Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΗΕΔεν μειώνονται οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
08/11/2013

Σε πιο επικίνδυνα και δαπανηρά μέτρα θα αναγκαστούν να στραφούν τα κράτη για να αποτρέψουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, καθώς το «παράθυρο της ευκαιρίας» για περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κλείνει.

Αυτό υποστηρίζει το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP), την ώρα που εκπρόσωποι 190 χωρών ετοιμάζονται να μεταβούν στη Βαρσοβία για τη 19η διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την έκθεση του UNEP, η λύση για τον περιορισμό των εκπομπών συνιστά κατά κύριο λόγο πολιτικό πρόβλημα, καθώς η τεχνολογία υπάρχει.

Στην μελέτη αναλύονται οι δεσμεύσεις των χωρών για περιορισμό των εκπομπών, επιχειρώντας να αξιολογήσουν εάν αυτές επαρκούν για να επιτευχθούν οι στόχοι. Το λεγόμενο «κενό εκπομπών» υπολογίστηκε σε 8 δισεκατομμύρια έως 13 δισ. τόνους σε σχέση με το στόχο που τέθηκε το 2010 για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Μεταξύ άλλων, ο UNEP απευθύνει έκκληση για παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αποτραπεί η ενίσχυση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, προτείνει την αύξηση των επενδύσεων στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.