Ζοφερές προβλέψεις από το ΔΝΤΝέο κύκλο διαπραγμάτευσης φέρνει ο κίνδυνος αδιεξόδου
Μέσα σε μια εξαιρετικά δυσώδη και αποσταθεροποιητική για το πολιτικό σύστημα κατάσταση συνεχίζεται η διελκυστίνδα για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, ενώ επιστρέφουν τα σενάρια (και πάλι μέσω του Ρόιτερ’ς) περί καθυστέρησης στη συμφωνία των εταίρων με την Ελλάδα και μετάθεσης των τελικών αποφάσεων για μετά τις αμερικανικές εκλογές.
Η τρόικα, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, συνεχίζει τη σκληρή στάση της αμφισβητώντας άλλοτε 2 και άλλοτε 4 δις ευρώ από τις προτάσεις της κυβέρνησης και επιμένοντας στα εργασιακά, που συναντούν και τις περισσότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, σε μια ύστατη προσπάθεια επαναφοράς της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ξεκινά νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.
Χθες επικοινώνησε και πάλι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ εντός της εβδομάδας θα επικοινωνήσει με την Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Σήμερα, ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να είναι κεντρικός ομιλητής με θέμα την ανάπτυξη, στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση της εφημερίδας International Herald Tribune.
Δεν έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα στείλει σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να συνεχιστεί η επιβολή συνεχώς νέων μέτρων και νέων περικοπών.
Τα περιθώρια πάντως έχουν επίσης εξαντληθεί, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έχει επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του σαββατοκύριακου, ώστε η συζήτηση στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα να διεξαχθεί σε θετικό για την Ελλάδα κλίμα και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ώστε να μην μακρύνει το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς εκτός των οικονομικών έχουν εξαντληθεί και τα ψυχολογικά όρια.
Η αμφιβολία σχετικά με το πότε και το αν θα εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις ευρώ δυσχεραίνει και τη διαδικασία της ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.
Στο ζοφερό σκηνικό ήλθε χθες να προστεθεί και η εκτίμηση για την παγκόσμια οικονομία, από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Μιλώντας στο ουγγρικό website Portfolio.hu, ο κ. Μπλανσάρ είπε πως θα περάσουν τουλάχιστον 10 χρόνια έως ότου η παγκόσμια οικονομία ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και υποστήριξε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό και μια πραγματική ενίσχυση της αγοραστικής του δυνατότητας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.