Οι ολέθριες συνέπειες του περασμένου ΝοεμβρίουΕικόνα διάλυσης λόγω αδυναμίας πρόβλεψης κινδύνων
Παρά τις συνεχιζόμενες φήμες περί… επ’ αόριστον αναβολή των εκλογών, αυτές θα διεξαχθούν όπως φαίνεται στις 6 Μαΐου, για τους ίδιους λόγους που κάποιοι πίστεψαν ότι πρέπει να αναβληθούν.
Η αρχική σκέψη ότι μια καθυστέρηση θα ωφελούσε και θα βοηθούσε στη συσπείρωση των οπαδών των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας έχει ήδη εγκαταλειφθεί λόγω των διαλυτικών τάσεων και του κατακερματισμού του πολιτικού σκηνικού που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Τόσο τα δύο κόμματα που μέχρι πριν από δύο χρόνια συγκέντρωναν πάνω από το 70% του συνολικού εκλογικού ποσοστού, όσο και ο ΛΑΟΣ, που πρωτοστάτησε για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου – η λειτουργία της οποίας, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του όγκου και των προσώπων που την απαρτίζουν συνέβαλε στο τοπίο διάλυσης – συνειδητοποιούν τώρα τις συνέπειες των ολέθριων επιλογών του περασμένου Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του προέδρου του γερμανικού Συνδέσμου Οικογενειακών Επιχειρήσεων Λουτς Γκέμπελ, ο οποίος δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν θα επιβιώσει στην Ευρωζώνη ούτε θα μπορέσει να ορθοποδήσει», καθώς τα συνεχή μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται στο τέλος να λειτουργήσουν, ενώ οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα αυξηθούν.
Εμφανίζεται μάλιστα βέβαιος ότι στις προσεχείς εκλογές θα επικρατήσουν «εκείνοι, που είναι κατά των μέτρων λιτότητας και των όρων που έχουν τεθεί» και προτείνει, «για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους», η Ελλάδα να αποφασίσει από μόνη της να εξέλθει της νομισματικής ένωσης.
«Οι διασώστες Ευρωπαίοι αναγκάζουν την Ελλάδα να έχει μισθούς 30% χαμηλότερους. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περάσει ειρηνικά», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει ότι η δραστική μείωση τιμών και μισθών, που θα συμβάλει στην εξυγίανση, μπορεί να επιτευχθεί με κοινωνικό συμβόλαιο εκ των υστέρων μόνον εκτός του ευρώ, καθώς μετά την επιστροφή στη δραχμή, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν πάλι φθηνότερα και θα μπορούν να εξάγονται.
«Τότε θα επανέλθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα», εκτιμά, υποστηρίζοντας πως η Γερμανία πρέπει να «ξεγράψει» τα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα, επιμένοντας πως τα χρήματα του δευτέρου πακέτου διάσωσης θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη σταθεροποίηση των τραπεζών».
Αποκλείει δε για την ώρα το ενδεχόμενο επενδύσεων, καθώς, όπως λέει, «ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν συναλλαγές στην Ελλάδα» και κάνει λόγο για «πολύ ακραία χαρακτηριστικά» στο ελληνικό εργατικό δίκαιο και «εντελώς άκαμπτη αγορά εργασίας, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για οποιονδήποτε επενδυτή», σε συνδυασμό με το υψηλό εργασιακό κόστος.