Σαββατοκύριακo
28-29  Μαρτίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3478RSS FEED
Η κυβέρνηση καταργεί νομοθετικά το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Στη χώρα μας, συχνά, έχουμε την τάση να δραματοποιούμε την κατάσταση.

       Ότι δηλαδή είναι πρωτοφανής η επιρροή των ντόπιων ολιγαρχών στην πολιτική ζωή, στο ποδόσφαιρο, στα ΜΜΕ, ότι τα επίπεδα διαπλοκής είναι πρωτόγνωρα, ότι μόνο εδώ ομάδες πίεσης και ιδιωτικά συμφέροντα ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.

       Ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν έχουμε το αποκλειστικό προνόμιο των παθογενειών αυτών.

       Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε χώρες με πολύ αναπτυγμένες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

       Όμως σήμερα η Ελλάδα αλλάζει. Η δημόσια διοίκηση αλλάζει. Μαζί της, αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο.

       Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι από τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει.

       Είχε σχέδιο, είχε προτάσεις, αλλά και πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, καθώς  και να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές.

       Είναι πεπεισμένος ότι η  μας μπορεί  να ανταγωνισθεί σε έναν πολύ σκληρό διεθνή στίβο.

       Προς αυτήν την κατεύθυνση,  η κυβέρνηση καταργεί νομοθετικά το καθεστώς των πελατειακών σχέσεων. Πράγματι:

-       Μεταφέρει από τους υπουργούς προς τους Γενικούς Διευθυντές υπουργείων το 80% των αρμοδιοτήτων που είχαν ως τώρα.

-     Τοποθετεί υπηρεσιακούς γραμματείς με τριετή θητεία, σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ, οι οποίοι  θα καθορίζουν ακόμα και τις προμήθειες.

-       Ο Πρόεδρος ή ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημόσιων Οργανισμών και Οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου του Δημοσίου, θα επιλέγονται με διαγωνισμό σε συνεργασία με τον ΑΣΕΠ.

       Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του «επιτελικού κράτους», έχουν στόχο την αποκέντρωση της εξουσίας και παράλληλα την επιτάχυνση των αργών χρόνων του δημόσιου τομέα.

       Θεωρητικά, αλλά πάντως βάσει νόμου, οι υπουργοί παύουν να αποφασίζουν και να διατάζουν, εκδίδοντας οι ίδιοι διοικητικές πράξεις.

       Κατά συνέπεια σπάνε οι διοικητικοί δεσμοί οι οποίοι διαμόρφωναν όλες τις πελατειακές δομές και παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών.

       Έτσι γίνονται πραγματικότητα οι προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή οι πελατειακές σχέσεις και οι κομματικές σκοπιμότητες, θα καταργηθούν.

       Ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα στο εξής, είναι η εφαρμογή στην πράξη αυτής της σημαντικής και κρίσιμης μεταρρύθμισης του ελληνικού κράτους.

       Στην  ουσία όμως, το παιχνίδι βρίσκεται στις Γενικές Διευθύνσεις των υπουργείων. Από τη στάση τους και την υπευθυνότητά τους θα κριθεί αν οι πολίτες θα αντιληφθούν τη μεγάλη αυτή αλλαγή.

       Η χώρα μας ύστερα από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και ύστερα από μια δεκαετή περιπέτεια, φαίνεται ότι επιτέλους εξέρχεται από το εφιαλτικό τούνελ, προσπαθώντας να βρει το βηματισμό της και να θέσει τις βάσεις σε ένα στέρεο έδαφος ανάπτυξης και προοπτικής.

       Η νέα δεκαετία προβλέπεται να είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας,  λόγω σωρείας εγγενών αλλά και εξωτερικών συγκυριών που σχετίζονται με τη ρευστότητα και την ταχύτητα μεταβολής του διεθνούς περιβάλλοντος.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.