Έτσι το παράλογο έγινε λογικόΟ πόλεμος δεν είναι τρο-ικός, αλλά… τριτοκοσμικός
Σε πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων έχει εξελιχθεί η «εθνική δυσαρέσκεια» για τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας την περασμένη Παρασκευή και τις επίσημες παραστάσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν.
Την ώρα που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα το θέμα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το Βερολίνο να βάζει στο τραπέζι το εσωτερικό του πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, ο χειρισμός της υπόθεσης παραμένει στο επίπεδο διαχείρισης των συμβόλων.
Οι αμοιβαίες εξηγήσεις και η συγγνώμη εκ μέρους της τρόικας δεν στάθηκαν αρκετά για να κλείσει το θέμα, ώστε να συζητηθεί η ουσία του προβλήματος, που είναι η μέχρι σήμερα αδιέξοδη πολιτική και τα μεγάλα διλήμματα που απλώνονται μπροστά μας.
Μήλο της έριδος τα 50 δις ευρώ των αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η τρόικα και που, κατά την γνώμη της αντιπολίτευσης, έπρεπε να ανακοινωθεί από τον υπουργό των Οικονομικών, του οποίου την παραίτηση επιμένει να ζητά η Ν.Δ. δια του εκπροσώπου της.
Παραίτηση που θα έπρεπε να ζητείται όχι επειδή θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις, αλλά επειδή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται εντελώς ανακόλουθος σε σχέση με παλαιότερες δηλώσεις του και μάλιστα με τρόπο που μαρτυρά μια άνευ προηγουμένου πολιτική αναξιοπιστία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, όταν το 2008 (Ημερησία, 5-6 Απριλίου) δήλωνε «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παρωχημένη συνταγή, το μοντέλο αυτό είναι πλέον τριτοκοσμικό», δεν τασσόταν απλώς κατά των αποκρατικοποιήσεων για λόγους πελατειακούς. Εξέφραζε συγκεκριμένη άποψη ως οικονομολόγος και τέτοιες απόψεις δεν αλλάζουν, διότι σχετίζονται με το πώς ένας επιστήμονας τοποθετείται σε ένα θέμα – αν δηλαδή τοποθετείται στο στρατόπεδο αυτών που συμφωνούν με το κράτος-εργοδότη ή στο στρατόπεδο αυτών που πιστεύουν ότι όλα πρέπει να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως επιστήμων οικονομολόγος είχε τότε διαλέξει στρατόπεδο.
Το ατόπημά του είναι πιο βαρύ και από αυτό του κ. Παπανδρέου, που δεν μιλούσε ως επιστήμων, αλλά ως… Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Και ο οποίος την ίδια περίοδο (Ελευθεροτυπία, 10 Απριλίου 2008), έλεγε: «Παράλογη η μεταβίβαση στρατηγικών υποδομών σε ιδιώτες»!
Τώρα, το «τριτοκοσμικό» έγινε… κοσμοπολίτικο και το παράλογο απολύτως λογικό! Διότι προφανώς, κάποιοι θεωρούν ότι απευθύνονται σε τριτοκοσμικούς πολίτες.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αντικείμενο ανταλλαγής πυρών έγινε και ένα non paper που διακινήθηκε από το υπουργείο των Οικονομικών πριν από τις ανακοινώσεις της τρόικας και στο οποίο πράγματι γινόταν λόγος για είσπραξη τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2015.
Η Ν.Δ. αποκαλεί την μεταμεσονύκτια κατά της τρόικας ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «ανακοίνωση της πυτζάμας» και ζητά να μάθει γιατί στην διακίνηση του non paper ενεπλάκη και το υπουργείο Εργασίας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι ο ίδιος ο Πρόεδρός της Α. σαμαράς, στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, στις 7 του περασμένου Ιουλίου, είχε μιλήσει ακριβώς για 50 δις ευρώ που μπορούν να εξευρεθούν μέσω της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Για να απαντήσει με την σειρά της η Ν.Δ., ότι ο Πρόεδρος μιλούσε για αξιοποίηση και όχι για εκποίηση.
Για κοκορομαχίες μίλησε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι έτσι κρύβεται ο ουσιαστικός λόγος της συμφωνίας με την τρόικα, ενώ ο ΛΑΟΣ θεωρεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσποιείται πως δεν γνώριζε τίποτε, κάνοντας αναφορά για κυοφορούμενες εκλογές, στις 3 Απριλίου.
«Η παράσταση της τρόικας με πρωταγωνιστή τον κ. Παπακωνσταντίνου και σε σκηνοθεσία του Πρωθυπουργού απέτυχε», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης.
Παράλληλα, είχαμε πυρά και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον βουλευτή Παντελή Οικονόμου να αποκαλεί τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ «χούλιγκαν εισαγωγής» και όλους μαζί «θρασύτατους και αποτυχημένους τεχνοκράτες» (Σκάι). Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα περί 50 δις ευρώ δεν ισχύουν και πως για κάτι τέτοιο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Βουλής.
«Πρέπει να τελειώσει το καλαμπούρι, να το κόψει η κυβέρνηση με το μαχαίρι. Δεν μπορούν να βγαίνουν και να μιλούν εν ονόματι της χώρας», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, αναγνωρίσοντας πως «κακώς η κυβέρνηση άφησε να εξελιχθεί η διαδικασία των επισκέψεων σε ανοικτές συνεντεύξεις της τρόικας».
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «οι υπάλληλοι της τρόικας ξεπέρασαν κάθε όριο», καλώντας την κυβέρνηση να τους χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» και καταλογίζοντάς της τεράστιες και σοβαρές ευθύνες για τον χειρισμό του θέματος.
Για «τριανδρία των μετρίων» που αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δανειστής δεν μπορεί να ειρωνεύεται τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας» και υποστηρίζοντας ότι η τρόικα προσπαθεί πίσω από αυτά να κρύψει την αποτυχία της.
Λανθασμένη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ο πρόεδρός του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, σημειώνοντας πως η κοινωνική συνοχή οδηγείται σε ρήξη, οι αντοχές ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων εξαντλούνται και ο επιχειρηματικός κόσμος αποδεκατίζεται», ρίχνοντας ευθύνες όχι μόνο στην τρόικα, αλλά και στην κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που δημιουργείται.