Σαββατοκύριακo
18-19  Ιανουαρίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5235RSS FEED
Το ηθικό δίδαγμα της πατάτας
Γράφει η
Στελίνα Μαργαριτίδου
Η πρωτοβουλία «φθηνή πατάτα από τον παραγωγό στον καταναλωτή» ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες όταν ο καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ Χρήστος Καμενίδης ήρθε σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς Βροντούς, Δράμας και Νευροκοπίου:

«Έχω μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια. Είμαι γεωπόνος κι έχω ασχοληθεί με την αγροτική οικονομία και τους συνεταιρισμούς. Στόχος μου είναι να φέρω φθηνά προϊόντα στον καταναλωτή αλλά και να δώσω λύση στο βαθμό που μπορώ στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγή. Το επόμενο διάστημα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς μεσάζοντες δηλαδή θα πωληθεί λάδι, φασολάκια και κρέας», λέει ο Χρήστος Καμενίδης, ο οποίος για χρόνια υπήρξε Πρόεδρος του Συνεταιριστικού Σουπερμάρκετ «ο Καταναλωτής».

Κι ενώ ο ίδιος όπως δηλώνει δεν θα ασχοληθεί με τη δημιουργία συνεταιριστικού σουπερμάρκετ, στη Θεσσαλονίκη ξεκινούν πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε ένα πράγμα: Να φέρουν παραγωγό και καταναλωτή πιο κοντά καταργώντας τους μεσάζοντες. Για παράδειγμα στα... σκαριά βρίσκεται η δημιουργία ενός Σουπερμάρκετ από καταναλωτές αλλά και η διανομή των πανεπιστημιακών λαχανόκηπων στους κατοίκους της πόλης που θέλουν να τους καλλιεργήσουν.

Oι Πρυτανικές Αρχές και η Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. δίνουν την ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν το δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στη Θέρμη. Θα παρέχεται στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο καθώς και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Οι καλλιεργητές θα μπορούν να καταναλώσουν τα προϊόντα που θα παράγουν πληρώνοντας ένα αντίτιμο σε ετήσια βάση ώστε να έχει και Πανεπιστήμιο κάποια έσοδα.

Ο  Καποδίστριας

Στην Ελλάδα, ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της πατάτας ήταν ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο ίδιος την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μια θρεπτική βασική τροφή για ένα φτωχό λαό.

Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που -φιλύποπτοι και συντηρητικοί όπως ήταν- τις πέταξαν. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά τους συμπατριώτες του και -μιμούμενος το Φρειδερίκο το Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα- περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα...

Μπορεί όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να είναι μια ευκαιριακή μόδια που θα παρέλθει. Όσο η κρίση όμως συνεχίζεται, κι όσο το χρήμα είναι κι αυτό καλά... «περιφραγμένο» τόσο περισσότερο θα κινητοποιείται ο καταναλωτής αναζητώντας τρόπους να γλυτώσει από την αισχροκέρδεια!

http://stelinarum.blogspot.com/2012/03/blog-post_04.html