Σαββατοκύριακo
28-29  Μαρτίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3478RSS FEED
Προσφυγικό: Επί τέλους άρχισαν να καταλαβαίνουν
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Επί τέλους αυτή τουλάχιστον η κυβέρνηση αντιλήφθηκε, ότι η λύση του προσφυγικού είναι να καταλάβουν όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, ότι εάν δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις δεν πρόκειται να μεταβούν ποτέ στην Ευρώπη, και όσο καιρό θα είναι στην Ελλάδα δεν θα περνάνε και τόσο καλά, όχι γιατί δεν θέλουμε αλλά γιατί δεν αντέχουμε άλλο, και ότι τελικά οι μη πρόσφυγες θα επιστρέφουν πίσω από εκεί που ήρθαν.

Όπως έχω γράψει επανειλημμένα, και σε αυτήν την εφημερίδα,  όλους αυτούς μας τους στέλνει η Τουρκία, γιατί τους θεωρεί, και όχι άδικα, ως ένα υπερόπλο που έχει στα χέρια της και μπορεί να εκβιάζει και εμάς και τους Ευρωπαίους.

Οι αποφάσεις όμως της Κυβέρνησης περιέχουν και πολλά λάθη.

Κατ’ αρχήν η κατασκευή των κλειστών κέντρων υποδοχής και «φιλοξενίας»,  είναι σωστή και έπρεπε να έχουν ήδη κατασκευαστεί, οι τοποθεσίες όμως είναι εντελώς λανθασμένες. Ιδίως η κατασκευή τους και στην ενδοχώρα είναι εγκληματικό λάθος, γιατί έτσι περνάει το μήνυμα ότι από εκεί θα μπορέσουν να μεταβούν κάποτε νόμιμα ή λαθραία, στην Ευρώπη, πράγμα που είναι γεγονός, και θα έχει ως συνέπεια για κάθε έναν που εγκαθίσταται στην ενδοχώρα να καταφθάνουν άλλοι χίλιοι στα νησιά.

Η αντικατάσταση των δομών που υπάρχουν σήμερα στα νησιά αναγκαστικής υποδοχής, (Λέσβο, Σάμο κλπ.), με κλειστά κέντρα, είναι επίσης σωστή και η αντίδραση των κατοίκων στο μέτρο αυτό είναι ακατανόητη. Οι άρχοντες της εκεί αυτοδιοίκησης και οι κάτοικοι, όσοι δεν ωφελούνται οικονομικά από τους μετανάστες, δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι όσοι και να φύγουν για την ενδοχώρα, εάν γίνει αυτό, θα αρχίσουν να έρχονται άλλοι πολλαπλάσιοι όσων φεύγουν, αφού αυτοί ούτως ή άλλως στα νησιά τους θα αποβιβάζονται και θα κινούνται άναρχα, γιατί βέβαια με τις βάρκες τους δεν θα περνούν όλο το Αιγαίο, και ιδίως το Ικάριο πέλαγος για να φθάσουν στην ενδοχώρα. Έτσι η ζωή τους θα γίνει χειρότερη κόλαση από ότι είναι σήμερα και κανείς δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε. Ενώ με τα κλειστά κέντρα, εάν είναι πράγματι κλειστά, θα περάσει το μήνυμα στους απέναντι και θα σταματήσουν να έρχονται.

Επομένως αντί να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται θα πρέπει να συνδράμουν και αυτοί στην ταχεία κατασκευή των κλειστών κέντρων, ώστε να προλάβουμε την τουριστική περίοδο.

Το λάθος της κυβέρνησης είναι, ότι δεν προγραμματίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων μεγάλης χωρητικότητας σε ακατοίκητα, ή εντελώς απομονωμένα νησιά, από τα οποία ευτυχώς έχουμε αρκετά, στα οποία θα διοχετεύονται όσοι δεν χωρούν σε αυτά που έχει ήδη προγραμματίσει. Για τη λύση αυτή έχω επανειλημμένα αρθρογραφήσει και τελευταία υποστηρίζεται και από μέλη του κοινοβουλίου. Στο σημείο αυτό θέλω και πάλι να τονίσω ότι καμία σχέση δεν έχω με τα κόμματα και τους βουλευτές που στηρίζουν τη λύση αυτή, την οποία εγώ υποστήριζα ανέκαθεν και πολύ πριν από αυτούς, και ότι ήμουν πάντα, είμαι και θα είμαι κομματικά και πολιτικά εντελώς ανεξάρτητος.

Κατά τα άλλα θεωρώ ότι και η φημολογούμενη πρόθεση της Γερμανίας, να υποδέχονται οι Ευρωπαϊκές χώρες αναλογικά  όλους τους πραγματικούς πρόσφυγες, είναι μεν σωστή, αλλά  κρύβει μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας, γιατί αφενός όσοι έρχονται θα ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες, και αφετέρου με την πανσπερμία των φυλών, των εθνικοτήτων, των γλωσσών και των θρησκειών όσων καταφθάνουν θα είναι πολύ δύσκολο και σε κάθε περίπτωση χρονοβόρο να διαπιστώνεται ποιοι είναι πράγματι πρόσφυγες και εάν πρέπει να τύχουν ασύλου και ποιοι είναι παράνομοι λαθρομετανάστες και πρέπει να επιστρέφουν από εκεί που ήρθαν. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες, που ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες, στο μεσοδιάστημα μέχρι να αναλάβει η γερμανική προεδρία, ακόμα και εάν υλοποιηθεί  η πρόταση αυτή, θα έχουν καταφθάσει εκατοντάδες χιλιάδες νέοι μετανάστες, που δεν θα χωρούν στις κλειστές δομές, εάν αυτές δεν γίνουν άμεσα και με μεγάλη χωρητικότητα. Εάν αυτοί δεν κρατούνται σε κλειστές , αυστηρά ελεγχόμενες δομές στα νησιά και όχι στην ενδοχώρα, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους κατοίκους των νησιών, εάν δεν είναι ακατοίκητα, θα δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας . Έτσι η κατασκευή των κλειστών δομών γίνεται ακόμα πιο επείγουσα και σε χρόνο και σε χωρητικότητα.

 Όσο για τα έξοδα κατασκευής των κλειστών δομών, τη στοιχειώδη, αλλά όχι άνετη, επιβίωση και περίθαλψή τους στις κλειστές δομές, αυτά πρέπει να επιβαρύνουν αναλογικά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτές είναι ο τελικός προορισμός όσων καταφθάνουν εδώ.

Επομένως η γερμανική πρόταση θα πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα, δηλαδή πέραν του οικονομικού, θα πρέπει κάθε χώρα να αποστείλει και μία τουλάχιστον επιτροπή, με επαρκή σύνθεση,  για να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, ώστε αφενός να συντομευθεί ο χρόνος τους και αφετέρου για να είναι ενιαία και αμερόληπτη η διαδικασία εξέτασής τους και να μην είναι ευθύνη μόνο της χώρας μας. Και για να κάνω μία ακόμα πιο προχωρημένη πρόταση, θα πρέπει οι αιτήσεις ασύλου να διανέμονται στις επιτροπές της κάθε χώρας της Ε.Ε. ανάλογα με τον αριθμό των πραγματικών προσφύγων που της αναλογούν, και όσοι δικαιώνονται από τις επιτροπές αυτές να προωθούνται άμεσα στις αντίστοιχες χώρες. Έτσι μόνο  δεν θα μπορεί καμία χώρα να δικαιολογηθεί γιατί δεν παραλαμβάνει τους πρόσφυγες αυτούς, και η Ε.Ε. θα έχει κάθε λόγο να της επιβάλει ανάλογες κυρώσεις.

Μόνο έτσι το πρόβλημα θα καταστεί πράγματι Ευρωπαϊκό και η Τουρκία θα κατανοήσει ότι έχει να κάνει με όλη την Ευρώπη και εάν συνεχίσει να μας στέλνει μετανάστες, αφενός θα χάσει τα χρήματα που λαμβάνει τώρα, και αφετέρου τη δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρώπη σε άλλα θέματα.

Όλα τα ανωτέρω είναι προφανή και δεν κατανοώ γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα. Ελπίζω με την επιστολή αυτή να αφυπνίσω τους αρμόδιους, τουλάχιστον τους σημερινούς, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση με τις αριστερίστικες και ψευτοκοινωνικές ιδεοληψίες της δεν επρόκειτο ποτέ να αντιμετωπίσει το θέμα με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μας.