήσουν να ξορκίζουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, «διότι θα τη βρούμε μπροστά μας»