Χάσιμο χρόνου με τείχος διαφωνίας6+6 ώρες συζητήσεων και στο βάθος διάσωση του πολιτικού συστήματος
Στη σκιά μιας πρωτοφανούς πολιτικής (κυρίως) και οικονομικής κρίσης, όπου περισσεύουν τα λόγια και καρκινοβατούν τα έργα, το πολιτικό σύστημα συνεδριάζει (χθες στο υπουργικό συμβούλιο) και συσκέπτεται (σήμερα στις συναντήσεις των αρχηγών με τον πρωθυπουργό), με όλα τα δεδομένα να στρέφονται κατά της χώρας.
Επί έξι ώρες συνεδρίαζε χθες το υπουργικό συμβούλιο, άλλες έξι θα καταναλωθούν σήμερα στις συναντήσεις με τους αρχηγούς και έχει και ανακοινωθεί για αύριο μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – έτσι για να συντηρούνται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, που στην ουσία αποτελούν διαδικασία προετοιμασίας της κοινής γνώμης.
Οι πρώτες (οι χθεσινές) έξι ώρες καταναλώθηκαν για να ανακοινωθούν μέτρα ύψους 6 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλων 22 μέχρι το 2015, που ήσαν γνωστά εδώ και μέρες.
Οι δεύτερες (οι σημερινές) έξι ώρες καταναλώνονται για συζητήσεις περί συναίνεσης, την ώρα που οι περισσότεροι από όσους συναντούν σήμερα τον κ. Παπανδρέου έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αν δεν γίνουν δεκτές οι δικές τους προτάσεις για έξοδο από την κρίση.
Δώδεκα χαμένες ώρες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, την ώρα που το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds, έφθασε τις 1.411,8 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα δεν έχει την παραμικρή αγορά να επανέλθει στις αγορές.
Όπως έγινε γνωστό από ακριτομυθίες, εντός του υπουργικού συμβουλίου ακούστηκαν και πάλι φωνές για την αποτυχία του προγράμματος και περί αλαζονικής συμπεριφοράς, με τον υπουργό των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να βρίσκεται στο στόχαστρο, τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο να απαιτεί να εξηγηθεί στον λαό για ποιο λόγο απέτυχε το πρόγραμμα και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη να μιλά για «ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής».
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου (ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν έχει άλλο σύμμαχο από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση), όταν είπε – το αυτονόητο – ότι «βρισκόμαστε υπό δημοσιονομική κατοχή».
Στη χώρα συνεχίζεται μια ανούσια συζήτηση περί μειωμένων εσόδων (942 εκ ευρώ λιγότερα στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011), ενώ και αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης.
Μιας ύφεσης που προκλήθηκε από τους σκληρούς όρους του μνημονίου και με τους δανειστές να μην εννοούν να παραδεχθούν πως στην ουσία σχεδίασαν την ύφεση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν έξω σε όλους τους υπολογισμούς.
Χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν δεν δίστασε να πει, μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη, ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετές για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές το 2012, ενώ ζήτησε επιτάχυνση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος των 50 δις ευρώ είναι εφικτός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ακούστηκαν διάφορα περί άμεσων αποκρατικοποιήσεων, αλλά η λέξη ΔΕΗ με δυσκολία (και σε δεύτερη φάση) βγήκε από το έρκος των οδόντων τους.
Αυτό απαντά και στο ερώτημα που φέρεται να διατύπωσε ο προεδρεύων του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, σύμφωνα με το οποίο, «αυτά (οι αποκρατικοποιήσεις), έπρεπε να είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση άρχισε με περικοπές μισθών και συντάξεων»!
Οπότε η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο περί «μάχης χωρίς πισωγυρίσματα», δεν φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή.
Ας αφήσουμε που αυτή η ανάγνωση του καταλόγου με τα πωλητήρια στην κρατική περιουσία αποτελεί την επιτομή της ανικανότητας.
Οπότε, οι δώδεκα ώρες συζητήσεων και ομφαλοσκοπήσεων αποσκοπούν και πάλι στη διάσωση του πολιτικού συστήματος.