Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΟΤΕ ΚΑΙ COSMOTE
30/07/2013
Για ακόμη μια χρονιά, ο ΟΤΕ και η COSMOTE μέσα από τον ετήσιο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2012, αποδεικνύουν ότι η κοινωνική τους ευθύνη συνεχίζει να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες εκδίδουν κοινό Απολογισμό, ενώ στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους πολιτικής, ο φετινός Απολογισμός δημοσιεύεται για πρώτη χρονιά εξολοκλήρου μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Στο ειδικά διαμορφωμένο website www.ote-cosmote-cr2012.gr ο ΟΤΕ και η COSMOTE παρουσιάζουν μεταξύ άλλων τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, την περαιτέρω ενίσχυση του Διαλόγου με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη, που περιλαμβάνει έρευνες και αξιολογήσεις καθώς και τη συνεχή υποστήριξη σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπου σε μια δύσκολη χρονιά, όχι μόνο διατήρησαν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις ενδυνάμωσαν μακρόχρονες δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Με την ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων, τη χρονιά που πέρασε, ο ΟΤΕ και η COSMOTE κατέκτησαν μια σειρά από αξιόλογες διακρίσεις όπως την 1η θέση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών για ακόμη μια χρονιά, ως εταιρείες με Κοινωνική Ευαισθησία, σύμφωνα με τις έρευνες Tracking των εταιρειών, 20 βραβεία για Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας και το επίπεδο Platinum για τον ΟΤΕ, στον δείκτη αξιολόγησης CRI (Corporate Responsibility Index) αλλά και βραβείο ≪Best Progress Award≫ για το επίπεδο Platinum.

Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΤΕ και της COSMOTE είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των εργαζομένων του Ομίλου ΟΤΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος είναι η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών αλλά και η κινητοποίηση για δράση και συμμετοχή των εργαζόμενων, των συνεργατών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο Απολογισμός  έλαβε εξωτερική διασφάλιση και πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα, τόσο για το επίπεδο εφαρμογής του Global Reporting Initiative (GRI) στο επίπεδο Β+, όσο και για το Πρότυπο Αρχών Υπευθυνότητας AA 1000 (AA 1000 Accountability Principles Standard). 

Σημαντικά Αποτελέσματα Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2012

• Δημιουργία κοινής Ομάδας Εταιρικής Υπευθυνότητας και Περιβαλλοντικής Επιτροπής ΟΤΕ- COSMOTE.
• Συμμετοχή σε 11 Διεθνείς και Εθνικούς Δείκτες/ Πρωτοβουλίες/ Οργανισμούς Εταιρικής Υπευθυνότητας
• Απόσπαση 20 βραβείων για Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας.
• Διατήρηση της 1ης θέσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ως εταιρείες με Κοινωνική Ευαισθησία, σύμφωνα με τις έρευνες Tracking των εταιρειών. 
• Διάκριση του ΟΤΕ στο επίπεδο Platinum, στον δείκτη αξιολόγησης CRI (Corporate Responsibility Index) αλλά και βραβείο ≪Best Progress Award≫ για το επίπεδο Platinum
• Συμμετοχή 9.808. εργαζομένων ΟΤΕ και 2.203  εργαζομένων COSMOTE σε ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.
• Κοινωνική συνεισφορά που ανέρχεται σε περισσότερα από 2,2 εκατ. ευρώ
• Ενίσχυση των νέων, προσφέροντας 46 Υποτροφίες και Τιμητικές Διακρίσεις που ξεπέρασαν τις 340.000€, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Υποτροφιών ΟΤΕ- COSMOTE»
• Παροχή υποστήριξης σε 200 οικογένειες που έχουν ανάγκη, μέσω του «Προγράμματος Αλληλεγγύης για την Οικογένεια», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ενέργειας «ο κόσμος μας, εσύ».
• Διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού και δωρεάν ασύρματης πρόσβασης υψηλής ταχύτητας στο Διαδίκτυο σε 46 σχολεία απομακρυσμένων νησιών και ηπειρωτικών περιοχών, με 1.200 μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσω του Προγράμματος «Πλοήγηση στον κόσμο» της COSMOTE.
• Ο ΟΤΕ και η COSMOTE συνέβαλλαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω από 350.000 ατόμων για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου.
• Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) μεταξύ του ΟΤΕ και της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ- ΟΤΕ), σχετικά με την καθιέρωση καθεστώτος «ετοιμότητας κλήσης» (stand by) στον ΟΤΕ.
• Έναρξη ανάπτυξης Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001:2004, για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ.
• Πιστοποίηση των εργαστηρίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  ΟΤΕ/COSMOTE κατά το πρότυπο EN ISO / IEC 17025.
• Ανάπτυξη ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας σε κτίρια του ΟΤΕ και της COSMOTE. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ και στο νέο κτίριο γραφείων στην Παιανία. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του 2013.
• Πιστοποίηση (level Gold) κατά LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) του νέου μισθωμένου κτιρίου γραφείων στην Παιανία και εξασφάλιση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης κατηγορίας Α σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)
• Μέσω των περιβαλλοντικών προγραμμάτων των εταιρειών, ο ΟΤΕ και η COSMOTE κατάφεραν να μειώσουν κατά 2,5% την κατανάλωση ηλεκτρισμού και κατά 10% τις άμεσες εκπομπές ΑΦΘ.