Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΙΟ ΞΗΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥΠρασίνισε… η έρημος Ατακάμα
06/11/2015

Έντονη ανθοφορία παρουσιάστηκε στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, γνωστή ως το πιο ξηρό μέρος πάνω στη Γη, έπειτα από πολλές βροχπτώσεις.

Στην πόλη Αρίκα στη Χιλή, στο βόρειο τμήμα της Ατακάμα έχουν περάσει ακόμη και 173 συνεχόμενοι μήνες χωρίς μια σταγόνα βροχής στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ωστόσο τα χρόνια με ισχυρή εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο μπορεί να φέρουν ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στην περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς στα ανατολικά των θερμότερων νερών των ωκεανών του πλανήτη.

Τον Μάρτιο, σφοδρές καταιγίδες έφεραν 24,38 χιλιοστά βροχής σε μια ημέρα σε τμήματα της Ατακάμα.

Αυτή η σχετικά μικρή ποσότητα αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός βροχόπτωσης για την έρημο, ισοδύναμο με πάνω από 14 χρόνια βροχής σε μία ημέρα.

Τα λουλούδια μάλβα (ή μολόχα) στην έρημο Ατακάμα ανθίζουν κάθε πέντε με επτά έτη, συμπίπτωντας συνήθως με το Ελ Νίνιο. Φέτος εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιαίτερα βροχερές συνθήκες της χρονιάς, οδηγώντας στην πιο εντυπωσιακή άνθηση των τελευταίων 18 ετών.

Εξάλλου, η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, η τοποθεσία με το ρεκόρ υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας, επίσης σημείωσε έντονη βροχόπτωση αυτό το μήνα, για τα δεδομένα της.