Συγγνώμη, αλλά σε τι διαφέρουν όλα αυτά και όλοι αυτοί;26/07/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Συγγνώμη που επανέρχομαι στο γνωστό θέμα, αλλά πιστεύω ότι η διασύνδεση της έννοιας της Δημοκρατίας με την παρούσα οικονομική κατάσταση, τη δημοσιονομική προσαρμογή και τη φτώχια γίνεται σκόπιμα με μοναδικό στόχο την απαξίωση και την κατάργηση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.
Οι δηλώσεις που ακολουθούν έγιναν στις 24 Ιουλίου, Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας:
Ν. Μιχαλολιάκος, γ.γ. της Χρυσής Αυγής, μιλώντας σε πλήθος οπαδών του, κατά την παροχή ελεημοσύνης «μόνο σε Έλληνες»: «Δεν επιλέξαμε τυχαία τη σημερινή ημέρα. Γιορτάζουν, όπως λένε την επέτειο της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα γιορτάζουν τον ερχομό της κλεπτοκρατίας, των σκανδάλων και της προδοσίας, αυτών που υπέγραψαν το μνημόνιο και υπέστειλαν την σημαία στα Ίμια».
Ηλίας Παναγιώταρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α, μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής: «Εσείς τιμάτε την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας… Εμείς τιμούμε τα θύματα αυτών που γιορτάζουν αυτήν την επέτειο με τις πράξεις και τις υπογραφές τους 39 χρόνια τώρα».
Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στους εργαζόμενους των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), τους οποίους επισκέφθηκε ανήμερα της επετείου, προς άγραν ψήφων:
«Αλλά σήμερα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε ούτε να είμαστε χαρούμενοι, διότι διαπιστώνουμε ότι μετά από 39 χρόνια αγώνων και αδικαίωτων προσδοκιών του ελληνικού λαού είμαστε μπροστά σε μια ανάπηρη δημοκρατία.
Και αυτοί που φύλαγαν κλειστά τα ονόματά τους και κρυφά στα υπουργικά τους συρτάρια ή τουλάχιστον μερικοί απ' αυτούς, σήμερα χαίρουν των προνομίων να εκπροσωπούν τη χώρα μας διεθνώς, διότι ανταμείβονται για αυτές τις υπηρεσίες.
39 χρόνια μετά η δημοκρατία, στον τόπο που γεννήθηκε δοκιμάζεται».
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο: «Η δημοκρατία συρρικνώνεται, μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».
Σχόλιο του Στάθη Παναγούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«39 (τριάντα εννέα ) χρόνια, πέρασαν από το γκρέμισμα της χούντας του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Ο Λαός μας, είχε ελπίσει ότι μέσα από τα συντρίμμια της Δικτατορίας, θα γεννιόταν μια καινούργια Ελλάδα, η οποία θα βασιζόταν πάνω στις Αρχές της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Δυστυχώς όμως οι αγώνες και οι θυσίες του Λαού μας κατά την περίοδο 1967-1974, προδόθηκαν από υποτελείς πολιτικούς, οι οποίοι υπηρετούν ξένα συμφέροντα και έχουν μετατρέψει την χώρα σε ένα απέραντο ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ, έχοντας οδηγήσει τον Ελληνικό Λαό στην εξαθλίωση και την απόγνωση. Εργατικά και Δημοκρατικά Δικαιώματα έχουν καταργηθεί. Αυτή την στιγμή στην χώρα έχουμε ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ. Απ΄ εδώ και πέρα το Λόγο έχει ο Λαός».
Ανακοίνωση των ΑΝ.ΕΛ: «Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας. Η επέτειος έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τη χώρα κυβερνά η τρόικα, το έργο της Βουλής αντικαταστάθηκε από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν απαντούν στις ερωτήσεις των αρχηγών κομμάτων και των βουλευτών, οι επίτροποι δίνουν εντολές στους υπουργούς και την εκτελεστική εξουσία κι εκείνοι τις εκτελούν δουλικά».
Συγγνώμη, αλλά βλέπετε καμιά διαφορά;
Καμιά, αν εξαιρέσουμε ότι η Χρυσή Αυγή μοιράζει και τρόφιμα.
Ούτε καν στο «ουουου» που ακούστηκε όταν ο κ. Μιχαλολιάκος πρόφερε τη λέξη «Δημοκρατία» δεν υπάρχει διαφορά.
Διότι ανάλογα μουγκανητά και κραυγές ακούγονται και μέσα στη Βουλή στο άκουσμα της λέξης.
Οπότε, αν κάποιος μισεί τη Δημοκρατία και θέλει τη δικτατορία (νομίζοντας ότι η χούντα τα έκανε όλα τέλεια και χωρίς σκάνδαλα – ενώ από σκάνδαλα άλλο τίποτε), για ποιο λόγο να μην πάει στο… πρωτότυπο κακέκτυπο και να ψηφίσει το ερζάτς;
Φυσικά, όλοι αυτοί που μιμούνται τη Χρυσή Αυγή, ούτε έχουν γνωρίσει δικτατορία, ούτε ξέρουν τι είναι, ούτε είναι σε θέση να δουν τη διαφορά από τη Δημοκρατία.
Νομίζουν ότι Δημοκρατία είναι να ζούμε με δανεικά και όταν αυτά κόβονται ή δίνονται με όρους, πετροβολούν το πολίτευμα ή το βαφτίζουν χούντα – ακριβώς όπως αυτοί που… κάνουν αντίσταση στη Μύκονο, σε μια επίδειξη απίστευτου συβαριτισμού.
Παρέλκει επομένως να τους πούμε πως χούντα σημαίνει φυλακίσεις, εξορίες, υπερορίες, βασανιστήρια, αφαίρεση ιθαγενειών, λογοκρισία, διορισμένους δημάρχους, συνδικάτα, Ακαδημία και, βέβαια, κατάργηση του Κοινοβουλίου – διότι, ως γνωστόν, το μόνο που δεν μπορεί να διορίσει μια χούντα είναι το Κοινοβούλιο.
Και επομένως, παρέλκει να τους πούμε πως είναι δυνατόν και όλα τα παραπάνω να έχουμε και τη φτώχια…