Σάββατο
27 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Κατά 1,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το όριο ELA για τις ελληνικές τράπεζεςΕξελίξεις με φόντο την οικονομία
15/12/2017

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε την Πέμπτη η χώρα, καθώς συνδικάτα και εργαζόμενοι αντέδρασαν για ακόμη μία φορά στις πολιτικές που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μαζί με την γενική απεργία που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε απεργία προχώρησε και οι δημοσιογράφοι.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της Ελλάδας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Συγκεκριμένα, νέα μείωση στο όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, στις 14 Δεκεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 24,8 δισεκ. ευρώ έως και την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητο, σε ιστορικά χαμηλά του 0%, το επιτόκιο, ενώ ακόμη αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Παράλληλα, δεν κατάφερε να αποφύγει την ερώτηση για την Ελλάδα. «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης όταν θα λήξει το υπάρχον;», ερωτήθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αυτό είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ο κ. Ντράγκι.

Για την Ελλάδα τέθηκε και άλλη μια ερώτηση στον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ η οποία αφορούσε στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Απαντώντας, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών και των στελεχών τους είναι πολύ σημαντική, προσθέτοντας ότι τα στατιστικά που επεξεργάζονται είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό των οικονομικών και νομισματικών πολιτικών.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.