Αύριο η απόφαση για τη δανειακή σύμβαση«Νέα αφετηρία» με… πιστωτικό γεγονός!
Μπροστά σε μια ακόμη «νέα αφετηρία» βρίσκεται η Ελλάδα μετά την συμφωνία για το PSI, σύμφωνα με τον υπουργό των Οικονομικών και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, που προσήλθε σε άλλο ένα Eurogroup δηλώνοντας (και πάλι) αισιόδοξος.
Για «νέα αφετηρία» μίλησε στη συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει «καθολική συμμετοχή», μετά την παράταση, μέχρι τις 23 Μαρτίου, της προθεσμίας για τους κατόχους ομολόγων που έχουν εκδοθεί υπό ξένο δίκαιο ή από ΔΕΚΟ.
Και βέβαια, υπογράμμισε πως η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων στο PSI ανήλθε στο 95,7%, μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) την Παρασκευή.
«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η ελληνική κοινωνία μετά από μια μακρά περίοδο θυσιών χρειάζεται κάτι, μια καλή λέξη, μια θετική ένδειξη. Και τώρα μετά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους και μετά την έναρξη της εφαρμογής του νέου προγράμματος, έχουμε μια νέα αφετηρία. Αυτή είναι πρότασή μου προς τον λαό: Να ανακτήσουμε την θεσμική μας θέση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε.
«Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η προσφορά είναι μοναδική, είναι μια καλή και επωφελής προσφορά», επανήλθε, συνεχίζοντας να διαφημίζει το PSI.
Είπε μάλιστα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το γεγονός ότι, μετά την ενεργοποίηση των CAC, η ειδική επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) απεφάνθη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνιστά πιστωτικό γεγονός!
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στόχος είναι τώρα η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο, αξίας 177.252.131.542 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περίπου το 86% των ομολογιούχων που διακρατούσαν τίτλους υπό ελληνικό δίκαιο αποδέχθηκαν την προσφορά του ελληνικού Δημοσίου για ανταλλαγή των ομολόγων τους την περασμένη εβδομάδα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.
Παράλληλα, ξεκίνησε χθες η διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής χρέους (PSI).
Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στα πιστωτικά ιδρύματα, όλα τα παλιά ομόλογα που διαπραγματεύονταν στην αγορά έχουν πλέον αποσυρθεί. Αντιθέτως, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση όλων των εντόκων γραμματίων που έχει εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία δεν συμπεριελήφθησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 21 νέα ομόλογα με διάρκειες που ξεκινούν από 11 έτη και φτάνουν τα 30 έτη, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 34 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα σταθερού επιτοκίου το οποίο έχει προσδιοριστεί στο 2%. Αύριο στον κατάλογο αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο ομόλογα κυμαινομένου επιτοκίου.
Όπως προκύπτει από τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσής τους, οι τιμές τους κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την ονομαστική τους αξία.
Για παράδειγμα, το ομόλογο 11ετούς διάρκειας και ημερομηνία λήξεως στις 24/2/2023 διαπραγματεύεται στο 26% με 27% της ονομαστικής του αξίας. Συνακόλουθα, η απόδοσή του αγγίζει το 19%. Το συνολικό ύψος του νέου αυτού ομολόγου ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πάντως, η οριστική απόφαση για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ληφθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup, αύριο, Τετάρτη.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε πως το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα υπογραφεί αυτήν την εβδομάδα, «μόλις εκπληρωθούν και τελευταίες αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις».
Πάντως, σε δηλώσεις του πριν από το Eurogroup o Σόιμπλε αρνήθηκε να συγκρίνει την Ισπανία με την Ελλάδα, λέγοντας πως «η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και αυτό επιβεβαιώνεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου τα επιτόκια δανεισμού για τη χρηματοδότηση της Μαδρίτης έχουν μειωθεί σημαντικά».
Την ικανοποίησή της για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, η οποία, όπως εκτιμά θα συμβάλει στη σταθεροποίηση «όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης», εξέφρασε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της σε αυστριακή εφημερίδα.
Η κ. Φέκτερ επεσήμανε πως οι αγορές αντιδρούν θετικά, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες έχουν τώρα χρόνο μέχρι το 2020, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν.
Ερωτηθείσα «αν οι Έλληνες έχουν πλέον σωθεί» απαντά: «Κατ’ αρχήν ναι, το πρόγραμμα φτάνει έως το 2020 και αν οι Έλληνες ικανοποιήσουν όλους τους όρους, θα είναι αρκετό».
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υπενθυμίζει ότι η χώρα της συνεισφέρει στη βοήθεια προς την Ελλάδα δύο δις ευρώ, από τα οποία 500 εκατομμύρια θα εκταμιευτούν στο πλαίσιο της πρώτης δόσης, ενώ συγχρόνως επισημαίνει ότι, παρά το ευχάριστο της σταθεροποίησης, για την ίδια την Αυστρία θα είναι επώδυνη, καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η διάσωση των Ελλήνων είναι πολύ ακριβή και θα μας κοστίσει πάρα πολλά χρήματα».
Διευκρινίζει επίσης ότι «το πόσο ακριβώς θα κοστίσει, αυτό θα το γνωρίζουμε με λεπτομέρειες όταν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου και ολοκληρωθεί η δημοπρασία των τίτλων», αλλά στη χειρότερη περίπτωση, όπως εκτιμά, «μπορεί πραγματικά για την τράπεζα Kommunalkredit να στοιχίσει 400 εκατομμύρια ευρώ».
«Ξεκάθαρη επιτυχία» θεωρεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι, εκτιμώνας πως η χώρα μας δεν χρειάζεται προς το παρόν τρίτο πακέτο βοήθειας.
Επισήμανε ωστόσο, ότι θα ήταν επιπόλαιο να πει κανείς ότι μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα δει αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, αν και «λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι», διατύπωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα L' ECHO.
Ερωτηθείς για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι πλήττονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο πρόεδρος της ΕΕ διερωτάται ποια είναι η εναλλακτική.
«Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, περάσαμε και στο Βέλγιο μια δύσκολη περίοδο. Το 1981, είχαμε 15% έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Επί τέσσερα έτη, μειώσαμε την αγοραστική δύναμη κατά 10-15%. Και είχαμε αποτελέσματα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτό θα συμβεί λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι», αναφέρει.
Σχετικά με το μερίδιο ευθύνης που έχει η Ευρώπη στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ρομπάι παραδέχεται ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ταχύτερα, αν οι προκάτοχοί μας -οι οποίοι φωνάζουν από το παρασκήνιο- μας είχαν δώσει τα εργαλεία την τελευταία δεκαετία»…
Όλοι ευχαριστημένοι, λοιπόν, αν και στην Ελλάδα η σύγκρουση παίρνει διαστάσεις.
Χθες, ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος βρέθηκε στο επίκεντρο σωστής μάχης που δόθηκε στο υπουργείο του, μεταξύ εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ανδρών της φρουράς του.