Το θέμα είναι πολιτικό και μεγάλοΟι κραυγές περί διαφθοράς μας οδήγησαν στο Μνημόνιο
Μείζον πολιτικό ζήτημα αποτελεί η εκ μέρους του επικεφαλής του Eurogroup αποκάλυψη ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα, ακούγοντας τον σημερινό πρωθυπουργό να καταγγέλλει επανειλημμένα το θέμα κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό.
Πολιτικό ζήτημα δημιουργείται και με την χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΄Ολι Ρεν ότι στην Ευρώπη γνώριζαν τα πάντα για τα ελλείμματα, εδώ και πολλά χρόνια (βλέπε και έρευνα).
Το πολιτικό ζήτημα σχετικά με τα περί διεφθαρμένης χώρας δεν τίθεται μόνο επειδή αποκαλύφθηκε ο «ένοχος» - αυτό το ξέραμε, όπως θα δείτε παρακάτω – αλλά επειδή η ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά καθόρισε και την στάση των δανειστών μας απέναντί μας.
Με τον κ. Παπανδρέου να μην σταματά να μιλά για την διαφθορά σε ομιλίες του στο εξωτερικό και σε συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, επόμενο ήταν να μας δανείσουν με επαχθείς όρους (υψηλά επιτόκια ώστε να καλύψουν ενδεχόμενη ζημιά τους λόγω ενδεχόμενης διασπάθισης και αυτών των χρημάτων) και σκληρά μέτρα επιβολής (ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες «παρεκκλίσεις»).
Δεν είναι τυχαίο ότι άλλες χώρες, με επίσης σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, δανείστηκαν με λιγότερο επαχθείς όρους. Οι δικοί τους πρωθυπουργοί δεν είχαν φροντίσει να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα μάτια (της χώρας τους) καταγγέλλοντάς την urbi et orbi ως διεφθαρμένη.
Ο κ. Παπανδρέου, όμως, αν και δεν γεννήθηκε χθες στην ελληνική πολιτική σκηνή, υπουργός από το 1985 και μέλος της κυβέρνησης του 1996 που μοίρασε τις σάπιες συμβάσεις στην Ζήμενς, προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει, εντός και εκτός συνόρων, ότι προέρχεται από παρθενογένεση. Και στην προσπάθειά του να προφυλάξει τον εαυτό του, εξέθεσε την χώρα του.
Τώρα, υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή μόνο για τα παραποιημένα στοιχεία. Μα παραποιημένα στοιχεία δίνουν όλες οι χώρες – δεν ήταν αυτό το ενοχοποιητικό στοιχείο.
Όταν, όμως, κυκλοφορείς – γιατί δεν κάθεται και καθόλου σπίτι του – και δεν κάνεις άλλο από το να καταγγέλλεις την χώρα σου ως διεφθαρμένη, τότε τι περιμένεις; Να σου πουν «μπράβο που φάγατε όσα λεφτά μέχρι σήμερα σας δώσαμε, πάρτε κι’ άλλα να τα φάτε κι’ αυτά»;
Όσο για τον εκπρόσωπο του ΄Ολι Ρεν, τον Αμαντέους Αλταφάζ, μας έβαλε κι’ αυτός στη θέση μας χθες. Είχαμε χτυπήσει καμπανάκι πολλές φορές στο παρελθόν, είπε.
«Δεν ανακαλύψαμε τι γινόταν με την ελληνική οικονομία τον Φεβρουάριο του 2010», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελούσε θέμα των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας.
Στην συζήτησε παρενέβη χθες και ο κ. Γιουνκέρ, δια του εκπροσώπου του, Γκι Σουλέρ: «Πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς», δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου, «για να δείξει την μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά".
Πρόσθεσε μάλιστα ο εκπρόσωπος ότι ο κ. Γιουνκέρ, αν και γνώριζε τα θέματα, «δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη». Επί του προκειμένου, βέβαια, ο κ. Γιουνκέρ πρέπει να πληροφορηθεί ότι οι πολιτικοί δεν κατευθύνονται από τέτοιου είδους αναστολές.
Το όλο θέμα αποδόθηκε σε λάθος διατύπωση εκ μέρους του Γαλλικού Πρακτορείου, αλλά η δημοσιογράφος των Τάιμς της Ιρλανδίας, Λάρα Μάρλοου, που ήταν παρούσα στην συνέντευξη Τύπου του κ. Γιουνκέρ, ανέφερε τι ακριβώς ειπώθηκε επί λέξει: «Τρία ή τέσσερα χρόνια πριν γνώριζα ότι ένα από τα κυριότερα ελληνικά χαρακτηριστικά ήταν η διαφθορά [...] Τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγει, «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα». Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα.
Τώρα, η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά. Παραδέχεται, όμως, ότι η διάψευση αφορά δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου και όχι κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον κ. Γιουνκέρ. Αλλά δεν είναι, βέβαια, αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα είναι πως τα περί διαφθοράς ο Γιουνκέρ δεν τα κατέβασε από το κεφάλι του.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Γιουνκέρ, διότι, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις εξηγήσεις τις… ζητά ο ελληνικός λαός! Από τον Γιουνκέρ; Διότι αυτή ήταν η ερώτηση.
Μείζον ζήτημα προκύπτει και για τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε να αποφανθεί ότι συνομιλητής του Γιουνκέρ ήταν ο κ. Καραμανλής και διαψεύστηκε πριν καν ολοκληρώσει την φράση του.
Όπως και νάχει, τα γεγονότα δεν διαψεύδονται. Ο κ. Παπανδρέου χρόνια τώρα κυκλοφορεί στο εξωτερικό και καταγγέλλει την Ελλάδα ως διαφθαρμένη χώρα, την οποία έχει αυτός αναλάβει να βγάλει από τον βούρκο της διαφθοράς, ως αναμάρτητος.
Τον Φεβρουάριο του 2010, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπήγκελ», του οποίου αναγνώστης είναι ο κ. Γιουνκέρ, είπε: «Το χειρότερο δεν είναι το δημόσιο χρέος, αλλά ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Έχουμε επίγνωση του ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα προβλήματα, για τα οποία φταίμε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες. Κατά το παρελθόν, έγιναν σοβαρά σφάλματα. Αλλά οι πολίτες μάς εξέλεξαν, επειδή θέλουν αλλαγή. Θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική, με το να διευθετήσουμε τα του οίκου μας».
Είπε επίσης: «Σε περσινή του έρευνα ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξαιρετικά διεφθαρμένα. Διαπίστωσε ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε το 30% των δαπανών, κι αυτό είναι τεράστιο ποσό. Τα νοσοκομεία είχαν πέρσι έλλειμμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε πόσο απίστευτα μεγάλο ποσό μπορούμε να γλιτώσουμε και μόνο με το να εγκαταστήσουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις κλινικές, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος στις προμήθειες φαρμάκων και υλικού. Στη Γερμανία μια ενδοστεφανιαία πρόθεση για εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ. Και γι’ αυτό φταίει η διαφθορά».
Και επίσης: «Δυστυχώς, η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στις Αρχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα υποθάλπει την ευνοιοκρατία και τη σπατάλη. Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους».
«Έχουμε πολύ μεγάλη διαφθορά και πελατειακές σχέσεις στην πολιτική, είχε επίσης πει ο κ. Παπανδρέου, τον Αύγουστο του 2010, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του Εκόνομιστ.
Τον Μάρτιο του 2010, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φρανγκφούρτερ Αλγκεμάινε», ο κ. Παπανδρέου είπε: «Μια αιτία, για το ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί είναι η τεράστια γραφειοκρατία και το ότι υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο τομέα».
Σ’ εκείνη την συνέντευξη, αλλά και νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2010, στο πλαίσιο του Νταβός, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η διαφθορά δεν είναι στα γονίδια των Ελλήνων, αλλά πρόκειται για αποτυχία των θεσμών – πολιτικών και οικονομικών. (Επομένως, γιατί να δώσουν οι δανειστές λεφτά εν λευκώ να τα διαχειρίζεται η συγκεκριμένη πολιτική ελίτ;)
Τα ίδια έλεγε ο κ. Παπανδρέου και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον Δεκέμβριο του 2008, σε συνέντευξή του στο “France 24”, μιλούσε ακριβώς για διεφθαρμένη κυβέρνηση – εννοούσε αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την έκφραση την έχει χρησιμοποιήσει και δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι στο εξωτερικό να κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων: «Η διαφθορά, καταρχήν, είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο σε πολλές κυβερνήσεις. Το ερώτημα είναι αν έχουμε υποθέσεις διαφθοράς, ή διεφθαρμένη κυβέρνηση. Δυστυχώς, σήμερα, ο τρόπος χειρισμού των φαινομένων διαφθοράς οδηγεί τον λαό στο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη και ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα».
Τον Μάιο του 2009, ο κ. Παπανδρέου έγραψε στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ άρθρο για την διαφθορά, όπου, καταλογίζοντας ευθύνες σε όλους, παρουσίαζε την χώρα ως την πλέον διεφθαρμένη του κόσμου.
Τον Ιούνιο του 2008, κατά την ομιλία του στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομίας, διακήρυσσε πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η γραφειοκρατία και η διαφθορά. Τα έλεγε αυτά σε μελλοντικούς επενδυτές και συμβούλους δανειστών!
Τον Απρίλιο του 2010, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, ο κ. Παπανδρέου είπε από το βήμα ότι η διαφθορά και η σπατάλη μας οδήγησαν στην κρίση.
Τα ίδια έλεγε κάθε χρόνο στο περίφημο Συμπόσιο της Σύμης.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα ο κ. Παπανδρέου είχε πει τον Μάιο του 2009, κατά την ομιλία του στους φοιτητές του LSE (London School of Economics), όταν κατήγγειλε την Ελλάδα ως χώρα των ανισοτήτων, οι οποίες προκαλούνται από την εκτεταμένη διαφθορά.
Στην οποία, έχει και ο ίδιος λάβει μέρος – και επομένως γιατί τώρα να γίνει πιστευτός; Στις 21 Νοεμβρίου 2004, στην Περιφερειακή Διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει: «Στο θέμα της διαφθοράς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε».