Η επιβεβαίωση ότι η κρίση θρέφει τους δανειστές ήλθε χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σημείωσε κέρδη ύψους 437 εκ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα το 2013.
Όπως έγινε γνωστό, ελληνικά ομόλογα λογιστικής αξίας 25,4 δις ευρώ και ονομαστικής αξίας 27,7 δις ευρώ, κατείχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 17 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Συνολικά, η κεντρική τράπεζα έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων, τίτλους ύψους 178,8 δις ευρώ από Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ εμφάνισε το 2013 καθαρά κέρδη ύψους 1,44 δις ευρώ, εκ των οποίων στις 31 Ιανουαρίου διένειμε τα 1,43 δις στις λοιπές ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέκυψαν από τις αγορές ομολόγων βάσει του προγράμματος Securities Markets Programme (SMP, το οποίο αντικαταστάθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2012 από το πρόγραμμα OMT) ανέρχονται στα 962 εκ. ευρώ.
Από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησε στο πλαίσιο του προγράμματος SMP, τα κέρδη της ήταν 437 εκ. ευρώ το 2013 (από κέρδη 555 εκ. ευρώ το 2012).
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, τα τακτικά έσοδα της ΕΚΤ προέρχονται κυρίως από την επένδυση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων και του χαρτοφυλακίου ιδίων κεφαλαίων της, από τόκους-έσοδα επί του μεριδίου της (8%) στο σύνολο των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ, καθώς και από καθαρούς τόκους-έσοδα από τίτλους που αποκτήθηκαν για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων και των δύο προγραμμάτων αγοράς καλυμμένων ομολογιών.
Το 2013 οι καθαροί τόκοι-έσοδα ανήλθαν συνολικά σε 2,005 δις ευρώ (2012: 2,289 δις ευρώ).
Περιλάμβαναν τόκους-έσοδα ύψους 406 εκ. ευρώ (2012: 633 εκ. ευρώ) επί του μεριδίου της ΕΚΤ στο σύνολο των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ και καθαρούς τόκους-έσοδα ύψους 962 εκ. ευρώ (2012: 1,108 δις ευρώ) από τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων, εκ των οποίων 437 εκ. ευρώ (2012: 555 εκ. ευρώ) από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατεί η ΕΚΤ στο πλαίσιο του ως άνω προγράμματος.
Περιλάμβαναν επίσης καθαρούς τόκους-έσοδα ύψους 204 εκ. ευρώ (2012: 209 εκ. ευρώ) από τίτλους που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων αγοράς καλυμμένων ομολογιών.
Η ΕΚΤ κατέβαλε τόκους ύψους 192 εκ. ευρώ (2012: 307 εκ. ευρώ) στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επί των απαιτήσεών τους σε σχέση με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που της μεταβίβασαν, ενώ οι τόκοι-έσοδα επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων ανήλθαν σε 187 εκ. ευρώ (2012: 229 εκ. ευρώ).
Νέες δηλώσεις Λαγκάρντ
Στο μεταξύ, την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού του ABC.
Είπε μάλιστα πως λόγω της ανάκαμψης «όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943».
Η κ. Λαγκάρντ απαντούσε σε ερώτηση μιας κοπέλας από το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση και είπε ότι μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους.
Η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά την κρίση της Ελλάδας, αρχικά ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
«Όντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση», ομολόγησε αλλά σημείωσε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δινόταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο ταξίδι» με πολλές θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων αλλά τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα, όπως είπε, για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.