Πέμπτη
27 Ιουνίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3203RSS FEED
Επιπτώσεις του στρες: Πώς θα τις μειώνετε;
26/09/2018

Η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, ορμόνες του στρες, μας κρατούν σε εγρήγορση

Το στρες δημιουργείται όταν νιώθουμε ότι οι απαιτήσεις στη ζωή μας ξεπερνούν τα όρια αυτών που μπορούμε να κάνουμε.

Συχνά βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου η χρονική πίεση και η απογοήτευση είναι ανυπέρβλητες. Τρέχουμε για να προλάβουμε, η καρδιά χτυπά γρήγορα, το κεφάλι γυρίζει, είμαστε παγιδευμένοι σε μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων, πολλοί περιμένουν να κάνουμε κάτι για αυτούς. Γινόμαστε ευερέθιστοι και νευρικοί, οι λίγες ώρες ύπνου δεν είναι αρκετές, ο κίνδυνος διαπροσωπικών και οικογενειακών συγκρούσεων, αυξάνεται.

Η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, οι ορμόνες του στρες, μας κρατούν σε εγρήγορση, αυξάνουν τη συγκέντρωση, επιταχύνουν το χρόνο αντίδρασης, βελτιώνουν την ευστροφία και τη δύναμη μας.

Όμως όταν το στρες γίνεται χρόνιο και παρατεταμένο, ο οργανισμός δεν έχει την ευκαιρία να ανακάμψει μετά από την επαναλαμβανόμενη ψηλή εγρήγορση και το συναγερμό που του επιβάλλουν οι ορμόνες του στρες.

Τελικά το μακροχρόνιο επαναλαμβανόμενο στρες, επηρεάζει αρνητικά σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού. Προκαλεί μεταξύ άλλων κατάθλιψη, κούραση, παχυσαρκία, αϋπνία, προβλήματα του πεπτικού συστήματος, απώλεια διάθεσης για σεξ και καρδιακές παθήσεις.

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να ξεφύγουμε από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο του χρόνιου στρες. Από εμάς εξαρτάται να αναπτύξουμε τεχνικές για να αποφεύγουμε ή να περιορίζουμε καταστάσεις που δημιουργούν έντονο στρες.

Το τρόπαιο μιας τέτοιας επιτυχίας μπορεί να είναι πολύ μεγάλο: Λιγότερη κούραση, περισσότερη ψυχική ηρεμία, λιγότερα προβλήματα υγείας και ίσως μακροζωία.

Η πρώτη κίνηση είναι να καταλάβουμε στο περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, αυτά τα οποία είναι οι αιτίες που μας προκαλούν στρες. Οτιδήποτε μπορούμε να αλλάξουμε για να μην είναι τόσο μεγάλες οι απαιτήσεις προς εμάς, πρέπει να επιδιώξουμε να το κάνουμε.

Παράλληλα θα μας ωφελήσει εξαιρετικά εάν αναπτύξουμε τρόπους για να κάνουμε καλύτερα αυτά που μας προκαλούν στρες τα οποία είναι αναπόφευκτα και δεν μπορούμε να τα απομακρύνουμε από τη ζωή μας.

Χρειάζεται μεγάλη και συνεχής προσπάθεια, ανάλυση και καλή αυτογνωσία για να πετύχουμε τα πιο πάνω, δηλαδή:

Αποφυγή και απομάκρυνση από τη ζωή και το περιβάλλον μας, καταστάσεων που αυξάνουν τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούμε.

Ανάπτυξη μεθόδων καλύτερου χειρισμού αυτών των απαιτήσεων που είναι στη ζωή μας αναπόφευκτες.

Η δεύτερη κίνηση είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε κάποιες καταστάσεις τη ζωή. Η θετική προσέγγιση ακόμη και των πιο δύσκολων καταστάσεων, μπορεί να μειώνει ουσιαστικά το επίπεδο στρες στη ζωή μας.

Ας μην εμπλεκόμαστε σε συγκρούσεις, ας ελέγχουμε καλύτερα τις αντιδράσεις μας βλέποντας με άλλη προοπτική το τι συμβαίνει. Η δική μας εσωτερική ανάλυση μπορεί να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε γιατί αντιδρούμε έντονα. Ίσως να μην αξίζει τον κόπο και οι υπερβολικές αντιδράσεις μας να είναι άτοπες.

Μια νέα πιο σοφή, ισοζυγισμένη προσέγγιση θα μας δώσει περισσότερη ψυχική ηρεμία και λιγότερο στρες.

Η τρίτη κίνηση είναι να μάθουμε να χαλαρώνουμε. Η χαλάρωση είναι το αντίθετο και αντίδοτο του στρες.

Υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι για να πετύχουμε τη χαλάρωση. Η σωματική άσκηση, το τρέξιμο, το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο, το μασάζ, το γέλιο, μια καλή κωμωδία, το γιόγκα, μπορούν να μας χαλαρώσουν.

Παράλληλα υπάρχει η τεχνική των βαθιών αναπνοών που μπορούμε να εφαρμόζουμε με ευκολία οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν θέλουμε να χαλαρώνουμε.

Η τεχνική χαλάρωσης με βαθιές αναπνοές είναι η ακόλουθη:

Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη, σιγά σιγά, μετρώντας ως το 10. Κατά την εισπνοή να πηγαίνει μέσα η κοιλιά σας.

Συνεχίστε με μια πλήρη εκπνοή, αργά, μετρώντας ως το 10.

Επαναλάβετε την άσκηση 5 έως 10 φορές.

Να κάνετε αυτή τη διαδικασία μερικές φορές την ημέρα ακόμη και όταν δεν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κατάσταση στρες.

Η τέταρτη κίνηση που δεν είναι καλό να ξεχνούμε είναι η φροντίδα του σώματος μας. Απαραίτητα πρέπει να δίνουμε στο σώμα μας τον ύπνο και την ξεκούραση που αυτό χρειάζεται και απαιτεί.

Επίσης η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, επιτρέπουν στο σώμα να ανακάμπτει από τις πολλές ταλαιπωρίες, που του επιβάλλει ο ξέφρενος ρυθμός της καθημερινής μας ζωής.

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε ότι η αντιμετώπιση του στρες, είναι μια συνεχής χρόνια προσπάθεια. Χρειάζεται συνεχής προσαρμογή και αναζήτηση τρόπων για τη μείωση του φορτίου απαιτήσεων που το προκαλούν.

Η επιτυχία δεν έρχεται αμέσως και θα υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θα τα καταφέρνουμε να ελέγξουμε το στρες. Κάποτε μπορεί να χρειάζεται και η βοήθεια ειδικών, ψυχολόγων ή γιατρών. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η επιτυχία στο χειρισμό και καταπολέμηση του στρες, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

 

https://www.medlook.net/%CE%95%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/660-2018-08-11-16-39-28.html