Η ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας σε συνδυασμό με ένα… τρελό ράλι στις τραπεζικές μετοχές στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας μετά και τα αποτελέσματα των stress test.
Την ώρα που η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται στην τελική ευθεία, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές της Eurobank και της Alpha Bank, καθώς παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις στα stress tests.
Πάντως, την ανάγκη για πολλή δουλειά που έχουν ακόμη Ελλάδα και δανειστές τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εκφράζοντας ωστόσο, την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015.
Μιλώντας στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τύπου, το οποίο διεξάγεται στην Χάγη, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλλουν αρκετή δουλειά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
«Ελπίζω ότι πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους» έσπευσε να διευκρινίσει.
Ο Ντέισεμπλουμ άφησε παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω της προσφυγικής κρίσης. «Η Κομισιόν θα πρέπει να εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στον προϋπολογισμό ορισμένων κρατών – μελών» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, να δεσμευθούν για μία επίσημη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.
Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, δήλωσε ο Λίπτον στην Ουάσιγκτον.
«Θέλουμε μία συμφωνημένη διαδικασία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», δήλωσε ο Λίπτον.
«Για να προχωρήσουμε, θέλουμε περισσότερα από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί, με επαρκώς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης, ώστε να διαβεβαιώσουμε το Ταμείο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή» σημείωσε.
Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και το όποιο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το διοικητικό του συμβούλιο, το οποίο εκπροσωπεί τις 188 χώρες - μέλη του Ταμείου. Όπως είπε ο Λίπτον, το ποσό της νέας χρηματοδότησης του ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί.
Πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι η διαγραφή δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα θα αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή», αλλά σημειώνουν ότι μπορεί να συμφωνήσουν στη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησής τους, όπως σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, που θα μείωναν τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνει η Ελλάδα στη διάρκεια του χρόνου. Σύμφωνα με το Bloomberg, μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες εξετάζει τις λεπτομέρειες.
Ο Λίπτον δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει τέσσερις προτεραιότητες για ένα νέο πρόγραμμα: Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την αντιμετώπιση του χρέους.