Ούτε αυτά τα είπατε, κ. Παπανδρέου; 12/10/2010
Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη
Ουδέποτε ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα: Από χθες, που ο κ. Γιουνκέρ ξεκαθάρισε – με τον τρόπο που το ξεκαθάρισε, βέβαια – ότι τα περί διεφθαρμένης χώρας τα έχει ακούσει από τον κ. Παπανδρέου, τα στελέχη της κυβέρνησης δίνουν μάχη για να κάνουν τη μέρα – νύχτα.
Με το μείζον αυτό πολιτικό ζήτημα, που πιθανόν να μας έχει οδηγήσει ακόμη και στο Μνημόνιο, ασχολούμεθα και στο σημερινό πρώτο θέμα της «Ελεύθερης Ζώνης».
Αφιερώνω, όμως, το σημερινό άρθρο μου σε ένα άλλο θέμα, που μέσα στον ορυμαγδό των διαψεύσεων και των οιμωγών, μάλλον θα πάει άκλαυτο.
Με αφορμή τις Ερωτήσεις τριών βουλευτών, πληροφορηθήκαμε ότι στο τέλος του έτους καταργείται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη Ηλεία και η διαχείριση των 120 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που έχει στον λογαριασμό του, μεταφέρεται στην χοάνη του υπουργείου των Οικονομικών – σωθήκαμε!
Στο μεταξύ, οι σεισμόπληκτοι παραμένουν στα κοντέινερς, όπου τους περιμένει ένας σκληρός χειμώνας.
Δεν μας τα έλεγε, όμως, έτσι πέρσι τέτοιον καιρό ο κ. Παπανδρέου. Άλλα μας έλεγε όταν, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, έβαζε σε ένα πούλμαν πέντε υπουργούς και τον αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο και πήγαιναν εκδρομή στην Ηλεία – χάνοντας πολύτιμο έργο για κάτι που δεν θα πραγματοποιούσαν ποτέ και αντί να καθίσουν να δουν τι θα γίνει με την κατεστραμμένη οικονομία.
Στις 11 Οκτωβρίου του 2009 έγινε η εκδρομή. Είχε ο κ. Παπανδρέου μαζί του τον Ισπανό, τους υπουργούς Χρυσοχοΐδη, Μπιρμπίλη, Μπατζελή και Γερουλάνο, ενώ εκεί τους υποδέχθηκαν οι κύριοι Ρέππας, Λαλιώτης, Φούρας, Γεωργακόπουλος και Ζαφειρόπουλος.
Η παρουσία του κ. Λαλιώτη απόλυτα αιτιολογημένη – αν ο κ Παπανδρέου σκόπευε να κάνει κάτι – οφειλόταν στο γεγονός ότι είναι επικεφαλής του Ιδρύματος Παπανδρέου που είχε εκπονήσει την μελέτη για την ανασυγκρότηση της Ηλείας.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά: Τελετές στην πλατεία, χειροκροτήματα, επευφημίες. Και ο κ. Παπανδρέου να δεσμεύεται δημόσια ότι η Ηλεία θα γίνει πρότυπο.
Ανακοίνωσε μάλιστα ο κ Παπανδρέου τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της περιοχής:
Συνιστάται Διυπουργική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. (Αλήθεια, έχει ποτέ εδώ και έναν χρόνο συνεδριάσει η επιτροπή;)
Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την μορφή ανώνυμης εταιρίας με επωνυμία «Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών» (ΟΑΑΠΠ) με διάρκεια λειτουργίας 8 έτη για τον συντονισμό και την υποστήριξη του σχεδίου ανασυγκρότησης. Στον ΟΑΑΠΠ εντάσσεται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια των πυρόπληκτων περιοχών ως το τέλος του 2012. Ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς η εγγύηση του εισοδήματος επεκτείνεται ως το τέλος του έτους 2014. Κάλυψη από το κράτος του κόστους των ζωοτροφών.
Ίδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής στα όρια του Νομού Ηλείας και χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους ειδικών προγραμμάτων τύπου Λήντερ και ΟΠΑΑΧ.
Πλήρης ανάληψη από το κράτος του κόστους επισκευής ή ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, των διατηρητέων και των παραδοσιακών κτιρίων. Προσδιορίζονται ως πέντε πυρόπληκτοι παραδοσιακοί οικισμοί στους οποίους θα εφαρμοστεί ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αναδημιουργίας με έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη χρήση βιοκλιματικών προτύπων και την εισαγωγή καινοτόμων μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναλαμβάνεται από το κράτος το κόστος επισκευής και αποκατάστασης επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
Καθιερώνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα στις πυρόπληκτες περιοχές και ειδικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων και παρέχεται δωρεάν χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων για μια πενταετία προς όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις πυρόπληκτες περιοχές, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κατάρτιση των δασικών χαρτών.
Καταγράφονται οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, χρηματοδοτείται η αποκατάστασή τους και εκπονούνται μελέτες και προγράμματα για την αξιοποίησή τους. Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή «Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης».
Δημιουργείται μουσειακό και θεματικό πάρκο με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Ιδρύεται «Διεθνές Πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο» με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, για την εκπαίδευση στους τομείς του αθλητισμού και του ολυμπισμού.
Ιδρύεται Κέντρο Ειρήνης και Εκεχειρίας. Για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και την παρακράτηση πόρων που δίνονται στα κόμματα και τα υπουργεία για διαφημιστικούς σκοπούς.
Είπε ο κ. Παπανδρέου: «Θα φέρουμε άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά την απαραίτητη διαβούλευση, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής».
Είπε ο κ. Λαλιώτης, που ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπανδρέου έχει την ευθύνη διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση της περιοχής: «Όταν οι άλλοι μοίραζαν τριχίλιαρα, εμείς γράφαμε το πρόγραμμα, και θα γίνει πράξη επειδή πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».
Σε συνέντευξη προς το «Έθνος της Κυριακής» την ίδια περίοδο, ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει για την Νέα Ολυμπία: «Πρέπει να είναι μια πόλη ανθρώπινη, φιλόξενη και οικολογική που η αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία να συνδέεται με την αρμονία και το μέτρο. Θα είναι χτισμένη με περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές που θα θέτουν ως προτεραιότητα την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και της ενέργειας».
Εντάξει, ας πούμε πως ο κ. Παπανδρέου δεν τα είπε στον κ. Γιουνκέρ ακριβώς όπως αποδόθηκαν. Αυτά για την Ηλεία, πάλι δεν τα είπε;
Και όλοι αυτοί που τον συνόδευαν και τα άκουσαν με τα αυτιά τους δεν αισθάνονται την παραμικρή ντροπή;