Την περασμένη Τρίτη, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία στην ΕΕ.
Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, μόλις 4,7%, παραμένει η Αυστρία, την ώρα που στην ΕΕ καταγράφηκε τον Αύγουστο ένας απελπιστικά μεγάλος αριθμός ανέργων της τάξης των 26,6 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στην Αυστρία, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και οι αυστριακές επιχειρήσεις βρίσκονται σε ανάκαμψη, προσφέροντας συνεχώς νέες θέσεις εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων έλαβε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό της τάξης του 20,5% - άλλη μια απόδειξη πως άλλο πράγμα η οικονομική κρίση και η ανεργία και άλλο ο ναζισμός.
Έτσι, η Αυστρία δεν μπορεί να αποδώσει την άνοδο του ναζιστικού φαινομένου σε καμία κρίση και σε καμία συνέπειά της.
Και αυτό είναι καλό, διότι ξυπνά ανακλαστικά, δεν αποκοιμίζει, δεν κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και προκαλεί την αναγκαία πίεση για να δοθούν λύσεις.
Την Τετάρτη, επομένη της δημοσιοποίησης των στοιχείων της ανεργίας, αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Η Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν, που παραπέμπει στο ναζιστικό στρατόπεδο που λειτούργησε στο αυστριακό έδαφος, με αφορμή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, ζήτησε να μην υποβαθμίζεται η σημασία της δράσης των νεοναζιστών.
Κι’ αυτό, επειδή, όπως διαπιστώθηκε, η διάδοση ναζιστικών συμβόλων επισείει πολύ μικρότερες ποινές από ό,τι η ισλαμιστική προπαγάνδα.
Η διάδοση του ισλαμοφασισμού προβλέπει ποινή της τάξης των 10.000 ευρώ, ενώ η διάδοση των ναζιστικών συμβόλων προβλέπει ανώτερη χρηματική ποινή 4.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτή η διαφοροποίηση οδηγεί σε μια υποβάθμιση των ακροδεξιών εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων, τη στιγμή μάλιστα που οι νεοναζιστικές ομάδες τόσο στην Αυστρία, όσο και στη Γερμανία, έχουν αποδείξει ότι ενστερνίζονται μια «εξίσου εξαιρετικά επικίνδυνη και απαξιωτική για τον άνθρωπο ιδεολογία».
Παράλληλα, ο αριθμός ακροδεξιών και ρατσιστικών ποινικών αδικημάτων στην Αυστρία παρουσίασε μέσα στα προηγούμενα οκτώ χρόνια αύξηση κατά 175%!
Έτσι, η Επιτροπή απαιτεί από την κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, εξίσωση ποινών, καθώς και μια διάταξη κατά της υποδαύλισης μίσους, όπως επίσης για την ποινικοποίηση ναζιστικών ενεργειών Αυστριακών πολιτών στο εξωτερικό.
Στο νομοσχέδιο κατά των τζιχαντιστών προβλέπεται και αφαίρεση του αυστριακού διαβατηρίου από πρόσωπα που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα και συμμετέχουν σε εχθροπραξίες, καθώς και η απαγόρευση χρησιμοποίησης σε δημόσιο χώρο συμβόλων οργανώσεων όπως «Ισλαμικό Κράτος» και «Αλ Κάιντα».
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί στην Αυστρία έξαρση στις πωλήσεις ναζιστικών αναμνηστικών και εντύπων, που πωλούνται σε διάφορες υπαίθριες αγορές σε ολόκληρη την Αυστρία.
Και επειδή όλοι όσοι διακινούν αυτό το υλικό επικαλούνται την άγνοια του νόμου που απαγορεύει τη διάδοση των ναζιστικών συμβόλων, η Αυστριακή Επιτροπή Μαουτχάουζεν έχει εκδώσει ένα ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο.
Το φυλλάδιο εστάλη παντού. Και στις αστυνομικές διευθύνσεις, καθώς υπάρχουν επανειλημμένα διαμαρτυρίες πολιτών, ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη από αστυνομικά όργανα οι καταγγελίες για διακίνηση ναζιστικού υλικού σε υπαίθριες αγορές.
Στο ναζιστικό στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν, που απέχει 17- χλμ. από τη Βιέννη και ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, μαρτύρησαν πάνω από 206.000 κρατούμενοι από συνολικά 40 χώρες και 122.797 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες.