Σάββατο
23 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Στον ΣΥΡΙΖΑ το χρυσό μετάλλιο δημαγωγίας στην πανδημία
17/05/2021
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Δεύτερος χρόνος της πανδημίας, οι μήνες περνούν, τα θύματα στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει το ένα εκ., οι ευρωπαϊκές οικονομίες δοκιμάζονται. Η διάρκεια της κρίσης, οι αργοί εμβολιασμοί, τα απανωτά κύματα της πανδημίας και τα μπρος πίσω στα λοκντάουν έχουν προκαλέσει μια γενική δυσφορία. Ωστόσο, μία μοναδική βεβαιότητα παραμένει: Η Ελλάδα διατηρεί την θλιβερή πρωτιά της πιο ανεύθυνης αντιπολίτευσης.

Μπορούμε πια να πούμε με σιγουριά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – έχουν κατακτήσει το ρεκόρ, το… χρυσό μετάλλιο στην αντιπολίτευση του κορωνοϊού και της δημαγωγίας.

Απόδειξη, τα τελευταία νέα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Ελβετία: Στο πλευρό της κυβέρνησης

Η Ελβετία αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση. Εκεί στο επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, την κυβέρνηση δηλαδή της χώρας, συμμετέχουν πάντα και τα τέσσερα κόμματα, τα οποία συγκυβερνούν, για να έχουν όλα μαζί την ευθύνη του Κράτους. Έτσι, αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ριζοσπαστικό, λαϊκιστικό, ακροδεξιό Κόμμα του Λαού (SVP), με αρχηγό τον Κριστόφ Μπλόχερ, έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της χώρας.

Το κόμμα του Μπλόχερ ξεκίνησε την πορεία του ως αγροτικό και ήταν το πρώτο που διέγνωσε τον κίνδυνο της πανδημίας. Όταν τον Μάρτιο του 2020, η επίσης βουλευτής κόρη του Μπλόχερ μπήκε στο κοινοβούλιο φορώντας την μάσκα της, ο πρόεδρος της ζήτησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, υποστηρίζοντας ότι… παρενοχλούσε τις εργασίες του Σώματος!

Η κυρίαρχη άποψη τότε στην Ελβετία ήταν πως δεν έπρεπε να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Ως γνωστόν, η Ελβετία χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία. Ο Μπλόχερ συνέχισε να ασκεί την κριτική του, αλλά όταν τα νοσοκομεία λύγισαν, δήλωσε: «Τώρα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου».

Ούτε που διανοήθηκε να μιλήσει για εγκληματική ανευθυνότητα, όπως με κάθε ευκαιρία κάνουν εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του και τα στελέχη του.

Η Ελβετία, ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2020 νόμο που δίνει περισσότερες εξουσίες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εναντίον αυτού του νόμου έχει ταχθεί η οργάνωση «Φίλοι του Συντάγματος», που διαφωνεί με την δυσανάλογη, όπως υποστηρίζει, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κοινοβούλιο στην κυβέρνηση.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρέπει να πάρει το μάθημά του», γράφουν στην ιστοσελίδα τους τα μέλη της οργάνωσης. Αναφέρονται στο δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί για τις 13 Ιουνίου, ώστε, στο πλαίσιο της άμεσης Δημοκρατίας που υπάρχει στη χώρα, οι Ελβετοί να αποφανθούν αν το κοινοβούλιο υπερέβη τα εσκαμμένα και απεκδύθηκε των εξουσιών του.

Στις 12 Απριλίου, η ελβετική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ισχύος του νόμου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει και τις αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί.

Καθώς εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά από τα Χριστούγεννα, οι επιχειρηματίες του χώρου πιέζουν για χαλάρωση των μέτρων, με την Ομοσπονδία Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση έχει εντοπιστεί περισσότερο σε θέματα δημόσιας υγείας και λιγότερο στην οικονομική και κοινωνική υγεία.

Παράλληλα, η συνωμοσιολογία καλά κρατεί, καθώς έρευνα του πανεπιστημίου της Βασιλείας έδειξε πως το 30% των Ελβετών πιστεύουν ως έναν βαθμό στις θεωρίες συνωμοσίας – γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων και στον εμβολιασμό.

Προληπτικές προσαγωγές και αναβολές εγχειρήσεων

Στις 10 Απριλίου, η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει δυναμικά σε μια διαδήλωση αρνητών, που είχαν παράνομα συγκεντρωθεί γύρω από το άγαλμα του Γουλιέλμου Τέλλου στην πόλη Άλτντορφ. Ντυμένοι στα άσπρα και φορώντας μαύρες μάσκες, κρατούσαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε ελευθερία».

Το ίδιο συνέβη και σε άλλες πόλεις, με την ελβετική αστυνομία να προχωρά σε προληπτικές προσαγωγές. Αυτοί που κυρίως αντιδρούν είναι οι νέοι και στις αρχές Απριλίου οι νεολαίες πέντε κομμάτων απηύθυναν ανοιχτή επιστολή καλώντας την κυβέρνηση να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των νέων κατά την λήψη των περιοριστικών μέτρων.

Προφανώς, όμως, έπρεπε να ληφθεί υπόψη η επιστολή των διευθυντών των πέντε μεγαλύτερων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας που από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 είχαν ζητήσει περισσότερο αυστηρά μέτρα. Όπως ανέφεραν, από τον Οκτώβριο είχαν αναβληθεί 4.000 επεμβάσεις.

Μάλιστα, ο Γκρέγκορ Τσούεντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης έγραψε ότι ένας νεαρός καρκινοπαθής υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο σπίτι του χωρίς να υποβληθεί σε αφαίρεση όγκου επειδή δεν υπήρχε η δυνατότητα.

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε γίνει στην Ελλάδα αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο;

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, για την Ελβετία αναφερόταν το γεγονός ότι κάθε καντόνι έκανε του κεφαλιού του, με τους γιατρούς να ζητούν να κλείσουν παντού τα χιονοδρομικά κέντρα. Και με τα γαλλόφωνα καντόνια να κατηγορούν τα γερμανόφωνα ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Ελβετός καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής Φλουρίν Κοντρό είχε από τον Νοέμβριο του 2020 επικρίνει την χαλαρή πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε στον θάνατο τόσους πολλούς ηλικιωμένους. Υποστηρίζοντας μάλιστα, πως «είναι προφανές, ότι έχει τα χαρακτηριστικά εκείνης της ευγονικής που διαδόθηκε και στην Ελβετία τη δεκαετία του 1930».

Νορβηγία: Θετική ψήφος από τη δεξιά ως την αριστερά

Στη Νορβηγία, ο νόμος που δίνει στην τρικομματική κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας περισσότερες εξουσίες ψηφίστηκε και από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο υπερψήφισε και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2020. Στην ίδια γραμμή και το επίσης αντιπολιτευόμενο δεξιό Κόμμα της Προόδου, καθώς και το Κόμμα της Σοσιαλιστικής Αριστεράς.

Τα ίδια κόμματα είχαν συμφωνήσει και τον Μάρτιο του 2020 να κλείσει το κοινοβούλιο για έναν μήνα και η χώρα να κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όλα αυτά αμέσως μόλις η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ απηύθυνε προς όλα τα κόμματα έκκληση για εθνική ενότητα και εισακούστηκε αμέσως.

Σημειώστε ότι στη Νορβηγία υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία συμμετέχουν οι Συντηρητικοί, οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες. Μια κριτική έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ενόψει των εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, αλλά παραμένει ήπια.

Σουηδία: 349 βουλευτές από 8 κόμματα

Στη Σουηδία, ως γνωστόν, έχει αποφευχθεί κάθε κριτική και τα περισσότερα βέλη στοχεύουν τον επικεφαλής επιδημιολόγο Άντερς Τέγκνελ, ο οποίος τελευταία κυκλοφορεί φρουρούμενος.

Η αντιπολίτευση δεν είχε από την αρχή διαφωνήσει με την στρατηγική του και εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή έναντι των επιλογών της κοκκινοπράσινης συμμαχίας που κυβερνά τη χώρα.

Όταν ο Τέγκνελ, ο πρωθυπουργός Λέβεν και ο βασιλιάς Γουσταύος έκαναν δημόσια την αυτοκριτική τους, ο Ουλ Κρίστενσεν, αρχηγός του Κόμματος των Μετριοπαθών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, περιορίστηκε να πει «προφανώς έγιναν θεμελιώδη λάθη». Και με τόσους νεκρούς στα γηροκομεία, το μόνο που είπε ήταν «δεν στείλαμε αρκετό προστατευτικό υλικό στους οίκους ευγηρίας, αν και ξέραμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι».

Δεν στείλαμε, ξέραμε… Πρώτος πληθυντικός!

Ακόμη και η Έμπα Μπους, ηγέτις του λαϊκιστικού Κόμματος των Δημοκρατών, πρόσεξε τα λόγια της: Μίλησε για έλλειμμα ηγεσίας – και όχι για εγκλήματα - ζητώντας την παραίτηση του επικεφαλής επιδημιολόγου.

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, το σουηδικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο με τον οποίο παρέχονται στην κυβέρνηση μειοψηφίας περισσότερες εξουσίες για να επιβάλλει περισσότερα μέτρα όποτε το κρίνει σκόπιμο. Ψήφισε και η αντιπολίτευση, με την κριτική της να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το νομοθέτημα ήλθε με καθυστέρηση. Ψήφισαν 349 βουλευτές από 8 κόμματα!

Χωρίς να χαϊδεύουν αυτιά και χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Όπως άλλωστε αποδείχθηκε, παρά την ήπια στάση τους, οι Σουηδοί Δημοκράτες κέρδισαν πόντους στις δημοσκοπήσεις του περασμένου Μαρτίου, με τον από το 2005 ηγέτη τους Τζίμμι Άκεσον να πείθει τους ηγέτες τριών άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης (Κόμμα των Μετριοπαθών, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους) να ενώσουν μαζί του τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν τις εκλογές του 2022.

Φινλανδία: Μην χλευάζετε τους αντιπάλους για τα λάθη τους…

Στην Φινλανδία, η πεντακομματική κεντροαριστερή κυβέρνηση, γνωστή και ως «κυβέρνηση των πέντε γυναικών», στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2019, αντέδρασε έγκαιρα πριν από έναν χρόνο επιβάλλοντας ένα αυστηρό λοκντάουν διάρκειας δύο μηνών, στο οποίο οι πολίτες πειθάρχησαν καθώς, όπως οι ίδιοι έλεγαν στις έρευνες, «δεν είμαστε πολύ κοινωνικοί και προτιμούμε να μένουμε μόνοι».

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν ήδη από τις 27 Φεβρουαρίου 2020 από την 35χρονη πρωθυπουργό Σάννα Μαρίν και τις υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, με την αντιπολίτευση, το λαϊκιστικό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών αολά να ζητά διευκρινίσεις.

(Σημειώστε ότι έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2019, η προηγούμενη (κεντροδεξιά) τρικομματική  κυβέρνηση συνεργασίας Σίπιλα, στην εξουσία από το 2015, είχε παραιτηθεί ακριβώς επειδή απέτυχε να μεταρρυθμίσει την υγεία και το κοινωνικό κράτος).

Τώρα, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, διαφωνίες έχουν εμφανιστεί ακόμη και μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. Το Κόμμα του Κέντρου και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα επιθυμούν να συζητηθεί άμεσα η περικοπή δαπανών στον προϋπολογισμό για την περίοδο 2023 – 2029, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες - από τους οποίους προέρχεται η πρωθυπουργός - η Αριστερή Συμμαχία και οι Πράσινοι διαφωνούν. Το ζήτημα είναι πως ο υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το Κόμμα του Κέντρου.

Στην αντιπολίτευση, το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών επίσης επιθυμεί περικοπές στον προϋπολογισμό. Αλλά όταν η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι δεν φρόντισε εγκαίρως να εφοδιάσει τα νοσοκομεία με το αναγκαίο υλικό, ο από το 2017 αρχηγός των Αληθινών Φινλανδών Τζούσι Χάλλα-Αχό έκανε την ακόλουθη δήλωση στο δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος: «Μια υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν πρέπει να χλευάζει τα λάθη που θα μπορούσε να διαπράξει οποιαδήποτε κυβέρνηση ή να επιδιώκει πολιτικά οφέλη με ατεκμηρίωτες υποσχέσεις».

Δηλαδή οι λαϊκιστές της Φινλανδίας περιγράφουν ακριβώς αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν!

Μάλιστα, σε εθνικό επίπεδο οι οργανώσεις του κόμματος  απέφυγαν να κάνουν αντιπολίτευση για την πανδημία και περιμένουν υπομονητικά θέτοντας μόνο τα ζητήματα που αποτελούσαν πάντα την αιχμή του δόρατος της πολιτικής τους, μεταξύ των οποίων και το αίτημα για περικοπή των κονδυλίων για την μετανάστευση.

Παράλληλα, χτίζουν τη συμμαχία τους με το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, προσπαθώντας να κερδίσουν πόντους για τις επόμενες εκλογές. Όλοι άλλωστε γνωρίζουν πως μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα ήταν αδύνατον να σχηματιστεί χωρίς το εθνικιστικό, δεξιό Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Ήδη, οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου δείχνουν πως βρίσκεται στην πρώτη θέση του φινλανδικού πολιτικού σκηνικού – ίσως επειδή επέλεξαν να μην κάνουν αντιπολίτευση του κορωνοϊού. Μάλιστα, πέρσι είχαν συμφωνήσει με την στρατηγική της κεντροαριστερής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα, οι Σοσιαλδημοκράτες διαθέτουν 40 έδρες στη Βουλή, οι Αληθινοί Φινλανδοί 39, το συντηρητικό φιλελεύθερο Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού 38, το Κόμμα του Κέντρου 31, οι Πράσινοι 20, η Αριστερή Συμμαχία 16, το Κόμμα των Σουηδών, κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού 9, οι Χριστιανοδημοκράτες 5 και το φιλελεύθερο Κίνημα Τώρα 1.

Μείωσαν τον αριθμό των επιβατών στα μέσα μεταφοράς

Προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα και στο ζήτημα της πανδημίας. Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιβάλει αυστηρά μέτρα με κατ’ οίκον περιορισμό σε πέντε πόλεις, αλλά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων θεώρησε τα μέτρα υπερβολικά, με αποτέλεσμα η πρόταση να αποσυρθεί.

Πλέον, θα εφαρμοστούν οι ήδη ψηφισθέντες νόμοι, η ισχύς των οποίων λήγει διαδοχικά από τον Ιούνιο ως τον Ιούλιο.

Τον Ιούνιο λήγουν τα περιοριστικά μέτρα σε χώρους αναψυχής και οι περιορισμοί όσον αφορά τον αριθμό επιβατών σε λεωφορεία και τρένα. Βλέπετε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας δεν αγόρασε λεωφορεία, απλά μείωσε τον αριθμό των επιβατών στα μέσα μεταφοράς – με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των εργαζομένων. Ο νόμος που επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να επιβάλλει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λήγει τον Ιούλιο.

Αυστρία: Οι σοσιαλδημοκράτες ακύρωσαν το πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο

Στην Αυστρία, η πιο βαριά λέξη που έχει ακουστεί – και αυτή λόγω της εμπλοκής με τα εμβόλια – είναι η λέξη «πανωλεθρία». Όταν αναβλήθηκε το προαναγγελθέν σταδιακό άνοιγμα της 15ης Μαρτίου, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, η διακεκριμένη επιδημιολόγος Πάμελα Ρέντι Βάγκνερ, επικρότησε την κυβερνητική απόφαση, λέγοντας πως αυτός είναι ο δρόμος της ασφάλειας και της λογικής.

Η Βάγκνερ δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως χωρίς λοκντάουν τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν, υποστηρίζοντας πως δεν θέλει να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φυσικά, ουδέποτε κατηγόρησε την κυβέρνηση Κουρτς ότι δεν προσέλαβε γιατρούς, δεν έχτισε νοσοκομεία, δεν δημιούργησε πολλές ΜΕΘ.

Αντίθετα, δηλώνει ότι προτιμά λιγότερους ασθενείς και όχι περισσότερες ΜΕΘ. Το μόνο επί του οποίου δεν σταμάτησε να επιμένει είναι η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν κλειστές όλες οι άλλες δραστηριότητες. Και βέβαια, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσουν στον έλεγχο του ιού αν σ’ αυτά υποβάλλεται ο μισός πληθυσμός.

Στις αρχές του χρόνου οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες κυκλοφόρησαν 12.000 αφίσες με τις προτάσεις τους για την οικονομία, με τον γενικό γραμματέα του κόμματος να ασκεί κριτική, χωρίς να περνά τα όρια της ευπρέπειας. Ειδικά για τον νέο υπουργό Εργασίας, οι Σοσιαλδημοκράτες είπαν πως είναι «αποδεδειγμένος εμπειρογνώμονας».

Στις 14 Απριλίου, οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το παραδοσιακό μεγάλο συλλαλητήριο της Βιέννης για την Πρωτομαγιά. Πρόκειται για το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν εδώ και 131 χρόνια στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με συμμετοχή 100.000 ανθρώπων.

Ο Μίκαελ Λούντβιχ, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, ανακοίνωσε ο ίδιος την ματαίωση, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει άλλη επιλογή. Όπως είπε, για τους Σοσιαλδημοκράτες δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά η κομματική οργάνωση της Βιέννης όφειλε να την πάρει.

Προσεκτική κριτική και ευχές για επιτυχία

Στην Αυστρία, η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στον καγκελάριο Κουρτς, που στο πασχαλινό του μήνυμα είχε αναφερθεί σε βήματα ανοίγματος μέσα στον Μάιο, κατηγορώντας τον ότι «συνεχίζει μία πολιτική των ψευδών ελπίδων και των κενών υποσχέσεων», καθώς, όπως υπενθύμισαν οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες. Όπως είπαν οι Σοσιαλδημοκράτες «αυτό είναι το αντίθετο ηγετικής στάσης σε μια κρίση».

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Χέρμπερτ Κικλ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, δεύτερου σε δύναμη της αυστριακής αντιπολίτευσης:

«Κανένας δεν σας πιστεύει πλέον, κύριε καγκελάριε. Είχατε δώσει υποσχέσεις στους πολίτες ήδη πριν από το προηγούμενο Πάσχα, τις οποίες ούτε καν αρχίσατε να τηρείτε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκέραλντ Λόακερ, αρμόδιος σε θέματα υγείας του τρίτου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΝΕΟΣ, ο οποίος κάλεσε τον καγκελάριο να πάψει να γελοιοποιεί την Αυστρία στην Ευρώπη και να προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό και να φροντίσει να υπάρξουν οι εμβολιασμοί.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ ήταν επίσης προσεκτικός όταν διαφώνησε με τα μπρος πίσω στα λοκντάουν: «Απορρίπτω αυτήν τη στρατηγική και έχω τονίσει ότι πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγικές για να ζήσουμε με τον ιό. Ένα επαναλαμβανόμενο lockdown θα οδηγήσει τη χώρα μας οικονομικά και κοινωνικά στην άβυσσο».

Όσο για την αρχηγό της αντιπολίτευσης Πάμπελα Ρέντι Βάγκνερ δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο «μαζί και από κοινού».

Άλλωστε, σε μια από τις συναντήσεις της με τον πρόσφατα παραιτηθέντα – λόγω εξάντλησης – υπουργό υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, η Βάγκνερ του είχε πει: «Έχουμε πολύ δύσκολους μήνες μπροστά μας. Και θέλω να επιτύχεις. Είναι στο χέρι σου».

Ολλανδία: Σοσιαλιστές υπέρ νόμου Ρούτε

Στην Ολλανδία, στα μέσα Φεβρουαρίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ ενός νόμου που επιτρέπει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς η Δικαιοσύνη είχε αποφανθεί πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να επιβληθεί. Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης είχε ψηφίσει και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, με τον αρχηγό του Μάαρτεν Χίγικνγκ απλά να διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση Ρούτε δεν έπρεπε να εκλάβει την στάση του ως συνολική στήριξη της πολιτικής της. Ο μόνος που δεν είχε ψηφίσει ήταν ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς. «Είμαστε φυλακισμένοι με εντολή του πρωθυπουργού», είχε πει. «Αν βγεις έξω χωρίς την άδειά του, κινδυνεύεις με πρόστιμο».

Στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Μαρκ Ρούτε κέρδισε τις εκλογές, ενώ το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς έχασε τρεις έδρες. Αντίθετα, το κεντροαριστερό φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66, που συνεργάζεται με τον Ρούτε υπό την αρχηγό του Σίγκριντ Κάαχ, κέρδισε 8 έδρες.

Ιρλανδία: Η πανδημία ένωσε τους ορκισμένους εχθρούς

Στην Ιρλανδία, κυβέρνηση έχουν σχηματίσει μετά τις περσινές εν μέσω πανδημίας εκλογές το κεντροδεξιό κόμμα Φιάννα Φέιλ του πρωθυπουργού Μάικλ Μάρτιν, το κεντρώο Φίνε Γκάελ του Λίο Βαράντκαρ και οι Πράσινοι. Φιάννα Φέιλ και Φίνε Γκάελ υπήρξαν πάντα ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο του 1922. Παρ’ όλα αυτά συμμάχησαν για να μην βρεθεί η χώρα σε κρίση μέσα στην πανδημία, καθώς κανείς τους δεν ήθελε να συμμαχήσει με το Σιν Φέιν, που είχε ξεκινήσει την κοινοβουλευτική του πορεία ως πολιτικός βραχίονας του IRA, που στην πραγματικότητα είχε πρωτεύσει στις εκλογές, αλλά ελλείψει υποψηφίων στις λίστες του εξέλεξε λιγότερους βουλευτές και βρέθηκε δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη.

Μάρτιν και Βαράντκαρ μάλιστα συμφώνησαν για εκ περιτροπής πρωθυπουργία, με τον πρώτο να κάθεται στον πρωθυπουργικό θώκο ως τον Δεκέμβριο του 2022 και μετά να παραδίδει τη σκυτάλη στον Βαράντκαρ.

Αλλά και αυτό το Σιν Φέιν, «αδελφό» κόμμα για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φερθεί με σύνεση. Έχει αποφύγει την σκληρή αντιπολίτευση, με την αρχηγό του Μαίρη Λου Μακντόναλντ να σχολιάζει σε ήπιο τόνο την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει την σειρά στους εμβολιασμούς επειδή δεν μπορούσε να προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει πολλά ακόμη να κάνει για να διεκπεραιώσει σωστά το πρόγραμμα του εμβολιασμού», είπε όσο πιο προσεκτικά μπορούσε. Και ενώ γνωρίζει την δύναμη του κόμματός της!

Στη Βρετανία πάλι, όπου στις 6 Μαΐου διεξάγονται τοπικές εκλογές και θα υπήρχε κάθε λόγος να ανέβουν οι τόνοι, η προεκλογική εκστρατεία συνέπεσε με μια καθυστέρηση παράδοσης 1,7 εκ δόσεων εμβολίων από την Ινδία.

Βρετανία: Οι Εργατικοί δεν θέλουν να αποτύχει ο Τζόνσον

Ο αρχηγός των Εργατικών Κηρ Στάρμερ, κατά την προεκλογική επίσκεψή του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Βασίλισσα Ελισάβετ» στη Σκωτία επίσης περιορίστηκε να σχολιάσει: «Νομίζω ότι καθυστέρηση είναι ανησυχητική. Και το λέω αυτό με εποικοδομητικό πνεύμα. Ελπίζω το θέμα να λυθεί, κανείς δεν θέλει να αποτύχουμε».

Νομίζει, ελπίζει…

Μάλιστα, σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως «σε τέτοιους καιρούς δεν μπορείς να συνεχίζεις την ίδια πολιτική, ούτε να κριτικάρεις συνέχεια την κυβέρνηση στο απόγειο μιας πανδημίας».

Γαλλία: Ήπια πολιτική κριτική

Στη Γαλλία, στις 31 Μαρτίου, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε το τρίτο πανεθνικό λοκντάουν. Η αντιπολίτευση, δηλαδή η δεξιά (Ρεπουμπλικανοί) και η αριστερά (LFI PS, PCF) ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάμβαναν μέρος στην ψηφοφορία στα δύο Σώματα, καταγγέλλοντας υποβάθμιση του κοινοβουλίου που καλείται να αποφανθεί επί μέτρων τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Αλλά και εκεί, η κριτική υπήρξε καθαρά πολιτική, χωρίς τις βαριές εκφράσεις περί… εγκλημάτων που ακούμε στην Ελλάδα.

Η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σχολίασε ότι το τρίτο λοκντάουν οφείλεται στο «Βατερλό των εμβολιασμών για το οποίο ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη», ενώ ο ηγέτης της αριστεράς Μελανσόν αποκάλεσε τις προεδρικές εξαγγελίες «ασυνάρτητες». Και όλα αυτά στο τουίτερ – μην φανταστείτε τις δέκα ανακοινώσεις την ημέρα που εκδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα.

Όσο για τους Ρεπουμπλικανούς, ο επικεφαλής τους στη Γερουσία Μπρούνο Ρετεγιό περιορίστηκε να σχολιάσει: «Ας ελπίσουμε να πάρουμε τα μαθήματά μας για να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση σε έξι μήνες».

Πιο καυστικός ο Γκιγιόμ Πελτιέ, νούμερο 2 του κόμματος: «Εμμανουέλ Μακρόν, ο τεχνοκράτης. Βάζει περιορισμούς χωρίς περιορισμούς, κλείνει τα σχολεία χωρίς να τα κλείνει, κερδίζει την μάχη των εμβολίων χωρίς εμβόλια…»

Βέλγιο: Διακομματική συμφωνία… Βιβάλντι

Τέλος, στο Βέλγιο όπου η μία κυβερνητική κρίση διαδέχεται την άλλη, τον Οκτώβριο του 2020 και 652 ημέρες μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνηση ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Φλαμανδός φιλελεύθερος Αλεξάντερ Ντε Κρού, επικεφαλής επτακομματικού συνασπισμού, όπου ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Βαλόνοι και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Σοσιαλιστές, καθώς και οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες. Είχε προηγηθεί το «διάλειμμα» της Σοφί Βιλμέρς, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού, γαλλόφωνης φιλελεύθερης, στην οποία είχε παραχωρηθεί η Δεδηλωμένη για να αντιμετωπιστεί το πρώτο κύμα του κορωνοϊού.

Η διακομματική συμμαχία σε μια χώρα που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία ονομάστηκε «Συνασπισμός Βιβάλντι», από τα χρώματα των τεσσάρων εποχών που φέρουν στα εμβλήματά τους τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Έτσι, έμεινε μόνος του – και τοποθετημένος στον χώρο των αρνητών – ο Τομ Βαν Γκρίκεν, αρχηγός του φλαμανδικού ακροδεξιού κόμματος Vlaams Belang, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο αρνήθηκε να «κατεβάσει» την εφαρμογή «Coronalert», που βοηθά στην ανίχνευση των επαφών, επειδή, όπως είπε, δεν τρέφει καμιά εμπιστοσύνη για το βελγικό κράτος.

Ιταλία: Διακομματική «κυβέρνηση Ούρσουλα»

Και στην Ιταλία, υπό τον Μάριο Ντράγκι ενώθηκε όλο το πολιτικό φάσμα, σ’ αυτό που ονομάστηκε «κυβέρνηση Ούρσουλα», σε ανάμνηση της ψηφοφορίας για την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υπέρ της οποίας είχαν ψηφίσει όλοι οι Ιταλοί ευρωβουλευτές.

Σε όλα αυτά προσθέστε και την Γερμανία, όπου οι τόνοι έχουν ανεβεί λόγω των επερχόμενων εκλογών του Μαρτίου, αλλά η συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Ντι Λίνκε, η Τζανίν Μπίσλερ, πρώην τροτσκίστρια που ανήκε στην γνωστή ομάδα «Μαρξ 21», δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι πρέπει να διακοπεί η λειτουργία των μη βασικών βιομηχανιών για να σπάσει η αλυσίδα των λοιμώξεων. Υπενθύμισε ότι τα λεωφορεία και τα τρένα είναι γεμάτα, αλλά φυσικά δεν άρχισε να φωνάζει για τον αριθμό των μέσων μεταφοράς. Απλά ζήτησε να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών με κλείσιμο περισσότερων επιχειρήσεων.

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η μοναδική ανεύθυνη αντιπολίτευση βρίσκεται στην Ελλάδα;