Τετάρτη
27 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3538RSS FEED
Αντιμετώπιση των Drones της Τουρκίας
Γράφει ο
Ιωάννης Κουλούρης

Σε άρθρο μου που έχει δημοσιευθεί  στην εφημερίδα αυτή, με τίτλο «Ηλεκτρονική θωράκιση της χώρας», καθώς και σε παλαιότερα άρθρα μου, είχα επισημάνει τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας από τα μη επανδρωμένα αυτά αντικείμενα, και ιδίως εάν αυτά προέρχονται από την Τουρκία, και είχα προτείνει τη δημιουργία ενός κέντρου ηλεκτρονικής θωράκισης της χώρας μας έναντι τέτοιων αντικειμένων.

Συγκεκριμένα είχα τονίσει ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί πρωτοπόρα στον τομέα αυτό, χάρις στους πολυάριθμους επιστήμονες που διαθέτει και που τώρα εργάζονται κυρίως στο εξωτερικό, και στην ευφυία, την εκπαίδευση και την επιστημοσύνη των Ελλήνων επιστημόνων και την υπεροχή τους στον τομέα της πληροφορικής και γενικά της ηλεκτρονικής έναντι άλλων λαών και ιδίως των τούρκων.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούσα αναγκαίο και επείγον να συσταθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ειδικό κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής θωράκισης της χώρας μας.

Ήδη, όπως πληροφορήθηκα από άρθρο σε ημερήσια εφημερίδα, ή Τουρκία έχει ήδη προ δεκαπενταετίας περίπου ασχοληθεί επισταμένως με τον τομέα αυτό και έχει αναπτύξει μεγάλη βιομηχανία κατασκευής μη επανδρωμένων ιπταμένων οχημάτων (UAV, όπως αποκαλούνται),  από τα συνήθη drones μέχρι πολύπλοκα αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν και οπλισμό, και έχουν μάλιστα πωλήσει τέτοια οχήματα και σε άλλες χώρες όπου επιχειρούν σε τοπικούς πολέμους. Πέραν τούτου έχει κατασκευάσει βάσεις τηλεχειρισμού αυτών των οχημάτων, μερικές μάλιστα και στα παράλια του Αιγαίου, και έτσι δημιουργείται μία απειλητική κατάσταση για τη χώρα μας, τον εναέριο χώρο της οποίας έχουν πλημμυρίσει με τέτοια οχήματα. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία έχει καταστεί η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στην κατασκευή οπλισμένων UAV μετά τις ΗΠΑ!

Δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση τα οχήματα αυτά είναι τηλεκατευθυνόμενα, είτε από επίγειες βάσεις είτε από δορυφόρους, η δε κατάρριψή τους από πυραύλους εδάφους αέρος είναι εξαιρετικά δαπανηρή σε σχέση με την αξία τους, ο μόνος τρόπος εξουδετέρωσής τους είναι η παρεμπόδιση της επικοινωνίας τους  με τα κέντρα τηλεκατεύθυνσής τους.

Για το λόγο αυτό είχα προτείνει την κατασκευή κέντρων τα οποία, με κατάλληλη εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, θα μπορούν να μπλοκάρουν την επικοινωνία των οχημάτων αυτών και να τα καθιστούν άχρηστα. Θεωρώ επίσης ότι είναι δυνατόν όχι μόνο να μπλοκάρουμε τις επικοινωνίες τους αλλά θα μπορούμε να τα θέσουμε υπό τον έλεγχό μας και να τα καταστήσουμε μπούμερανκ εναντίον εκείνων που τα εξαπολύουν, και εν προκειμένω της Τουρκίας. Με τα ίδια κέντρα θα μπορούμε επίσης να μπλοκάρουμε και να εξουδετερώνουμε ακόμα και τους πυραύλους που θα εκτοξεύονται εναντίον της χώρας μας, ακόμα και τις επικοινωνίες των εχθρικών αεροπλάνων.

Με την κατασκευή του προτεινόμενου κέντρου και τη στελέχωσή του από τους άξιους επιστήμονες που διαθέτουμε είτε εδώ είτε στο εξωτερικό, αφενός θα επιτύχουμε την ηλεκτρονική θωράκιση της χώρας μας και αφετέρου, στην περίπτωση πολέμου με κάποια γειτονική χώρα θα έχουμε τεράστιο πλεονέκτημα.

Είναι ευνόητο ότι για τεχνικούς λόγους δεν μπορώ να επεκταθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, όμως σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει άμεσα, εάν δεν το έχει ήδη κάνει, να προχωρήσει στην υλοποίησή του και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό.

Σημειώνω ότι οι δαπάνες για την υλοποίηση και τη λειτουργία του κέντρου αυτού είναι σχετικά πολύ λιγότερες από την προμήθεια και συντήρηση των άλλων αμυντικών εξοπλισμών και επί πλέον θα σταματήσει τη διαφυγή των εξειδικευμένων επιστημόνων μας στο εξωτερικό, ενώ αντίθετα θα επιτύχει τον επαναπατρισμό και αξιοποίηση όσων έχουν φύγει.