Σαββατοκύριακo
15-16  Δεκεμβρίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3009RSS FEED
Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να πάει παρακάτω τη χώρα
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Γίνεται πλέον φανερό ότι το εγχείρημα της επιλογής του κ. Τσίπρα, απέτυχε παταγωδώς.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι η προσγείωση στην πραγματικότητα, είναι ανώμαλη.

Οι ιδεολογικές αυταπάτες γκρεμίστηκαν, κατά συνέπεια το έδαφος για τον επόμενο που θα κυβερνήσει τη χώρα, θα είναι λιγότερο δύσβατο σε πολλούς τομείς.

Επίσης είναι γεγονός πως η κανονικότητα και η ανάπτυξη απαιτούν ικανούς διαχειριστές.

Μια ματιά γύρω μας, δείχνει ότι εκεί πάσχει απίστευτα η σημερινή κυβέρνηση, διότι τα βαρίδιά της δεν της επιτρέπουν να γίνει ειλικρινά φιλοεπιχειρηματική και να υπηρετήσει την ανάπτυξη.

Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να επιβραδύνει την οικονομία, να φτωχοποιεί  το λαό, να ενισχύει το πελατειακό κράτος και να υπόσχεται «παραδείσους» σε αφελείς και ανήμπορους.

Η αγωνιστική στάση που επικαλούνται διαρκώς οι κυβερνώντες  ως άλλοθι και δικαιολογία, ούτε την αδικία αναιρεί, ούτε βέβαια οδήγησε ποτέ σε κάποιο θετικό μέτρο για τους πολίτες.

Ωστόσο το πραγματικό θέμα είναι η πορεία της χώρας μας μετά, την τυπική  έστω, έξοδό της από τα μνημόνια.

Μένει όμως  να αποδειχθεί:

- Αν μπορούμε να καταρτίσουμε ένα δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο για  την μεταμνημονιακή Ελλάδα, με δικές μας μεταρρυθμίσεις και  δικές μας εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας.

- Αν παραμείνουμε ανίκανοι να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και θα αρκεστούμε στον παραδοσιακό κλεφτοπόλεμο με εκείνο το σχέδιο και εκείνους τους όρους που θα μας επιβληθούν.

Αν το πολιτικό σύστημα μπορεί να ανακτήσει κάποια επάρκεια να διαχειριστεί μια τέτοια διαδικασία και να μετέχει σε αυτή με θετικό τρόπο.

Μπορεί το 2015 εύκολα λαϊκίστικα πυροτεχνήματα να είχαν πέραση και να παγίδευσαν αρκετούς που «υπνωτίσθηκαν»  από το μαγικό ραβδί του κ. Τσίπρα, όμως σήμερα δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Και τούτο  διότι στα σχεδόν τρία χρόνια που ακολούθησαν, ο κόσμος έγινε ακόμη φτωχότερος. Επί πλέον, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο πήρε νέα σκληρά μέτρα, αλλά δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη επειδή έκανε τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα είχαν υποσχεθεί ότι θα κάνουν.

Όμως για  πόσο ακόμα:

- Θα συνεχίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας  να μη βλέπει μπροστά του την πραγματικότητα, αλλά να επιμένει στο μυθώδες και στο ανέφικτο.

- Δεν θα κατανοεί την εξαπάτηση, αλλά θα τη βλέπει ως ευελιξία, ή ανεκπλήρωτο απωθημένο.

- Θα πιστεύει το σαθρό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, πως για όλα τα δεινά φταίνε τα κόμματα που κυβέρνησαν από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Κατά την πορεία της χώρας προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι σίγουρο ότι η αντιπαράθεση θα μετακινηθεί από το οικονομικό πεδίο στο ηθικό, διότι αυτή η κυβέρνηση στη σύντομη θητεία της στην εξουσία, συχνά παραπέμπει στα πλέον κακώς κείμενα των κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Εάν η κοινή γνώμη πεισθεί ότι η ρήση του λόρδου Άκτον – « η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» - αντανακλά την πραγματικότητα και υπό τη σημερινή κυβέρνηση, η εξίσωση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης θα αλλάξει σε τέτοιο βαθμό, που θα επηρεάσει καθοριστικά και το μετεκλογικό σκηνικό.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.