Παρασκευή
8 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4828RSS FEED
ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑΞεκινούν τη λειτουργία τους δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες
08/11/2014

Την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων Σεντάι 1 και 2, των πρώτων που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτούνται πλέον μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Νταϊτσί της Φουκουσίμα το 2011, ενέκρινε ο κυβερνήτης της ιαπωνικής νομαρχίας της Καγκοσίμα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας, ο κυβερνήτης ενέκρινε την επεναλειτουγρία των δύο αντιδραστήρων βάσει των εγγυήσεων που προσφέρθηκαν από την Kyushu Electric Power, εταιρεία εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού, αλλά και από την κυβέρνηση που θέλει να επαναλειτουργήσουν όλες οι εγκαταστάσεις που θεωρούνται ασφαλείς.

Πριν λάβει ο κυβερνήτης την τελική απόφαση, η νομαρχιακή συνέλευση που συνεδρίασε σήμερα το πρωί ακολούθησε τη θετική σύσταση που είχε διατυπώσει χθες το βράδυ μια ειδική επιτροπή.

Για τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι, το επόμενο στάδιο θα είναι το «ναι» της δεξιάς κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε. Η έγκρισή της θεωρείται εξασφαλισμένη και θα ακολουθήσουν μερικές τεχνικές διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2015.

Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν έντονες, ενώ οι οικολόγοι είχαν καταγγείλει εκ των προτέρων την απόφαση της νομαρχίας Καγκοσίμα.

Περίπου 16.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει το Σεπτέμβριο στο Τόκιο εναντίον της επανεκκίνησης των πυρηνικών αντιδραστήρων.